Διαδικτυακή εκδήλωση: «Διαβάζοντας πίσω από τις εικόνες: Η νέα έδρα UNESCO ‘Visual Anticipation and Futures Literacy towards Visual Literacy’»

Το Πρόγραμμα δέχεται αιτήσεις εισδοχής για έναρξη φοίτησης από το εαρινό εξάμηνο 2022-2023 ως τις 15 Νοεμβρίου 2022.

by Times Newsroom

«Διαβάζοντας πίσω απ’ τις εικόνες». Πώς η κριτική οπτική κριτική σκέψη ενισχύει τη διαπολιτισμική ενσυναίθηση, την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεγγύη; Σε διαδικτυακή εκδήλωση την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βάγια Καραΐσκου, Διευθύντρια της νέας Έδρας της UNESCO με αντικείμενο ‘Visual Anticipation and Futures Literacy towards Visual Literacy, η οποία εγκαθιδρύθηκε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), πραγματεύεται την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πολιτισμικές εικόνες διαμορφώνουν μοτίβα σκέψης καθορίζοντας τις σχέσεις μας με το παρελθόν, το πώς βιώνουμε το παρόν, και πώς το μεταφέρουμε στο μέλλον. Την εκδήλωση διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του ΑΠΚΥ, στις 20:00, σε διαδικτυακή μετάδοση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BYQdkJ. Το Πρόγραμμα δέχεται αιτήσεις εισδοχής για έναρξη φοίτησης από το εαρινό εξάμηνο 2022-2023 ως τις 15 Νοεμβρίου 2022.

Κύρια δραστηριότητα της νέας αυτής έδρας UNESCO είναι η διεξαγωγή Visual Literacy εργαστηρίων με βάση τη μεθοδολογία Futures Literacy και ο σχεδιασμός αντίστοιχων εργαλείων. Οι δραστηριότητες της Έδρας αφορούν τόσο ερευνητές ενός μεγάλου εύρους πεδίων που θα προσθέσουν καινοτόμα προσέγγιση στην έρευνά τους, όσο και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που θα εμπλουτίσουν τις εκπαιδευτικές τους μεθόδους ενισχύοντας τον αντίκτυπο της εργασίας τους, καθώς και ενεργούς πολίτες.

Η Δρ. Βάγια Καραΐσκου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2022 είναι Διευθύντρια της Έδρας UNESCO στο αντικείμενο “Visual Anticipation and Futures Literacy towards Visual Literacy”. Το 2014 υπήρξε Andrew J. Mellon Distinguished Visitor-in-Residence in the Fine Art στο Macalester College. Η ερευνητική της δραστηριότητα αφορά σε θέματα οπτικότητας στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ καλλιτεχνικής παραγωγής και κοινωνίας. Ερευνά την ανθρώπινη φιγούρα και τη γλυπτική στον δημόσιο χώρο, θέματα τέχνης και εξουσίας και σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Εστιάζει ειδικά στην οπτική αφήγηση της πολιτισμικής ταυτότητας και, δη, σε συγκρουσιακές κοινωνίες, στο πεδίο της πολιτισμικής μνήμης, των πολιτισμικών και εθνικών ταυτοτήτων και στις τελετές μνήμης.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή