Χουάν Γκοϊτισόλο (1931-2017) Ισπανός συγγραφέας

by Times Newsroom

Ο Χουάν Γκοϊτισόλο (Juan Goytisolo Gay, 5 Ιανουαρίου 1931 – 4 Ιουνίου 2017) ήταν Ισπανός συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Βαρκελώνη. Όπως δήλωνε, το ότι η οικογένειά του ήταν σε προνομιούχα θέση, οφειλόταν στη σκληρότητα του προπάππου του και στη φιλαργυρία του παππού του. Αυτό το ανακάλυψε διαβάζοντας παλιά γράμματα και ντοκουμέντα και αυτό ήταν ο βασικότερος λόγος που έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας από πολύ νεαρή ηλικία. Ο πατέρας του φυλακίστκε από την κυβέρνηση στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου κι η μητέρα του, η Τζούλια Γκάι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου βομβαρδισμού από αέρος της Βαρκελώνης από του Γάλλους το 1938. Μόλις τελείωσε τις σπουδές του, ο Γκοϊτισόλο εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα η οποία είχε τίτλο Οι νεαροί δολοφόνοι το 1954.

Ο Γκοϊτισόλο ήταν παντρεμένος με τη Γαλλίδα εκδότρια, μυθιστοριογράφο και θεατρική συγγραφέα Μονίκ Λανζ με την οποία δεν απέκτησε παιδιά. Η Λανζ πέθανε το 1996 και το 1997 αυτός εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Μαρακές όπου πέθανε στις 4 Ιουνίου του 2017 σε ηλικά 86 ετών. Η Λανζ ήταν συγγενής με το δημοσιογράφο και ιστορικό Εμμανουέλ Μπερλ και το φιλόσοφο Ανρί Μπερξόν. Επίσης ο Γκοϊτισόλο είχε αλλους 2 αδελφούς οι οποίοι ήταν επίσης συγγραφείς. Αυτοί ήταν ο Χοσέ Αγκουστίν Γκοϊτισόλο κι ο Λουίς Γκοϊτισόλο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com