Χτυπούσε με κλωτσιές στο κεφάλι έναν γάιδαρο προκειμένου να… συνέλθει

by Times Newsroom 1
  • Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Το πρόστιμο που πληρώνεις για την αδιαφορία σου για τα κοινά, είναι ότι η τύχη σου καθορίζεται (και διοικείσαι…) από ηλιθίους … (Πλάτων)

Από έρευνα, σε 5.363 μελισσοκόμους (36 χώρες), διαπιστώθηκε ότι από τις 544.879 αποικίες, χάθηκαν 89.124, μείωση κατά 16% το χειμώνα 2017-8. Πανεπ. Strathclyde. Οι Πορτογαλία, Βόρεια Ιρλανδία, Ιταλία & Αγγλία είχαν απώλειες άνω του 25%, ενώ η Λευκορωσία, το Ισραήλ & η Σερβία κάτω του 10% Την περίοδο 2016-7 είχαμε απώλειες 20,9% και -12% το 2015-6. Οι μελισσοκόμοι που μετέφεραν τις κυψέλες κατά την περίοδο της βοσκής είχαν λιγότερες απώλειες. naftemporiki.gr, 11/6/2019.

Μεγάλα κομμάτια πλαστικών βρέθηκαν στα στομάχια εννιά ατόμων από τέσσερα διαφορετικά είδη κητωδών: τη φώκαινα, το σταχτοδέλφινο, τον ζιφιό και τον φυσητήρα, σε ανάλυση 34 κητών που εκβράσθηκαν στην Ελλάδα. Το πιο επιβαρυμένο είδος ήταν ο απειλούμενος φυσητήρας (ο γνωστός σε όλους μας Μόμπι Ντικ) καθώς το 60% των ατόμων που βρέθηκαν (δέκα συνολικά) είχαν καταναλώσει πλαστικά. Οι πλαστικές σακούλες ήταν το πιο συχνό εύρημα στα στομάχια των ζώων. Δυστυχώς, τα πλαστικά ήταν η αιτία θανάτου για τρία από τα εννιά ζώα. Τα πλαστικά έφραξαν το στομάχι των ζώων προκαλώντας αρχικά αίσθημα κορεσμού και στη συνέχεια βαθμιαία ασιτία η οποία εν τέλει οδήγησε στον αργό και βασανιστικό θάνατο τους. Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος. Ethos & Empathy team

Εγκρίθηκε η ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ, Κανονισμός 1151/2012). Η ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο» ισχύει για τα ροδάκινα που τυποποιούνται και συσκευάζονται κατευθείαν από το κλαδί στην τελική τους συσκευασία στο κτήμα, από τα ροδάκινα που συσκευάζονται σε μεγάλους περιέκτες στα συσκευαστήρια. Έτσι οι καρποί συγκομίζονται αφού ωριμάσουν φυσιολογικά (και όχι εμπορικά). Η διαδικασία καταχώρησης στην βάση δεδομένων DOOR των ΕΠΙ προϊόντων θα διαρκέσει περίπου 12 μήνες. ΥπΑΑΤ, 25/6/2019.

  • 12 μήνες φυλάκιση και 5.000€ επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 55χρονο, επειδή χτυπούσε με κλωτσιές στο κεφάλι έναν γάιδαρο προκειμένου να… συνέλθει, όταν το ζώο έπεσε στον δρόμο, από την καρότσα του αγροτικού του αυτοκινήτου κατά την διάρκεια μεταφοράς του. Η δικαιολογία του 55χρονου ήταν ότι κλωτσούσε το ζώο γιατί κάποιοι το «μάτιασαν. Το βάναυσο περιστατικό συνέβη πριν μία εβδομάδα, σε παράδρομο του Περιφερειακού του Βόλου Το δικαστήριο δεν δέχτηκε τις δικαιολογίες. presspublica.gr, 29/6/2019.

Το 1979, ο 16χρονος Jadav Payeng, βρήκε άπειρα νεκρά φίδια στις αμμουδιές του νησιού Majuli, μέσα στον ποταμό Βραχμαπούτρα (Ινδία). Τα άτυχα ερπετά πέθαναν αδυνατώντας να βρουν σκιά στο Majuli. Τότε αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στο να φυτεύει καθημερινά ένα δέντρο. Σήμερα, 40 χρόνια μετά έχει φυτέψει ένα ολόκληρο δάσος, το Molai, που ευδοκιμεί συνδυάζοντας διαφορετικά είδη και που έχει προσελκύσει πλέον ένα πλήθος ζώων στο νησί, όπως ελέφαντες, ρινόκερους, ελάφια, αρκούδες, ακόμα και τίγρεις. «Φυτεύεις ένα ή δύο δέντρα και μετά βγάζουν σπόρους. Και από τη στιγμή που βγάζουν σπόρους, ο άνεμος ξέρει πώς να τους διασπείρει, τα πουλιά πώς να τα φυτέψουν, οι αγελάδες ξέρουν, οι ελέφαντες ξέρουν, ακόμα και ο ποταμός Βραχμαπούτρα ξέρει». Το δάσος έσωσε το νησί και από την διάβρωση. Α. Παρίση. womantoc.gr, 24/6/2019.

Πιστεύοντας στην ανάγκη εξεύρεσης συμβιωτικών λύσεων στην περιαστική περιοχή, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να καταστούν βιώσιμες (αειφόρες) με συλλογική δράση & συνεργασία, συνδιοργάνωσε, τα τελευταία 3 χρόνια, 356 εκδηλώσεις, όπως: ομιλίες, ημερίδες, συνέδρια, τυροκομήσεις, μαγειρέματα, εκπομπές, επισκέψεις μελέτης, εκθέσεις, Ομάδα Τοπικής Δράσης «ΑΡΑΤΤΙΚΑ» & βράβευση, ως Καλύτερης επιχειρηματία στην Αγροδιατροφή CEUCO. Πρέπει να
προωθηθεί, συλλογικά, η παραγωγή πραγματικού πλούτου και οι φροντιστές του περιβάλλοντος, στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή