Χρ. Στυλιανίδης: Να είναι περήφανο το ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα – Έχουμε περιθώρια βελτίωσης

 «παγκοσμίως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην κάλυψη των νέων κενών εξαιτίας του γεγονότος ότι η κλιματική αλλαγή, η κλιματική κρίση ήδη μας ξεπέρασε. Τρέχει με φοβερές ταχύτητες. Πρέπει να τρέξουμε κι εμείς και κυρίως στην πρόληψη, στην προετοιμασία αλλά και στα μέσα καταστολής …»

by Times Newsroom 1

Τα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το Σάββατο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κι ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μεταξύ άλλων επισήμανε πως «το Πυροσβεστικό Σώμα δε λέει πολλά, κάνει πολλά. Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά. Μας άφησαν μία βαριά κληρονομιά και πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή. Ως Επίτροπος διαχείρισης κρίσεων, είχα έρθει και εκείνο το βράδυ στο Μάτι και είδα κάποιους από εσάς. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε καν να φέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια. Είχα έρθει και στην πρώτη, ουσιαστικά, πρωτοβουλία του RescEU το 2019, το καλοκαίρι στην Εύβοια. Ήταν πολύ πετυχημένη εκείνη η προσπάθειά μας και εστέφθη υπό πλήρους επιτυχίας εξαιτίας και της αυταπάρνησης και γενναιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές τις μέρες, πριν αναλάβω, είχα επαφές με την ηγεσία πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης/κρατών-μελών και πήρα πληροφορίες για τη δράση τους όταν ήρθαν εδώ, στις τελευταίες πυρκαγιές. Μίλησα με τη Ρουμανική ηγεσία, με την Τσέχικη, με την Σλοβακική, με την Πολωνική, με τη Γαλλική, με όλους. Σας ομολογώ ότι ένιωσα περήφανος για το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα. Άκουσα τα καλύτερα λόγια και λόγια που έβγαιναν μέσα από την καρδιά τους. Έφεραν αυτοί το δικό τους know-how, τη δική τους καινοτόμο σκέψη, τις δικές τους ιδιαιτερότητες, αλλά όλοι μου είπαν ότι “βασιστήκαμε πάνω στη δουλειά του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος”. Γι’ αυτό, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, πρέπει να είναι περήφανο το ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Ότι έχουμε περιθώρια βελτίωσης, έχουμε. Παντού στη ζωή υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Γι αυτό θα προσπαθήσουμε όλοι μας να καλύψουμε, κάποια κενά που υπάρχουν. Έτσι κι αλλιώς, σας λέω ότι παγκοσμίως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην κάλυψη των νέων κενών εξαιτίας του γεγονότος ότι η κλιματική αλλαγή, η κλιματική κρίση ήδη μας ξεπέρασε. Τρέχει με φοβερές ταχύτητες. Πρέπει να τρέξουμε κι εμείς και κυρίως στην πρόληψη, στην προετοιμασία αλλά και στα μέσα καταστολής …».

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως «θα είμαστε σε συνεχή επαφή και με τον υφυπουργό κ. Τουρνά, όλοι μαζί, με τον γενικό γραμματέα, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, όλοι μαζί, μία οικογένεια και θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα: πρόληψης, προετοιμασίας και καλύτερης επάρκειας μέσων…».

Κατά την έναρξη των εγκαινίων, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, σημείωσε πως η Διεθνής Έκθεση είναι το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός που εδώ και πολλές δεκαετίες προβάλλει τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας, ανοίγοντας τους δρόμους για τη διαβαλκανική και ευρωπαϊκή συνεργασία. «Η διαχρονικότητα του θεσμού της Έκθεσης αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία ανταλλαγής πληροφοριών, ανάδειξης νέων τεχνολογιών και επίδειξης καινοτόμων προϊόντων από φορείς και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα ενώ, παράλληλα, μέσα από τις κατάλληλες συγκυρίες δίνεται η δυνατότητα σε όλους να επενδύσουν στη συνεργασία προς το κοινό όφελος. Το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετέχει στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προκειμένου να προβάλλει την επιχειρησιακή και κοινωνική του δράση, ενδυναμώνοντας το αίσθημα ασφάλειας. Μέσα από τα εκθέματα του πληροφοριακού μας κέντρου, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο χρόνο και να γνωρίσει την εξέλιξη των μέσων πυρόσβεσης μέχρι και σήμερα, όπως οι σύγχρονες ανάγκες επιτάσσουν. Με την αναδρομή στο παρελθόν, συνειδητοποιούμε ότι η πυρκαγιά ως φαινόμενο δεν μπορεί να εξαλειφθεί.

Επιπρόσθετα, παρατηρούμε και συνεχώς επιβεβαιώνουμε ότι σε όλες τις γωνιές του πλανήτη εκδηλώνονται ακραία φυσικά φαινόμενα. Η κλιματική κρίση εξελίσσεται μπροστά μας με πυρκαγιές και πλημμυρικά φαινόμενα, με αυξητική τάση που εξαπλώνονται σε ελάχιστο χρόνο και μετατρέπονται σε μεγάλες φυσικές καταστροφές. Σε αυτό το περιβάλλον, το Πυροσβεστικό Σώμα, ως επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας προσπαθεί ακατάπαυστα να βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών του προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας».

Ο αρχηγός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ευαισθητοποίηση των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος, ως μέρος της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος και υπογράμμισε πως «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μεγάλες πυρκαγιές όπως αυτές στην Αττική, την Πελοπόννησο και την Εύβοια. Το δύσκολο ανάγλυφο, η μορφή της βλάστησης, ο ισχυρός άνεμος και η παρατεταμένη ξηρασία συντέλεσαν ώστε οι πυρκαγιές να πάρουν διαστάσεις και να δυσχεράνουν κάθε προσπάθεια καταστολής. Παρ’ όλα αυτά, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους με προθυμία, ζήλο και αυταπάρνηση και έφεραν εις πέρας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την δύσκολη αποστολή τους εκθέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους την ζωή. Σε αυτή την υπερπροσπάθειά μας συνέδραμαν οι ξένες δυνάμεις που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, αλλά και συνεργαζόμενοι με τους Έλληνες πυροσβέστες πολλές φορές ξεπέρασαν τα όριά τους, στους οποίους με την ευκαιρία αυτή, θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Επίσης, στον αγώνα της δασοπυρόσβεσης συνεργαστήκαμε άριστα με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους συναδέλφους μας στα Σώματα Ασφαλείας, τους εθελοντές πυροσβέστες αλλά και με όλους τους φορείς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίτευξη του κοινού μας στόχου. Αποτέλεσμα αυτής της κοινής και συντονισμένης προσπάθειας ήταν το ότι και φέτος καταφέραμε να μην έχουμε καμία ανθρώπινη απώλεια παρά τον αριθμό, την ένταση και το μέγεθος των πυρκαγιών. Παρ’ όλα αυτά, η κλιματική κρίση, απ’ ότι φαίνεται, είναι εδώ δοκιμάζοντας τις αντοχές του μηχανισμού και τώρα περισσότερο από ποτέ διαφαίνεται ότι η συνεχής εκπαίδευση του Πυροσβεστικού προσωπικού, η ενημέρωση των πολιτών και η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας είναι πλέον μονόδρομος».

Ο αντιστράτηγος Κολοκούρης ευχαρίστησε για τη στήριξή του τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,  και τον πρώην υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, «οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή, αρωγοί και συμπαραστάτες σε όλες τις δύσκολες μάχες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φέτος το καλοκαίρι».

Σε εσωτερικό χώρο του Πληροφοριακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος είναι τοποθετημένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που επιτρέπουν την «επίσκεψη» στο Πυροσβεστικό Μουσείο μέσω τρισδιάστατων ψηφιακών απεικονίσεων, με εικονική περιήγηση στους χώρους του, προβάλλοντας παλαιές και σύγχρονες στολές πυρκαγιάς καθώς και την εξέλιξη των πυροσβεστικών οχημάτων και του εξοπλισμού τους.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, οι βουλευτές της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας και Kώστας Γκιουλέκας, καθώς και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου κι ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή