Χρηματοδότηση κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας

Μέχρι το 2040 πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα γενιά αγροτών με πρόσθετες γνώσεις, επικαιροποιημένες ικανότητες και θέληση για μια ελκυστική ύπαιθρο, οι οποίοι να αναδειχθούν ηγήτορες στην οικονομία και την κοινωνία της υπαίθρου, οι οποίοι να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τα οικοσυστήματα της, οι οποίοι να καταστούν αποτελεσματικότερα στελέχη των συστημάτων κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης.

Στην τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση της Τετάρτης 9/2/2022 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής φιλοξένησε τον κ Κώστα Αποστολόπουλο, Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με αντικείμενο τις χρηματοδοτήσεις της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας.

Την συζήτηση προλόγισε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, κτηνοτρόφος στο Μενίδι, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής και μετείχαν οι: Κώστας Αποστολόπουλος, Αθηνά Μιχαηλίδου, Ζαφείρης Ναστούλης, Παναγιώτης Γκιοργκίνης, Νίκος Κορδαλής, Στράτος Τσικουράκης, Γιάννης Κοντογιάννης (Προέδρος), Νίκος Δημόπουλος & Ευαγγελία Μωραΐτη με συντονιστή τον Δημήτριο Μιχαηλίδη και βέβαια πολλοί φίλοι από το προφίλ του «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ- ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/523351309018053

Ένας παλαιός έμπειρος μέντορας επιχειρηματικότητας έλεγε για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων εξαρτώνται απολύτως όλα από τα 3F, δηλαδή από την υποστήριξη από την Οικογένεια (Family), την υποστήριξη ή την εμπορική πίστη από τους φίλους (Friends) και από την τρέλα (Fool) του ίδιου του επιχειρηματία.

Μάλιστα ένας εμπειρικός κανόνας έλεγε πριν 20 χρόνια ότι μια επένδυση δεν πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης για να μπορεί να εξυπηρετηθεί σωστά. Σήμερα σε κάποια προγράμματα προβλέπεται ότι μια επένδυση δεν πρέπει να υπερβαίνει το τετραπλάσιο του ετήσιου τζίρου της κτηνοτροφικής επιχείρησης.

Με μια κατανοητή γλώσσα ο κ Κώστας Αποστολόπουλος άνοιξε όλη την «βεντάλια» των πιθανών χρηματοδοτήσεων και δέχθηκε επεξηγηματικές ερωτήσεις. Εξήγησε με απλά λόγια ότι η στρατηγική για την Ανάπτυξη του Πρωτογενή τομέα εστιάζεται στην ΓΝΩΣΗ, στις ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και στις ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.

Η ΓΝΩΣΗ υποστηρίζεται με επιδοτήσεις (grand) στο ΠΑΑ με τις δράσεις εκπαίδευσης κτηνοτρόφων (κατά γενική ομολογία ανεπαρκείς) και το σύστημα παροχής εξειδικευμένων συμβουλών-τις λεγόμενες συμβουλές που αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ υποστηρίζεται με επιδοτήσεις (grand) στο ΠΑΑ με την επιδότηση σύστασης Ομάδων Παραγωγών (μέτρο 9) και με την χρηματοδοτική ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ παραγωγών & ερευνητών 9Μέτρο 16).

Το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ υποστηρίζεται με επιδοτήσεις (grand) στο ΠΑΑ με ενίσχυση δράσεων βιοποικιλότητας, με μείωση ρύπανσης νερού, με μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων και με την ενίσχυση της Βιολογικής γεωργίας.

Οι γενικές δημόσιες ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ υποστηρίζονται με επιδοτήσεις (grand) και περιλαμβάνουν τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα, την Αγροτική Οδοποιία, τους Νέους Γεωργούς, τις Μικρές Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, την Μεταποίηση και τα Σχέδια Βελτίωσης.

Η διευκόλυνση των ιδιωτικών ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ περιλαμβάνει τις Προκαταβολές, την Εκχώρηση των επιχορηγήσεων, την Κάρτα του αγρότη & τις Φορολογικές ρυθμίσεις (του Αναπτυξιακού νόμου).

Όσον αφορά τις επιστρεπτέες χρηματικές ενισχύσεις-ΔΑΝΕΙΑ υπάρχει το Ταμείο Μικρών Δανείων (40εκ€) για δάνεια 3.000-25.000€, όπου παρέχεται δυνατότητα τεχνικής στήριξης, και το μισό δίνεται ατόκως, ενώ το άλλο μισό με το επιτόκιο της αγοράς. Επειδή το ΠΑΑ εγγυάται το 80% του συνολικού δανείου οι εξασφαλίσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές ή ακόμα και καθόλου εξασφαλίσεις. Θα λειτουργήσει τον Ιουν 2022 (Δεν έχουν ορισθεί ακόμα οι διαχειριστές του).

Επίσης υπάρχει το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (480εκ€) για δάνεια 10.000-5.000.000€, όπου τα έξοδα φακέλου είναι μειωμένα κατά 20%, οι εξασφαλίσεις μειωμένες κατά 50-100% και το επιτόκιο δανεισμού μειωμένο κατά 0,5-1,25 εκατοστιαίες μονάδες. Λειτουργεί, έχει δώσει 300 δάνεια μέχρι τώρα. (Το διαχειρίζονται επτά-7 Τράπεζες). Το δάνειο μπορεί να είναι για επένδυση ή/& για κεφάλαιο κίνησης (μέχρι 200.000€), ή για κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής (με συμψηφισμό δημόσιας δαπάνης).

Στις εφάπαξ επιδοτήσεις (grand) οι δαπάνες καλύπτουν μόνο καινούργιο εξοπλισμό. Στα δάνεια μπορεί να αγορασθεί και μεταχειρισμένος εξοπλισμός.

Ο κ Κ Αποστολόπουλος επεσήμανε με επίταση ότι για να υπάρχει περίπτωση να ωφεληθεί κάποιος από τα χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει να καταγράψει την ανάγκη του, να φτιάξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο (έξοδα, δαπάνες, έσοδα κλπ), να ερευνήσει την αγορά των χρηματοδοτήσεων, να κάνει την αίτησή του στο ependyseis.gr & να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Τράπεζα της επιλογής του.

Και ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι από την ενημέρωση από τον κ Κ Αποστολόπουλο, μπορεί να δημιουργήθηκαν απορίες σε κάποιον από όσους παρακολουθούσαν στο facebook της μορφής:

  • Γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση της Ελληνικής Βουλής (Ν 4235/2014) για την λειτουργία στεγασμένων Αγορών Αγροτών, που ρευστοποιώντας το 20% της ετήσιας παραγωγής τους θα αποκτούσαν επαρκή ρευστότητα για να μην εξαρτώνται από τις Τράπεζες για κεφάλαια κίνησης?

  • Γιατί διατηρούν σε κατάσταση ομηρείας το 90% των υπαρχόντων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αποκλείοντάς τους από την μεταποίηση (οικοτεχνία), αποκλείοντάς τους από τον εκσυγχρονισμό (Σχέδια Βελτίωσης) και από τις επενδύσεις?

  • Γιατί μέχρι σήμερα σχεδόν όλοι οι γραφειοκράτες επιμένουν να καταστρέφουν την ισορροπία στο ελληνικό περιβάλλον και προσπαθούν να εξωθήσουν σε ανισόρροπα υπερμεγέθη, ενώ η Ελλάδα είναι ένας βράχος ριγμένος στην θάλασσα, με δυνατότητες μικρών συνεργατικών ποιοτικών παραγωγών?

  • Γιατί η εξειδίκευση και απομόνωση του κάθε παράγοντα από τους επιστήμονες κατάντησε να καταστρέψει την συμβιωτική σχέση της χλωρίδας και της πανίδας (δάσος με πρόβατα) και την συμβιωτική σχέση των κοινωνιών (αστοί με αγρότες) με ισορροπία?

  • Γιατί οι κτηνοτρόφοι-παραγωγοί πραγματικών αξιών- δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι, με τις οργανώσεις τους το πλούτο που παράγουν ή ακόμα και να διαχειριστούν μόνοι τους τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις?

Πρέπει οι αγρότες και οι αστοί να συνδιαμορφώσουν με ορίζοντα το 2040, ένα «Αγροτικό Σύμφωνο 2040 για την Αγροτική Ύπαιθρο» όπου οι αγρότες θα εγγυηθούν, υπό καθεστώς αμοιβαιότητας συμφερόντων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, προσφορά γεωργικών προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας, με την μικρότερη δυνατή συνολική περιβαλλοντική όχληση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών ανά μονάδα παραγόμενου αγροτικού προϊόντος.

Μέχρι το 2040 πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα γενιά αγροτών με πρόσθετες γνώσεις, επικαιροποιημένες ικανότητες και θέληση για μια ελκυστική ύπαιθρο, οι οποίοι να αναδειχθούν ηγήτορες στην οικονομία και την κοινωνία της υπαίθρου, οι οποίοι να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τα οικοσυστήματα της, οι οποίοι να καταστούν αποτελεσματικότερα στελέχη των συστημάτων κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης.

Αυτοί οι αγρότες του 2040 με την ενεργό συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων για την ύπαιθρο, να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του αγροτοδιατροφικού κυκλώματος προς όφελος των αγροτών, των καταναλωτών και των τεχνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών συμφωνημένων στοχεύσεων της Εθνικής Οικονομίας.

Η Ελληνική Αγροτική παραγωγή συνιστά την σπονδυλική στήλη της Ελληνικής Οικονομίας, την μεγάλη, αλλά δυστυχώς «εν εφεδρεία» τελούσα ακόμη δύναμη κρούσης, που μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο αγροτικής παραγωγής και εξαγωγική δύναμη σε αγροτικά προϊόντα, ιδιαίτερα μετά τον covid-19, αφού εξασφαλίσει την εθνική αγροδιατροφική αυτάρκεια-ασφάλεια. Το μόνο εμπόδιο στην ανάπτυξη και στην συμβολή του αγροτικού τομέα στην Εθνική Οικονομία είναι η έλλειψη συμφωνημένου Αγροτικού Στρατηγικού Σχεδίου.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή