Χριστοδουλάκης: Να αξιοποιηθούν οι τρεις πυλώνες χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία

by Times Newsroom 1
Share this

Nα αξιοποιηθούν οι τρεις βασικές πηγές χρηματοδότησης της οικονομίας από την κυβέρνηση, επεσήμανε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ.

Εξηγώντας ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη, η οικονομική κρίση εξ αιτίας του κορωνοϊού δεν είναι αμιγώς δημοσιονομική κρίση, αλλά κρίση της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Χριστοδουλάκης πρότεινε να αξιοποιηθούν άμεσα τρεις βασικές πηγές χρηματοδότησης:

1. Καθώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι και άρα αυτό αφήνει ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό περιθώριο για εκτεταμένη οικονομική πολιτική

2. Λόγω της κρίσης η χώρα μας έχει πλέον ενταχθεί στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης που της δίνει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό που μπορεί να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.

3. Υπάρχουν συγκεκριμένοι πόροι και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ, οι οποίοι πρέπει να απορροφηθούν ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνουν καμία μέριμνα, ούτε για τις τουριστικές επιχειρήσεις ούτε για τους εργαζομένους τους.

Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, τα μόλις 150 εκατομμύρια, δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες που αυτή τη στιγμή πρέπει να εγγυηθούν και την επάρκεια τροφίμων αλλά και στη συνέχεια την απρόσκοπτη λειτουργία ενός βασικού πυλώνα της οικονομίας μας.

Ακόμη τόνισε, ότι είναι ελάχιστες οι κρατικές εγγυήσεις για κεφάλαια κίνησης, ώστε να υπάρχει ρευστότητα, δεν δίνεται λύση σε μείζονα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, όπως οι τραπεζικές επιταγές, αλλά και η μείωση των πρόσθετων εξόδων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ δεν έχει ακούσει τίποτα που να σχετίζεται με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας από 1η Μαΐου και δεν δίνεται από την κυβέρνηση καμία στήριξη στους αυτοαπασχολούμενους, στους επιστήμονες, στους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι, ειδικά στην ελληνική οικονομία, ένα τεράστιο πλήθος που συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας. «Είναι αστείο και προσβλητικό το voucher των 600 ευρώ για “επανακατάρτιση”, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή