Δεν είναι μόνο η Ινδία- Οι μολύνσεις αυξάνονται σε ολόκληρη τη Νότια Ασία

by Times Newsroom 1

Καθώς η Ινδία βρίσκεται στη δίνη ενός μεγάλου κύματος κορωνοϊού, υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των επιπέδων μόλυνσης στις γειτονικές της χώρες.

Ήδη έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί και άλλοι περιορισμοί εν μέσω φόβων ότι οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγάλη αύξηση στους δείκτες της πανδημίας.

Τι συμβαίνει  με τους αριθμούς;

Στην Ινδία, ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων και οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο και στη συνέχεια αυξήθηκαν δραματικά.

Στην Ινδία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 329.942 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ υπέκυψαν ακόμη 3.876 ασθενείς με COVID-19, κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Ο μέσος όρος των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση έφθασε σε ιστορικό υψηλό το τελευταίο 7ήμερο ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που έχει ταυτοποιηθεί στη χώρα εγείρει ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι γειτονικές χώρες της Ινδίας έχουν επίσης δει τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να αυξάνεται, αν και σε διαφορετικό ρυθμό.

Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το Νεπάλ, το οποίο είδε μια έντονη αύξηση των λοιμώξεων τον Απρίλιο. Περισσότερο από το 40% των τεστ Covid δείχνουν θετικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό που επικαλείται κυβερνητικά στοιχεία.

Το Νεπάλ μοιράζεται χερσαία σύνορα 1.880 χιλιομέτρων (1.168 μίλια) με την Ινδία και πολλοί άνθρωποι τα διασχίζουν τακτικά για επαγγελματικούς, τουριστικούς και οικογενειακούς λόγους.

Ο πρώην βασιλιάς της χώρας Γκιανέντρα εντοπίστηκε θετικός στον ιό μετά από μια επίσκεψη στην Ινδία, όπου πέρασε τον χρόνο  στο μεγάλο θρησκευτικό φεστιβάλ Κουμπ Μέλα.

Τον Μάρτιο, οι αρχές του Νεπάλ έκαναν πρόσθετους υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα, κλείνοντας τελικά περισσότερα από 20 σημεία διέλευσης την 1η Μαΐου. Επιβλήθηκαν περιορισμοί στην περιοχή της κοιλάδας του Κατμαντού στις 29 Απριλίου.

Το Μπανγκλαντές κατέγραψε επίσης αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές Μαρτίου και επέβαλε εθνικό lockdown στις 5 Απριλίου. Αυτό έχει πλέον επεκταθεί στις 16 Μαΐου.

Τα χερσαία σύνορα με την Ινδία έκλεισαν επίσης για την κυκλοφορία επιβατών για δύο εβδομάδες από τις 26 Απριλίου, αν και ορισμένα άτομα εξακολουθούν να επιτρέπεται να τα διασχίσουν.

Τα καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μπανγκλαντές μειώθηκαν σημαντικά από τότε.

Στο Πακιστάν, τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν επίσης αυξηθεί απότομα, καλλιεργώντας ανησυχίες σχετικά με την πίεση στο σύστημα υγείας.

Ορισμένες τοπικές αρχές είχαν επιβάλει περιορισμούς κάνοντας υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας  ενώ ο στρατός βοηθά σε ορισμένες περιοχές.

Ενόψει μάλιστα των προσεχών εορτασμών του Ιντ αλ-φιτρ, έχει επιβληθεί τώρα ένα μερικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, με μόνο τις βασικές υπηρεσίες να  επιτρέπονται να παραμείνουν ανοιχτές.

Συνοριακοί περιορισμοί έχουν επιβληθεί για ταξιδιώτες από την Ινδία, το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Η Σρι Λάνκα σημείωσε επίσης μια ξαφνική αύξηση των περιπτώσεων από τα μέσα Απριλίου, με αποτέλεσμα να κλείσει τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές, να περιορίσει τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις και να απαγορεύσει τα ταξίδια από την Ινδία.

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα;

Υπάρχουν φόβοι ότι οι παραλλαγές της Ινδίας ενδέχεται να ευθύνονται εν μέρει για την αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων στις  γειτονικές χώρες.

Η παραλλαγή του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, η B.1.617, χαρακτηρίζεται «ανησυχητική», ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κυρίως επειδή είναι πιο μεταδοτική.

«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η B.1.617 είναι πιο μεταδοτική» αλλά επίσης και στοιχεία που αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραλλαγή αυτή παρουσιάζει σε κάποιο βαθμό ανεκτικότητα απέναντι στα εμβόλια, ανέφερε η Δρ Μαρία Βαν Κέρκοβ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Είναι επίσης πιθανό ότι νέες μολύνσεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με παραλλαγές από αλλού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Νεπάλ, για παράδειγμα, έστειλε 15 δείγματα που συλλέχθηκαν πριν από δύο μήνες σε εργαστήριο πιστοποιημένο από τον ΠΟΥ στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο ανακάλυψε την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου σε εννέα από αυτά και την παραλλαγή της Ινδίας σε ένα.

Και στο Πακιστάν, η ανάλυση αλληλουχίας του γονιδιώματος τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι η παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου υπήρχε στην πλειονότητα των δειγμάτων. Οι υγειονομικές αρχές στη νότια επαρχία του Σιντ έχουν επίσης εντοπίσει την παρουσία των παραλλαγών της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής βρέθηκε επίσης στο Μπαγκλαντές.

Αλλά αξίζει να επισημανθεί ότι η αλληλουχία γονιδιώματος στην περιοχή είναι εξαιρετικά περιορισμένη, επομένως δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να συμπεράνουμε εάν αυτές οι νέες παραλλαγές μπορεί να προκαλούν τις λοιμώξεις.

Όσον αφορά τη συνολική εξάπλωση του Covid, τα επίπεδα των τεστ ήταν γενικά χαμηλότερα ή μόνο εντός των 10-30 τεστ ανά νέα επιβεβαιωμένη περίπτωση που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως επαρκή.

Ο περιορισμένος έλεγχος και οι σχετικά υψηλοί θετικοί αριθμοί που επιστρέφουν σημαίνει ότι η πραγματική έκταση της μόλυνσης δεν χαρτογραφείται.

Γιατροί, αξιωματούχοι υγείας και ειδικοί έχουν επίσης επισημάνει ότι η συμμόρφωση του κοινού με τα μέτρα για τον περιορισμό του Covid έχει επίσης υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου, με τα μικτά μηνύματα που προέρχονται από πολιτικούς ηγέτες.

Στο Πακιστάν, γιατροί που αγωνίζονται με τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων και τις περιορισμένες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις έχουν μιλήσει ακόμη και για την ανακούφισή τους όταν ο στρατός χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στην επιβολή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Με πληροφορίες από BBC

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή