«Δεν είναι φυσιολογικές εκλογές»- Το αβέβαιο αποτέλεσμα της κάλπης στη Γερμανία βαρόμετρο για τη σταθερότητα

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σειρά από διαφορετικά πιθανά εκλογικά σενάρια

by Times Newsroom 1

Καθώς πλησιάζει η αλλαγή εποχής στην γερμανική πολιτική σκηνή με την Άνγκελα Μέρκελ να ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία της εξουσίας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σειρά από διαφορετικά πιθανά εκλογικά σενάρια.

Οι εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου θα σηματοδοτήσουν το τέλος της θητείας της Μέρκελ ως Γερμανίδας καγκελάριου μετά από περισσότερα από 15 χρόνια στην εξουσία.

Στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, ο διάδοχος της Μέρκελ και αρχηγός του συντηρητικού κόμματος, Άρμιν Λασέτ, φάνηκε έτοιμος να την διαδεχθεί στην καγκελαρία. Το προβάδισμά του, ωστόσο, απειλήθηκε πολλές φορές.

Πρώτον, με την υποψηφιότητα της Αναλένα Μπέρμποκ ως του Κόμματος των Πρασίνων και, πιο πρόσφατα, από τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και νυν υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

Οι επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία θα αποβούν κρίσιμες για τη σταθερότητα τόσο της χώρας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν αναλυτές μιλώντας στο CNBC.

«Δεν είναι φυσιολογικές εκλογές», δήλωσε ο Λαρς Φελντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Walter Eucken, ενός γερμανικού think tank. «Δεν έχουμε τον κατεστημένο, δεν έχουμε κάποιον που υπερασπίζεται το αξίωμα και επομένως όλοι έχουν καλές πιθανότητες να κατακτήσουν τη θέση του καγκελάριου», εξήγησε.

Οι τελευταίες προβλέψεις δίνουν τη νίκη στο SPD του Σολτς με 24% των ψήφων, ακολουθούμενη από τη συντηρητική συμμαχία (CDU/CSU) με 21% και το κόμμα των Πρασίνων με 17%. Πολιτικοί αναλυτές  υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον τρεις συνασπισμοί είναι δυνατοί με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

«Πιθανότατα, θα χρειαστούν τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες και αυτή τη φορά, επειδή θα έχουμε έναν συνασπισμό τριών κομμάτων και δεν θα είναι εύκολο να τα φέρουμε κοντά», είπε ο Φελντ προβλέποντας το μέλλον των επόμενων διαπραγματεύσεων.

Όπως εκτίμησε, μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, «θα έχουμε νέο καγκελάριο και στη συνέχεια θα υπάρξει ξανά σταθερότητα».

Η πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία δεν είναι σημαντική μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία είναι η κορυφαία οικονομία του μπλοκ και έχει σημαντική επιρροή στην πολιτική κατεύθυνση που ακολουθούν τα 27 κράτη μέλη, αναφέρει το CNCB.

«Σίγουρα είναι ζωτικής σημασίας … Πρέπει να έχουμε σταθερότητα εντός της γερμανικής κυβέρνησης για να προχωρήσουμε και να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή δυναμική που είναι πολύ ισχυρή αυτή τη στιγμή», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του European House Ambrosetti Forum Βαλέριο Ντε Μόλι.

«Όλοι συνειδητοποίησαν την απίστευτη δύναμη της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά τις πολλές γραφειοκρατικές προκαταλήψεις και δυσκολίες που παραμένουν», δήλωσε ο Ντε Μόλι σχετικά με την απόφαση έκδοσης κοινού χρέους της ΕΕ στην οποία η Γερμανία έπαιξε σημαντικό ρόλο.  «Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ συνέβη με απίστευτη ταχύτητα, και είχε μια απίστευτη διάσταση», είπε.

«Όταν πρόκειται να έχετε μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς, τους Πράσινους και το κόμμα της Αριστεράς σε συνασπισμό, τότε θα έχουμε μια καλή πιθανότητα αυτά τα ευρωπαϊκά ομόλογα του κορωνοϊού να διαρκέσουν για πάντα, τότε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε κρατικό χρέος σε επίπεδο ΕΕ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα », δήλωσε ο Φελντ, σημειώνοντας ότι ο γερμανικός πληθυσμός δεν πιστεύει ότι αυτό θα ήταν «χρήσιμο».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή