COP27: «Είμαστε καταδικασμένοι» χωρίς μια νέα ιστορική συμφωνία, προειδοποιεί ο Γκουτέρες

Η COP27 ξεκινά το Σαββατοκύριακο στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, με το «κλίμα» ωστόσο διεθνώς πλέον να επισκιάζεται από άλλες προτεραιότητες: τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Εάν δεν καταλήξουμε σε μια νέα ιστορική συμφωνία για το κλίμα, είμαστε καταδικασμένοι, προειδοποιεί ο γγ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες.

by Times Newsroom

Η φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, με το «κλίμα» ωστόσο διεθνώς πλέον να επισκιάζεται από άλλες προτεραιότητες: τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πορεία απεξάρτησης της Δύσης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό, τους διεθνείς ανταγωνισμούς όχι μόνο στην Ευρώπη (βλ. Ουκρανία) αλλά και στην Ασία (βλ. Ταϊβάν).

Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2021, στον απόηχο της προηγούμενης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που είχε διεξαχθεί στην Γλασκόβη, οι αναλυτές έβλεπαν απογοήτευση, αλληλοκατηγορίες αλλά και κάποια σημεία αισιοδοξίας.

«Η περσινή σύνοδος COP26 στη Γλασκόβη μας έδωσε λόγους να ελπίζουμε σε πρόοδο. Σχεδόν 200 χώρες συγκεντρώθηκαν για να συμφωνήσουν σχετικά με τις λεπτομέρειες της Συμφωνίας του Παρισιού, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η φετινή χρονιά υποτίθεται πως θα είχε να κάνει με την υλοποίηση όσων είχαν συμφωνηθεί. Ωστόσο, τους τελευταίους 12 μήνες, η υφήλιος έχει κλονιστεί από τον πόλεμο στην Ευρώπη, τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και εντεινόμενες πολιτικές και οικονομικές διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Καθώς οι ηγέτες μεταβαίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ για την COP27, όσοι δίνουν μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση (climate warriors) αναρωτιούνται τι μπορεί να γίνει σε αυτήν την κομβική στιγμή για να σωθεί ο πλανήτης», γράφει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero ενόψει της νέας κλιματικής συνόδου που ξεκινά την Κυριακή.

«Η COP27 λαμβάνει χώρα εν μέσω των χειρότερων γεωπολιτικών εντάσεων που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, την παγκόσμια κρίση γύρω από το κόστος ζωής και μια ολοένα ζοφερότερη οικονομική πραγματικότητα», σχολιάζει ο Guardian.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι είχε, μιλώντας προ εβδομάδων στον Guardian, παραδεχθεί πως η επίτευξη συμφωνιών στη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα θα είναι πιο δύσκολη λόγω της «θυελλώδους» κατάστασης στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία αλλά και εξαιτίας των «δύσκολων» γεωπολιτικών εντάσεων.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κρούει – και εκείνος – τον κώδωνα του κινδύνου. Εάν οι πλούσιες χώρες δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια «ιστορική συμφωνία» με τις φτωχές για το κλίμα, τότε «θα είμαστε καταδικασμένοι», προειδοποιεί ο Γκουτέρες, βλέποντας τον χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων να διευρύνεται. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι ανεπτυγμένες χώρες απέτυχαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αρκετά γρήγορα και δεν κατάφεραν να παράσχουν τα χρήματα που χρειάζονται τα φτωχά έθνη για να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Η κραυγαλέα κλιματική ανισότητα ανάμεσα στον πλούσιο κόσμο, που ευθύνεται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων, και στους φτωχούς, που σηκώνουν στην πλάτη τους το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων, είναι τώρα το μεγαλύτερο ζήτημα στις συνομιλίες, σημειώνει ο Guardian.

Η «ιστορική συμφωνία» που έχει κατά νου ο Γκουτέρες θα απαιτούσε από τις μεγάλες οικονομίες να κάνουν περισσότερα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να παρέχουν στις φτωχές χώρες μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. Στο ίδιο πλαίσιο, ΗΠΑ και Κίνα θα έπρεπε να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις και τον βαθμό της μεταξύ τους συνεργασίας. «Εάν αυτές οι δύο χώρες δεν συνεργαστούν, θα είναι απολύτως αδύνατο να αντιστραφούν οι σημερινές τάσεις», σημειώνει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφορικά με τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, οι απόψεις διίστανται. Άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτός ο στόχος δεν είναι πια επιτεύξιμος και άλλοι ότι υπάρχουν ακόμη κάποια περιθώρια αναστροφής της τάσης τα οποία όμως σταδιακά χάνονται.

Οι δεσμεύσεις περί μείωσης των εκπομπών ρύπων της COP26 θεωρούνται πλέον κατώτερες των περιστάσεων. Ακόμη και απέναντι σε αυτές τις – ανεπαρκείς πια – δεσμεύσεις ωστόσο, οι περισσότερες χώρες δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να ανταποκριθούν τους περασμένους 12 μήνες. Πλέον, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερθέρμανσης, τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι περισσότερο δραστικά. Σε διαφορετική περίπτωση, ο παγκόσμιος υδράργυρος θα ανέβει έως και 2,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από Guardian, Gzero

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή