Δεν υπάρχει καμία απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού σχετική με το ταφικό μνημείο του Αντώνη Φ. Παπαδάκη

by Times Newsroom 1
  • Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ

​Στο χθεσινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών το κύριο θέμα ήταν ο δήθεν αποχαρακτηρισμός του μνημείου, επί του τάφου του ευεργέτη Αντώνη Φ. Παπαδάκη, στο Α’ Νεκροταφείο των Αθηνών.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, στην οποία αναφερόταν αναλυτικά ότι το μνημείο προφανώς δεν είχε αποχαρακτηριστεί, ούτε και πρόκειται να αποχαρακτηριστεί, καθώς δεν συντρέχουν λόγοι αποχαρακτηρισμού του, η συντάκτρια σήμερα συνομολόγησε ότι  επρόκειτο για μυθεύματα και αναιρεί τις χθεσινές ανακρίβειες που έγραψε περί δήθεν αποχαρακτηρισμού του μνημείου.

Το μνημείο κηρύχθηκε το 2001 και ουδέποτε ετέθη εν αμφιβόλω η υπαγωγή του στις διατάξεις του Ν. 3028/2002. Παρά το γεγονός ότι το “βασικό ερώτημα” της Εφημερίδας των Συντακτών αφορούσε στον αποχαρακτηρισμό του μνημείου, η συντάκτρια, σήμερα, θεωρεί ως ουσιαστικότερο το ερώτημά της ότι “μια υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ εισηγήθηκε, στις 30.3.2021, να απομακρυνθούν οι μεταγενέστερες παρεμβάσεις που αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση και το πρωτότυπο έργο του γλύπτη που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, καθώς αποτελούν στοιχεία ξένα με το θεματικό και συμβολικό περιεχόμενό του”, και ότι αυτή η εισήγηση της Υπηρεσίας “ανακλήθηκε στις 5.4. 2021 με απόφαση της ίδιας της Υπουργού”, και μετά “από μεσολάβηση του ίδιου του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη και του ΓΓ της Κ.Ο της Ν.Δ κ. Ι. Μπούγα”.

Σημειώνεται, λοιπόν, εκ νέου, ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετική με οποιοδήποτε ζήτημα που να αφορά στο ταφικό μνημείο του Αντώνη Φ. Παπαδάκη. Η μόνη σχέση της  Λίνας Μενδώνη με το θέμα Παπαδάκη ήταν ότι η ίδια, ως Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, το 2001, προήδρευε του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο και γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού του ως μνημείου. Ως εκ τούτου παρακαλείται η συντάκτρια “αφού η εφημερίδα έχει στην διάθεσή της, όπως γράφει, “την απόφαση της ίδιας της Υπουργού”, να την δημοσιοποιήσει.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες του λειτουργούν στα θέματα προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς δυνάμει των διατάξεων του Ν.3028/2002. Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται απολύτως σαφές ότι το ΥΠΠΟΑ και οι υπηρεσίες του δεν υπεισέρχονται σε θέματα ιδιοκτησίας ή χρήσης των μνημείων εκ μέρους των φερομένων ιδιοκτητών τους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή