Χονγκ Κονγκ: Νίκη-ορόσημο για το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας

by Times Newsroom 1
Share this

Τεράστια νίκη σημείωσε το αντικυβερνητικό κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ εξασφαλίζοντας τον έλεγχο σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά συμβούλια της πόλης για πρώτη φορά στην ιστορία της. Σε μία εκλογική αναμέτρηση που πήρε τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το πολύμηνο κίνημα διαμαρτυρίας, οι ψηφόφοροι έδωσαν χθες δυναμικό «παρών» για να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας στο Πεκίνο, το οποίο ωστόσο προειδοποίησε ότι το έδαφος του Χονγκ Κονγκ θα παραμένει εσαεί μέρος της Κίνας.

Παρά τους αρχικούς φόβους ότι οι εκλογές αυτές μπορεί να αναβάλλονταν εξαιτίας των ταραχών και των συγκρούσεων με τις αρχές, η διαδικασία διεξήχθη ειρηνικά, χωρίς προβλήματα.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ τόνισε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και θα «ακούσει ταπεινά» τις απόψεις του λαού. Ο συμβιβαστικός τόνος της Κάρι Λαμ ωστόσο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Πεκίνο, το οποίο διά του υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ Γι διεμήνυσε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθεί χάος ή να τεθεί σε κίνδυνο η ευημερία της πόλης δεν θα πετύχει».

Αν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν μικρή δύναμη, με τις αρμοδιότητες τους να περιορίζονται κυρίως στις μετακινήσεις και την καθαριότητα των δρόμων, οι χθεσινές εκλογές είχαν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Οι ψηφοφόροι είχαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη διακυβέρνηση της Κάρι Λαμ και τον χειρισμό της κρίσης.

Επίσης, οι 117 περιφερειακοί σύμβουλοι που αναδείχτηκαν από τις χθεσινές κάλπες θα συμμετέχουν στην επιτροπή των 1.200 μελών της επιτροπής, η οποία ψηφίζει για την εκλογή του επικεφαλής της κυβέρνησης, οπέρ σημαίνει ότι αυξάνει την επιρροή του στον διορισμό του νέου ηγέτη της πρώην βρετανικής αποικίας.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή