Χρήστος Π. Κίτσος: Η Γεωμετρία των Ελλήνων πάντα παρούσα στην επιστημονική σκέψη

by ΜΑΡΙΑ ΑΝΘΗ
  • Συνέντευξη στη Μαρία Άνθη

Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων δεσπόζει ένα νέο βιβλίο για τη Γεωμετρία, είναι του Ομότιμου Καθηγητή κ. Χρήστου Κίτσου συγγραφέα του συγκεκριμένου βιβλίου υπό τον τίτλο, « Η Γεωμετρία των Ελλήνων », από τις εκδόσεις New Tech Pub. Στη συνέντευξη που είχαμε μαζί του, μας αποκάλυψε τα νέα του ευρήματα κι εμείς θα λέγαμε πως είναι ένα βιβλίο που τίποτε δεν παραλείπει να αναφέρει μέσα από τις 463 σελίδες του, όσον αφορά τη σπουδαία αυτή γνώση των προγόνων μας, που είναι και του κόσμου όλου. Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται όλη αυτή η περίτεχνη δράση, όπου οι μεγαλοφυείς δημιουργοί, ανέπτυξαν τις θεωρίες τους δια μέσου των αιώνων, προωθώντας την Γεωμετρία των Ελλήνων λύνοντας προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτούς ο Gauss, ο Fermat, ο Descarte ακόμη και ο Newton και ο Kepler. Όλα αυτά κράτησαν την Γεωμετρία των Ελλήνων παρούσα στην επιστημονική σκέψη μέχρι και τον διαχωρισμό της Γεωμετρίας σε Ευκλείδεια και μη Ευκλείδεια.

  • Κε Κίτσο, τι στόχο έχει το βιβλίο σας, και σε ποιους απευθύνεται;

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να παρακολουθήσει την εξάπλωση της επιστημονικής Γνώσης, στον αρχαίο Κόσμο, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε με την Γεωμετρία των Ελλήνων. Από το εμπειρικό και απόκρυφο στάδιο της Γεωμετρίας του Ιερατείου στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο εξελίχθηκε σε πραγματική επιστήμη στον Ελληνικό Κόσμο αρχής γενομένης από την Ιωνία.

  • Τι νεότερο προκύπτει με την γνώση των θεμάτων αυτών κι από την έρευνά σας;

Από το 600 πΧ έως το 600 μΧ, περίπου, η Γεωμετρία των Ελλήνων αποτέλεσε τον κορμό ανάπτυξης και χρήσης της Λογικής του Ανθρώπου. Η δομημένη αυτή γνώση, όπου ακόμα και οι Αριθμοί ήταν υπό τη σκέπη της Γεωμετρία, απετέλεσε ένα θαυμαστό, ευτυχώς, έργο και για τους Άραβες οι οποίοι μελέτησαν και μετέφρασαν τα έργα των Ελλήνων γεωμετρών, κατόπιν οι Λατίνοι, οι Ευρωπαίοι γενικότερα ενέσκηψαν και έλυσαν προβλήματα της Γεωμετρίας των Ελλήνων. Η Γεωμετρία των Ελλήνων επηρεάζει για αιώνες επιφανείς μαθηματικούς της Δύσης. Κάτι που δεν έχει δομηθεί, αξιολογηθεί και παρουσιασθεί ως συλλογικό έργο, μα μόνο ως ποικίλες αναφορές ενθουσιωδών κραυγών και όχι στην διαδοχή των γεωμετρικών εννοιών, από επιφανείς Έλληνες γεωμέτρες, μέσα στους αιώνες. Ανάμεσα σε αυτούς που απασχολήθηκαν με την Γεωμετρία των Ελλήνων είναι ο Gauss, ο Fermat, ο Descarte, και την προώθησαν. Ακόμη και ο Newton έλυσε γεωμετρικά προβλήματα, όπως και ο Kepler. Όλα αυτά κράτησαν τη Γεωμετρία των Ελλήνων παρούσα στην επιστημονική σκέψη, μέχρι και τον διαχωρισμό της Γεωμετρίας σε Ευκλείδεια και μη Ευκλείδεια. Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται όλη αυτή η περίτεχνη δράση, βήμα- βήμα, με σχόλια και αναφορές και όχι διθυραμβικές κραυγές.

  • Κε Κίτσο, πόσο χρόνο κράτησε η μελέτη σας και ποιες οι δυσκολίες που σηυναντήσατε;

Για να μπορέσει να δομηθεί το βιβλίο αυτό, ώστε να μην είναι κέραμοι και πλίθοι ατάκτως τοποθετημένοι, πήρε αρκετά χρόνια. Άρχισα την προσπάθεια συλλογής του υλικού γύρω στο 2000 και περί το 2005, άρχισα να σκέπτομαι την δημοσίευση. Άλλες όμως ερευνητικές μου δραστηριότητες με εμπόδισαν – ευτυχώς. Οπότε όταν επανήλθα, σχεδόν ξαναγράφηκε. Το νέο κείμενο με τα 60 σχήματα και τις 22 εικόνες απευθύνεται προς όλους, ακόμη και αυτούς που δεν ενθουσιάζονται με τα Μαθηματικά, οπότε και με τα 50 παραδείγματα του αποσαφηνίζονται πλήρως οι έννοιες, για τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο Αναγνώστη. Αποφεύγονται περισπούδαστες αποδείξεις που δεν έγιναν τότε και δίνουν λάθος εντύπωση. Υπήρχε όμως η πανδημία και έτσι καθυστέρησα εκ νέου, έως ότου οι Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών (www.newtech-pub.com) αναλάβουν την έκδοση.

  • Γιατί αναφέρεστε στη Γεωμετρία και όχι στα Μαθηματικά;

Γιατί τα Μαθηματικά, όπως τα εννοούμε σήμερα, εμφανίσθηκαν πολλούς αιώνες αργότερα. Επεξηγούνται πλήρως όλα αυτά στο βιβλίο. Η Γεωμετρία ήταν ο πυρήνας γνώσης, μέχρι την Αλεξανδρινή εποχή, και γύρω από αυτήν στρέφονται τότε οι άλλες επιστήμες.

  • Θεωρείται ότι η Γεωμετρία μπορεί στο μέλλον να επηρεάσει την τεχνολογία;

Η Γεωμετρία είχε από τα πρώτα της βήματα σχέση με την τεχνολογία της εποχής της, δείτε τα υπέροχα οικοδομήματα εκείνου του καιρού. Οι οικοδόμοι της Δύσης κατείχαν σημαντικές γνώσεις. Πρόσφατα καμπύλες της Γεωμετρίας, με κατάλληλο λογισμικό, χρησιμοποιήθηκε για να προσαρμόσει κατάλληλα την επιφάνεια αυτοκινήτου μιας συγκεκριμένης μάρκας. Έκτοτε χρησιμοποιείται η Γεωμετρία και στην τεχνολογία αυτοκινήτων. Πολλά θέματα Στατιστικής ερμηνεύονται κατάλληλα με στην Γεωμετρία, είτε Ευκλείδεια είτε Συσχετισμένη (affine). Η Γεωμετρία θα παίζει πάντοτε σπουδαίο ρόλο στις εφαρμογές, αφού και με την σύγχρονη τεχνολογία, πλήθος Γεωμετρικών καμπυλών μπορούν να παρουσιασθούν εύκολα. Ελπίζω οι Αναγνώστες σας να κατατοπίσθηκαν και να γίνουν και Αναγνώστες μου.

___________________________

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Χρήστος Π. Κίτσος, σπούδασε Μαθηματικός (1969-1973) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απέκτησε το Μ.Α στην Στατιστική ( 1976-1978 ) από το Πανεπιστήμιο του New Brunswick, Canada και το PhD από το University of Glasgow ( 1983-1986 ), Scotland / UK / GB. Έχει εργαστεί σε θέματα Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Στατιστικής τόσο στον Ιδιωτικό Τομέα ( ΟΑΣ, Interamerican, κλπ. ), όσο και στον Δημόσιο Τομέα ( ΕΣΥΕ, ΥΕΘΑ). Δίδαξε σε πολλά εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας (Πάτρα, Βόλο, Πειραιά, Αθήνα) με διάφορες συμβάσεις. Συνεργάσθηκε ως επισκέπτης με πολλά Πανεπιστήμια της ΕΕ, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.

Το 2015 δίδαξε στο Johannes Kepler University, στο Linz, Austria. Διετέλεσε Εθνικός Αντιπρόσωπος σε θέματα Παιδείας στην Eurostat και τον OECD, Σύμβουλος στον ΗΛΠΑΠ, Ιδρυματικός Υπεύθυνος Ερευνητικών Προγραμμάτων και Προϊστάμενος στο Γενικό Τμήμα Μαθηματικών στο ΤΕΙ Αθήνας, νυν ΠαΔΑ =Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 εργασίες Στατιστικής σε επιστημονικά περιοδικά, και σε συλλογικούς τόμους και έχει πλέον των 110 παρουσιάσεων σε συνέδρια.

Εξέδωσε 8 βιβλία επιστημονικού ενδιαφέροντος για την Στατιστική στα Ελληνικά και είναι συν – εκδότης διεθνών τόμων Στατιστικής, και ενός βιβλίου για τα Μαθηματικά-Στατιστική του Καρκίνου. Εκλέχθηκε μέλος ΔΣ στο International Association of Statistical Computing, Chairman στο Committee of Risk Analysis International Statistical Institute (2013-2015), μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (2012-2016, ΓΓ το 2014-2016), Διοικητής 2017-2018 της 2470 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ.

Έχει επισκεφθεί, μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πάρα πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, και σχεδόν όλα τα μεγάλα κέντρα έρευνας Καρκίνου σε ΕΕ και ΗΠΑ. Το 2007 το Πανεπιστήμιο AbΕRTA της Λισσαβόνας τον τίμησε για την επιστημονική του δράση σε συνέδριο, προς τιμήν του, στο Cape Verde. Συνέγραψε δύο βιβλία γενικού ενδιαφέροντος (Το Όνομα των Ελλήνων, το πρώτο του) και η Γεωμετρία των Ελλήνων πρόσφατα Έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα στον ημερήσιο τύπο πχ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ κλπ, έχει αναπτύξει κοινωνική δραστηριότητα μέσω του Ρόταρυ πχ στις πλημμύρες στην Νέα Πέραμο κα, αν και απεύχεται να υπήρχε ανάγκη τέτοιας δράσης. Προσπαθεί να ακολουθεί μια ήπια στάση με χιούμορ στα διάφορα θέματα και είναι εναντίον του φανατισμού, οιασδήποτε μορφής – πολιτικής, θρησκευτικής κλπ.

Η αναζήτηση στο Google γίνεται στο Christos P. Kitsos , και στο www.cpkitsos.gr

  • Χρήστος Κίτσος
  • Η Γεωμετρία των Ελλήνων
  • Εκδόσεις New Tech Pub. Εκδόσεις Νέων Τεχνολπγιών.
  • Σελίδες 463

Οπισθόφυλλο

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να παρακολουθήσει την εξάπλωση της επιστημονικής Γνώσης. Από το εμπειρικό και απόκρυφο στάδιο της Γεωμετρίας του Ιερατείου στην Μεσοποταμία και την Αίγυπτο εξελίχθηκε σε πραγματική επιστήμη στον Ελληνικό Κόσμο. Από το 600 πχ έως το 600 μΧ, περίπου, η Γεωμετρία των Ελλήνων απετέλεσε τον κορμό ανάπτυξης και χρήσης της Λογικής. Επηρέασε και επηρεάστηκε από όλους του κλάδους εκείνης της εποχής – Φιλοσοφία, Αστρονομία, Γεωγραφία, Μηχανική. Ακόμα και οι Αριθμοί ήταν υπό την σκέπη της Γεωμετρίας των. Αργότερα οι Άραβες μελέτησαν και μετέφρασαν τα έργα των Ελλήνων γεωμετρών, κατόπιν οι Λατίνοι, οι Ευρωπαίοι γενικότερα ενέσκηψαν και έλυσαν προβλήματα της Γεωμετρίας των Ελλήνων. Ανάμεσα σε αυτούς ο Gauss, ο Fermat, ο Descarte, προώθησαν την Γεωμετρία των Ελλήνων. Ακόμη και ο Newton έλυσε προβλήματα, όπως και ο Kepler. Όλα αυτά κράτησαν την Γεωμετρία των Ελλήνων παρούσα στην επιστημονική σκέψη μέχρι και τον διαχωρισμό της Γεωμετρίας σε Ευκλείδεια και μη Ευκλείδεια. Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται όλη αυτή η περίτεχνη δράση, οι μεγαλοφυείς δημιουργοί, σε σχέση με τον υπάρχον περιβάλλον της εποχής, μέσου των αιώνων. Αποφεύγονται περισπούδαστες αποδείξεις που ΔΕΝ έγιναν τότε. Το κείμενο με τα 60 σχήματα και τις 22 εικόνες απευθύνεται προς όλους, οπότε και με τα 50 παραδείγματα του αποσαφηνίζονται πλήρως οι έννοιες, για τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο Αναγνώστη

The following two tabs change content below.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΘΗ

Η Μαρία Σ. Άνθη γεννήθηκε στη Βόννη της Γερμανίας. Διδάχθηκε τα Ελληνικά και τα Γερμανικά στα σχολεία του Hagen και του Gevelsberg, στο κρατίδιο της Δυτικής Ρηνανίας. Είναι δημοσιογράφος και Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Ελλάδος (Ε.Σ.Η.Ε.Α). Είναι απόφοιτη του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και της Σχολής ΝΕΛΕ. Επιπλέον - Φοίτηση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Διδάσκει εμπορική επικοινωνία και Δημοσιογραφία. Βιβλία: Η κόρη της Κίρκης (2019), Ως δια μαγείας... και κατά γράμμα (2019), Απωστικές δυνάμεις ιπτάμενων δίσκων (2018), Λουίζα και Αντώνιος (2016), Ο αιθέρας Θεός (2015), Η ζωή ξανά (2014), Η επανάληψη... το άνοιγμα των πυλών (2013).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή