Δεν γυρίζει το 2012-2015

Γιατί παρ’ ότι «έσωσε» τη χώρα, όπως κοκορεύεται ο Α. Τσίπρας -εκτός των άλλων, φεσώνοντάς τη με 100 δισ. -οι πολίτες του έριξαν μαύρο. Σκούρο μαύρο. Εν όψει του Συνεδρίου του, ένα σημαντικό μέρος του κόμματός του βοά. Οπως βοά και η κοινωνική πραγματικότητα. Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Αρμένισε και αρμενίζει στραβά. Παρ’ όλα αυτά, ζητάει και τα ρέστα από πάνω

by Times Newsroom

ΔΥΟΜΙΣΙ χρόνια μετά συνεχίζει να εγκαλεί τον ελληνικό λαό γιατί το 2019 ψήφισε… λάθος! Ο Α. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» είπε με περισσή αυταρέσκεια: «Παρέλαβα μια χρεοκοπημένη χώρα και άφησα γεμάτα ταμεία». Δεν είπε, βέβαια, πόσο «αχάριστος» είναι ο ελληνικός λαός που τον καταψήφισε, και μάλιστα τόσο «βαριά», παρά τα όσα σπουδαία έκανε. Αλλά αυτό το είχε υπαινιχθεί μετά τις εκλογές του 2019. Στο μεταξύ, φαίνεται ότι δεν πρόλαβε και «να αλλάξει λαό». Γιατί το 1/3 όσων εκτίμησαν το 2019 το κυβερνητικό δημιούργημά του μαζί με τον Π. Καμμένο έχει κουνήσει μαντίλι σχεδόν από την επομένη των εκλογών, όταν κατέρρευσαν οριστικά οι χρησμοί των Vox Pop-Bringing Europe κ.λπ. ότι «κερδάει ο Αλέξης».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΠΕΡΑΣΑΝ 32 μήνες έκτοτε. Συνέβησαν σχεδόν όλα τα απρόσμενα: Πανδημία, Εβρος, ύφεση, πυρκαγιές και χιονιάδες, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, ακρίβεια. Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο μείον 1/3 του 31,5% του 2019. Εγιναν όλα. Εκτός από την αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί παρ’ ότι «έσωσε» τη χώρα, όπως κοκορεύεται ο Α. Τσίπρας -εκτός των άλλων, φεσώνοντάς τη με 100 δισ. -οι πολίτες του έριξαν μαύρο. Σκούρο μαύρο. Εν όψει του Συνεδρίου του, ένα σημαντικό μέρος του κόμματός του βοά. Οπως βοά και η κοινωνική πραγματικότητα. Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Αρμένισε και αρμενίζει στραβά. Παρ’ όλα αυτά, ζητάει και τα ρέστα από πάνω. Πήρε μια «χρεοκοπημένη χώρα» κι άφησε γεμάτα ταμεία, κι αυτό οι αχάριστοι Ελληνες δεν του το αναγνωρίζουν ακόμα! Η «χρεοκοπημένη» χώρα ήταν μια χώρα έτοιμη να βγει από τα Μνημόνια, χωρίς το τρίτο «Αριστερό Μνημόνιο», που ήταν και το βαρύτερο. Και τα «γεμάτα ταμεία» είχαν «μέσα» το μεδούλι της μεσαίας τάξης, το καταργημένο ΕΚΑΣ, την κατακρεούργηση των συντάξεων και τη δημόσια περιουσία δεσμευμένη για 99 χρόνια στο Υπερταμείο. Ομως, ο Α. Τσίπρας και η «παρέα» του δεν έχουν χωνέψει ακόμα γιατί αυτό το «μεγαλειώδες έργο» αποδοκιμάστηκε τόσο παταγωδώς. Αλλιώς, πώς τη λες αυτή την κουβέντα; Δεν τη λες δυόμισι χρόνια μετά και ύστερα από μια τέτοια ήττα. Και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και σε βάθος ανάλυση «τι δεν κάναμε καλά». Γιατί εκτός από τη δραματική οικονομική οπισθοδρόμηση, υπήρξε κι ένα παραδικαστικό, μια σκευωρία, ένα γιουρούσι στο κράτος, μια χώρα χωρίς σύνορα στη θάλασσα και «ξέφραγο αμπέλι» για τα δουλεμπορικά κυκλώματα, ένα Μάτι, μια Μάνδρα, ένας στημένος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κι ένας εσμός από ημιμαθείς πολιτικούς πλιατσικολόγους.

ΚΑΙ το σημαντικότερο. Αντε και το είπες για να μη σκάσεις από την «αδικία» που σε πνίγει. Το ξανακάνεις; Υιοθετείς άκριτα και αλόγιστα την υποσχεσιολογία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ντουγρού σε νέα χρεοκοπία της χώρας, με ό,τι σημαίνει αυτό; Το 2015 δεν ήξερε και είχε αυταπάτες. Το 2022, όμως, έχει κυβερνήσει ήδη 4,5 χρόνια και ξέρει. Θέλει δεν θέλει, ξέρει. Επομένως, δεν είναι όπως τότε, που «συγχωρέθηκε το παιδί». Τώρα υπάρχει -εξ αντικειμένου- σκοπιμότητα. Να επιστρέψει η χώρα στο χάος του 2012-2015. Γιατί ξέρει ότι μόνο μέσα σε τέτοιες ταραχώδεις συνθήκες μπορεί να βρει το ρόλο που δεν μπορεί να βρει εδώ και 32 μήνες. Το 2012-2015 δεν γυρίζει όμως. Παραμένει ένας εφιάλτης που στοιχειώνει ακόμα τα όνειρα της μεγάλης πλειοψηφίας. Ο λαϊκισμός, ο τυχοδιωκτισμός, η άγνοια, η ανευθυνότητα και ο διχασμός δεν έχουν πλέον χώρο σε μια κοινωνία που θέλει να πάει μπροστά.

Η «περίπτωση κ. Πλειός»

Ο καθηγητής κ. Πλειός είναι καθηγητής στο ΕΚΠΑ, μέλος του ΕΣΡ και της «επιτροπής σοφών» που συγκρότησε ο Α. Τσίπρας. Διδάσκει στους φοιτητές Επικοινωνία, Κοινωνική Θεωρία, Εξουσία και Προπαγάνδα, Κοινωνιολογία και Πολιτικό Λόγο. Υποθέτω και Ηθος. Αυτή η πολυσχιδής προσωπικότητα, ωστόσο, θεώρησε πνευματώδες και ίσως βαθιά διεισδυτικό -από Αριστερής άποψης- να συνδέσει τις Ουκρανές πρόσφυγες με την πορνεία. Η ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ήταν πράγματι «βαθιά»: Βαθιά σεξιστική. Ανέβασε ένα χυδαίο tweet -το οποίο στη συνέχεια κατέβασε- με τη φωτογραφία μιας Ουκρανής από γραφείο συνοδών γράφοντας: «Ξεκίνησε η καθιερωμένη υποδοχή προσφύγων». Αν και δεν είναι άσχετο, μου είναι παντελώς αδιάφορο ότι ο κ. Πλειός έχει υιοθετήσει πλήρως τη ρωσική προπαγάνδα περί νεοναζί Ουκρανών. Δεν είναι όμως καθόλου αδιάφορη η στάση ενός δημόσιου προσώπου που καταφεύγει σε τόσο χυδαίες συμπεριφορές. Πέραν της καθηγητικής ιδιότητάς του –άραγε, το ΕΚΠΑ βρίσκει κάτι μεμπτό;- έχει και δύο πολιτικές ιδιότητες. Η μία εξ αυτών επίσης είναι αδιάφορη. Το ποιους επιλέγει ο Α. Τσίπρας στην «επιτροπή σοφών» του αφορά τον ίδιο και το κόμμα του. Η άλλη ιδιότητά του όμως, η ιδιότητα του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης- την οποία απέκτησε μετά από εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ- δεν είναι καθόλου αδιάφορη. Το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη Αρχή με πολύ σημαντική αποστολή να ελέγχει και να επιβάλει την τήρηση του κώδικα δεοντολογίας. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος με τέτοια αντίληψη και συμπεριφορά να είναι μέλος ενός τόσο σημαντικού οργάνου; Ποιον κώδικα δεοντολογίας μπορεί να ελέγξει ρέποντας σε σεξιστικές αντιλήψεις; Τα ερωτήματα καθίστανται ακόμα πιο πιεστικά μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια που έκανε -αφού κατέβασε τη χυδαία ανάρτηση- να δικαιολογηθεί: «(…)Το μόνο ίσως λάθος είναι ότι φαινόταν το πρόσωπο της κοπέλας, αν και η δημοσιότητα του site είναι πολύ μεγαλύτερη από την απήχηση που έχω εγώ. Αυτό διορθώθηκε. Η ανάρτηση ισχύει 100%. (…) Οποιος καταλαβαίνει άλλα είναι αποτέλεσμα της δικής του ανάγνωσης. Οχι της δικής μου νοηματοδότησης»! Παρεξηγήθηκε ο κ. καθηγητής, ο οποίος όμως επιμένει. Οπως επιμένει και ο ΣΥΡΙΖΑ να σιωπά. Προφανώς, τον εκφράζει το ύφος και το ήθος του.

Ομως, το ΕΣΡ έχει λόγο και πρέπει να τον ακούσουμε. Αφού του ίδιου του κ. Πλειού δεν του πέρασε από το μυαλό να παραιτηθεί.

Με χαμηλές προσδοκίες στη Σύνοδο Κορυφής

Δυστυχώς η Ε.Ε., παρά το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία που έδειξε να την ξυπνά, συνεχίζει να είναι δέσμια των παθογενειών της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης (π.χ., πλαφόν στη χονδρική τιμή της ενέργειας ή δημιουργία Ταμείου Στήριξης) μάλλον δεν θα ληφθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (24-25 Μαρτίου). Αλλά θα παραπεμφθούν στο μέλλον. Πιθανότερο είναι οι όποιες αποφάσεις να μη ληφθούν ούτε στη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου, αλλά να πάνε για τον Μάιο.

Ο παρατρεχάμενος δικηγόρος

Αίσθηση έχει προκαλέσει η συμπεριφορά ενός δικηγόρου, ο οποίος μπαινοβγαίνει με άνεση -όπως λένε νομικοί κύκλοι- σε γραφεία του Εφετείου Αθηνών, αλλά και του Αρειου Πάγου. Φέρεται να λειτουργεί «εξ ονόματος» και επιδιώκει να παρέμβει σε ανοικτές υποθέσεις υπερ συγκεκριμένων εμπλεκομένων. Η συμπεριφορά του «παρατρεχάμενου» -όπως τον λένε οι ίδιοι κύκλοι- έχει ήδη προκαλέσει. Αλλωστε, πρόκειται για εκκεντρική προσωπικότητα, αφού είναι και αντιεμβολιαστής και εμπλέκεται με την Εκκλησία. Στον Αγ. Διονύσιο τον Αεροπαγίτη τον ξέρουν καλά, όπως λέγεται. Ελπίζω ότι τον έχουν μάθει και οι θεματοφύλακες της Δικαιοσύνης. Και παίρνουν τα μέτρα τους…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com