ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΣ
Για την τραγωδία, της οποίας τις διαστάσεις ακόμα δεν ξέρουμε, κάποιος ευθύνεται. Την περιοχή της Θεσσαλίας “κυβερνάει” εδώ και δώδεκα ο χρόνια ο περιφερειάρχης κύριος Κώστας Αγοραστός. Ο αγαπημένος της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη που τον πήρε μαζί του στο ελικόπτερο για να κάνουν “αυτοψία”στον πλημμυρισμένο Θεσσαλικό κάμπο και μετά στην ενημερωτική συνέντευξη τύπου. Το τραγικό λάθος του πρωθυπουργού είναι ότι εξακολουθεί να δείχνει την υποστήριξή του σ’έναν αυτοδιοικητικό παράγοντα που αποδείχτηκε σκάρτος. Είναι απλό βέβαια για τον κ. Μητσοτάκη να εξακολουθεί να τον στηρίζει διότι δεν θέλει να χάσει την περιφέρεια της Θεσσαλίας. Αυτό όμως είναι μικροκομματική συμπεριφορά και δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι έπρεπε να αρθεί υπεράνω κομματικών επιδιώξεων.
Όπως όλοι είδαμε και βλέπουμε καθημερινά, δρόμοι καταστράφηκαν, γέφυρες γκρεμίστηκαν, όλος ο κάμπος έγινε μια απέραντη λιμνοθάλασσα, και φυσικά άνθρωποι χάθηκαν (κι ακόμα δεν ξέρουμε τι θα δούμε όταν κατακάτσουν τα νερά), ζώα πνίγηκαν, υποδομές διαλύθηκαν, παραγωγές εξαφανίστηκαν, σπίτια σκεπάστηκαν σπό τα νερά… Φταίει η κλιματική κρίση, αλλά αυτό δεν το μάθαμε τώρα. Είναι παγκοίνως γνωστό και ως χώρα έχουμε υποστεί τα πάνδεινα εξαιτίας της. Αλλά αυτό το φαινόμενο δυστυχώς το έχουμε ξαναδεί τον Οκτώβριο του 1994.
Αντιγράφουμε από εφημερίδα της εποχής:
«Η θεομηνία έπληξε και τη Θεσσαλία, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές. Η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε στην Καρδίτσα, όπου πλημμύρισαν πολλά σπίτια, καταστήματα κι απoθήκες με ζώα. Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι έζησαν εφιαλτικές στιγμές στην προσπάθειά τους να σώσουν τις περιουσίες τους και ν’ απεγκλωβίσουν τα ζώα τους. Η κρατική μηχανή αποδείχθηκε ανίκανη κι ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της θεομηνίας, αφού στις εκκλήσεις των πληγέντων οι υπεύθυνοι “σήκωναν τα χέρια”, γιατί δεν διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα αναγκαία μηχανήματα. Ακόμη και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που δέχθηκε 1.500 κλήσεις, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο έργο της, αφού ήταν πάρα πολλές οι περιοχές που είχαν κατακλυσθεί από τα νερά. Η Καρδίτσα μετατράπηκε μέσα σε λίγη ώρα σε μια απέραντη λίμνη, όταν από την καταιγίδα έσπασε ένα φράγμα στον ποταμό Καράμπολη και πλημμύρισαν απέραντες εκτάσεις, προκαλώντας καταστροφές σε αγροτικά προϊνόντα που ήταν αποθηκευμένα σε αποθήκες, σε ζώα και σε ορισμένα σπίτια και καταστήματα. Ορισμένοι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι. Μόνο χθες άρχισαν να υποχωρούν τα νερά, αφού είχε σταματήσει η νεροποντή. Τέτοια ζημιά είχε να γίνει στην Καρδίτσα από το 1940, όταν και τότε είχε υπερχειλίσει ο ποταμός Καράμπαλης. Στα Τρίκαλα πλημμύρισε το υπόγειο του νοσοκομείου, όπου βρίσκεται το μικροβιολογικό εργαστήριο, με αποτέλεσμα να προξενηθούν σοβαρές ζημιές στο υλικό του τμήματος, καθώς τα νερά είχαν φθάσει στους είκοσι πόντους. Στον νομό Λαρίσης από την κακοκαιρία δημιουργήθηκε πρόβλημα στα Τέμπη, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις το πρωί του Σαββάτου (…). Τα περισσότερα προβλήματα στον νομό Λαρίσης εντοπίζονται στις καλλιέργειες, εφόσον πολλά βαμβάκια που δεν είχαν συγκεντρωθεί καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στα Φάρσαλα πλημμύρισε ο Εννιπέας ποταμός και διεκόπη η κυκλοφορία (…) Επίσης στο δέλτα του Πηνειού σημειώθηκαν πολλές ζημιές, αφού το ύψος του νερού έφθανε τα πενήντα εκτατοστά, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε πολλά χωριά. Μεγάλες ζημιές προκάλεσε και στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου η θεομηνία που έπληξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλη τη χώρα. Δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ από τους θυελλώδεις ανέμους εκατοντάδες δένδρα ξεριζώθηκαν, τζαμαρίες καταστημάτων έσπασαν κι αυτοκίνητα υπέστησαν μεγάλες ζημιές από αντικείμενα που παρασύρθηκαν. Οι τρεις χείμαρροι που διασχίζουν τον Βόλο και κυρίως ο Ξηριάς και ο Κραυσίνδωνας , είχαν μετατραπεί σε πραγματικά ποτάμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην συνοικία Νεάπολης. Η Μεταμόρφωση Καρδίτσας ξανά στο μάτι του κυκλώνα Η Μεταμόρφωση Καρδίτσας, που βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά σκεπασμένη από νερό, χτυπήθηκε από την καταστροφή και το 1994 … («ΤΑ ΝΕΑ», 26.10.1994, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»)
Αυτά όμως που συνέβησαν στις μέρες μας είναι πολύ χειρότερα. Και τούτο διότι πλέον μετράμε την απώλεια ανθρώπων κι όχι μονάχα τις καταστροφές και την εξαφάνιση κάποιων χωριών.
Ο κ. Αγοραστός εξελέγη Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στις εκλογές του 2010 με ποσοστό 50,56%. Σε δημοσκόπηση που έγινε το 2013, αναδείχθηκε 2ος δημοφιλέστερος περιφερειάρχης στην Ελλάδα. Στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2014 επανεξελέγη περιφερειάρχης στο δεύτερο γύρο. Επανεξελέγη περιφερειάρχης στις περιφερειακές εκλογές του 2019 με ποσοστό 56% των ψήφων από τον 1ο γύρο. Πολύ ωραία! Και τώρα τι προσδοκά -να επανεκλεγεί περιφερειάρχης στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές; Για ποιο λόγο;
Θα έπρεπε να μας πει τώρα εάν θυμάται τι είχε γίνει το 1994 και ως περιφερειάρχης τι έκανε για να επουλώσει πληγές, αλλά και να εξασφαλίσει τον θεσσαλικό κάμπο από άλλες ενδεχόμενες θεομηνίες. Δυστυχώς δεν είναι σε θέση να μας πει, διότι απλούστατα η τωρινή κατάσταση τα λέει όλα! Δεν έκανε τίποτα!
Λοιπόν, η αναζήτηση ευθυνών από κάπου πρέπει ν’ αρχίσει κι ας μην τα ρίχνουμε όλα στην κλιματική κρίση. Οι εισαγγελικές αρχές νομίζω ότι κι εδώ πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες. Ας αρχίσουν από τον κύριο Αγοραστό που διοικεί τη Θεσσαλία από το 2010. Δεν είναι δυνατό να μη του ζητηθούν ευθύνες… Μήπως ζήτησε βοήθεια από την κεντρική διοίκηση και δεν του δόθηκε; Να μιλήσει. Αν φταίει η κυβέρνηση, να το πει ευθαρσώς. Αλλά αν δεν φταίει η κυβέρνηση, ποιος φταίει; Να εξηγήσειο ίδιος τι έκανε τόσα χρόνια ως περιφερειάρχης, έχοντας υπόψη του τις καταστροφές του 1994.
Άλλωστε πώς θα βγει σε λίγο καιρό να ζητήσει την ψήφο του θεασσαλικού λαού;; Θέλει να να επανεκλεγεί περιφερειάρχης – για ποιο λόγο;