Δείτε live την τελετή έναρξης για τον τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη

Ένα έργο που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο

by Times Newsroom

Στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πέτκοφ, τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι, αλλά και τους υπουργούς Ενέργειας των τεσσάρων χωρών της Βαλκανικής, παραβρίσκονται στην τελετή που θα σημάνει την έναρξη της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU), καταδεικνύοντας τον καίριο ρόλο που θα διαδραματίσει η συγκεκριμένη υποδομή στην περίπλοκη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

Με τον νέο τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης, που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο και είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:

  • Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφαλεία της χώρας.
  • Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.
  • Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας απο το ρωσικό Φυσικό Αέριο.
  • Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.
  • Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.
  • Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Για τη σημασία του νέου τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης μίλησε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, αφού είπε πως η Ελλάδα συνδράμει ήδη οι φίλοι και γείτονα Βουλγαρία στον τομέα της ενέργειας, σημείωσε: «Την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθώ στην Αλεξανδρούπολη, στον νέο σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε Φυσικό Αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά, μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά, ταυτόχρονα, και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com