Χρηματιστήριο Αθηνών: Ράλι 6% και έκρηξη τζίρου έφερε η νίκη ΝΔ

Ο νέος στόχος του γενικού δείκτη, οι αποδόσεις των ομολόγων

by Times Newsroom

Διψήφια ποσοστά ανόδου στους πρωταγωνιστές, έκρηξη τζίρου που θύμισε άλλες εποχές και καθολική ευφορία ήταν τα τρία χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι οποίες έδωσαν ένα καθαρό αποτέλεσμα για την επόμενη μέρα στη χώρα. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,09% στις 1.201,32 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 362 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός δείκτης έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου 2014, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έσπασε τη συσσώρευση του τελευταίου τριμήνου, βλέποντας πλέον με μεγαλύτερες προσδοκίες το επόμενο επίπεδο, το οποίο είναι οι 1.300 μονάδες. Και όσο έρχεται κοντά η επενδυτική βαθμίδα, τόσο πιο ρεαλιστικός στόχος φαίνεται, με τον τζίρο μάλιστα να δείχνει ότι «χτίστηκαν» ισχυρές θέσεις που ενδεχομένως να λειτουργήσουν και ως ανάχωμα σε περίπτωση αναταράξεων, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Ο τζίρος έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα, τα οποία σπανίως έχουν παρατηρηθεί στη Λ. Αθηνών, ενώ σημαντικές ήταν και συναλλαγές μέσω προσυμφωνημένων πράξεων (62 εκατ. ευρώ), μαρτυρώντας τον συνωστισμό που υπήρχε ούτως ή άλλως στην “αίθουσα αναμονής” του ΧΑ. Μια “αίθουσα” που ήδη είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΧΑ, αλλά ήθελε την επιβεβαίωση της μεταρρυθμιστικής και δημοσιονομικής συνέχισης προκειμένου να πατήσει τα κουμπιά των αγοραστικών εντολών σε μια αγορά που λίαν συντόμως θα βρίσκεται σε οικονομία επενδυτικού βαθμού.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ελλάδας έχει κάνει βουτιά στο 3,79% και με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund στο 2,41% το spread ανάμεσα στις δύο αποδόσεις έχει περιορισθεί στις 138 μονάδες βάσης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η διαφορά με την απόδοση του ιταλικού ομολόγου διευρύνεται, καθώς ο τίτλος αναφοράς της γείτονος, η οποία έχει επενδυτική βαθμίδα, έχει απόδοση 4,25%.

Ο στόχος και οι τιμές

Αν επιβεβαιωθούν πάντως τα παραπάνω, η αγορά βλέπει υψηλότερα επίπεδα, με πρώτο στόχο τις 1.250 μονάδες και δεύτερο τις 1.300. Ο τζίρος μάλιστα ήδη δείχνει την επικρατούσα τάση, η οποία είναι επιθετικά ανοδική.

Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος σήμερα είδε τις 1.000 μονάδες ενδοσυνεδριακά, έστω και εάν δεν τις κράτησε. Ουσιαστικά ο τραπεζικός κλάδος για πρώτη φορά μετά το 2016 και την τελευταία μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση του, μόλις σήμερα κατάφερε να ξεπεράσει τις τιμές του.

Οι τίτλοι που ξεχώρισαν ήταν η ΔΕΗ (+15,93%), Εθνική (+15,30%), Alpha Bank (+14,17%) και Πειραιώς (+13,50%), ενώ ισχυρή ήταν η άνοδος σε Eurobank, Μυτιληναίο, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Quest, Motor Oil και ΟΛΠ. Θετική ήταν και η συμβολή των ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Titan, Autohellas, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Σαράντη, ενώ η Coca Cola, η οποία προωταγωνίστηκε το προηγούμενο διάστημα έχασε 0,89%.

Η επενδυτική βαθμίδα

Το χθεσινό αποτέλεσμα (διαφορά 20 μονάδων ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ), είναι πολύ πιθανόν να προοιωνίζει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πολύ σύντομα και συγκεκριμένα στις 9 Ιούνιου όταν θα δημοσιεύσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η AXIA Research, καθώς όπως σημειώνει σε επενδυτικό σημείωμα, η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να συνεχίσει να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό τα επόμενα χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει να παρέχει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας το χρέος προς το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για το σκοπό αυτό, είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορέσει να ανακτήσει νωρίτερα την επενδυτική βαθμίδα. Το σημείωμα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα απέχει ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS.

Ακόμη και να μην επιτευχθεί το ορόσημο της επιστροφής του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική διαβάθμιση, τότε το αποτέλεσμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης με τη ΝΔ να έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- στο ελληνικό κοινοβούλιο (έχοντας πλέον και το μπόνους των 50 επιπλέον εδρών), ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια.

Όπως επισήμανε πρόσφατα και η ING, γνωρίζοντας λοιπόν ότι θα επωφεληθεί από το κλιμακωτό μπόνους της πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως στόχο να υπάρξει κυβέρνηση σε δεύτερο εκλογικό γύρο. Και αυτό το σενάριο είναι το καλύτερο για τα ελληνικά assets.

Το Bloomberg, γράφει ότι οι εκλογές θεωρήθηκαν από αναλυτές και επενδυτές ως το τελευταίο εμπόδιο που στέκεται στην πορεία του έθνους προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που έχασε πριν από 13 χρόνια, και η νίκη Μητσοτάκη θεωρήθηκε ως το πιο φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα. Το 2022, το χρέος της Ελλάδας προς το ΑΕΠ μειώθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βάζει την Ελλάδα σταθερά σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα, πιθανώς πριν από το τέλος του έτους», σχολίασε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο. «Ενώ μια τέτοια αναβάθμιση προεξοφλείται σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές, θα είναι μια σημαντική στιγμή καθώς ένα στίγμα που υπάρχει από τα τέλη του 2010 θα εξαφανιστεί».

Πηγή: www.ot.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com