Διαδικτυακή «Γεύση Στερεάς Ελλάδας»

H αυθεντική ελληνική γαστρονομία χτυπάει δυνατά στην καρδιά της Ελλάδας, στην Στερεά Ελλάδα. Η κουζίνα των βουνών και της θάλασσας είναι στα καλύτερά της, τα προϊόντα «αστέρια» και οι άνθρωποι σε «κοιτούν στα μάτια».

by ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Στον ιστότοπο www.tastecentralgreece.gr η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας προσφέρει σε όλους τις αυθεντικές Στερεοελλαδίτικες συνταγές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την επιμέλεια της δημοσιογράφου κας Σίσσυ Νίκα.

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας κ. Αναστάσιος Βελισσαρίου δήλωσε: «Επιλέξαμε τη Στερεοελλαδίτικη γαστρονομία έναντι άλλων, εναλλακτικών προϊόντων κυρίως, γιατί οι αυθεντικές γευστικές δημιουργίες σε συνδυασμό με τα εκλεκτά κρασιά μας, μαρτυρούν την πολιτισμικότητα, το ιστορικό παρελθόν, αλλά και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων με πλούσιο παρελθόν.

Με τη χρήση απλών υλικών, αλλά και την παράδοση αιώνων οι αυθεντικές συνταγές αυτές, ταξιδεύουν τους αναγνώστες και τους προσκαλούν να συμμετάσχουν σε μια γευστική μυσταγωγία, που συνδέεται άμεσα με τη ταυτότητα της Στερεάς Ελλάδας, την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της. Ο γαστρονομικός μας πολιτισμός αποτελεί μέρος αυτής της ταυτότητάς που οφείλουμε να προβάλλουμε σε κάθε επισκέπτη.

Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια «www.tastecentralgreece.gr» θα συμβάλλει στην προώθηση της αγροδιατροφής και του αγροτουρισμού, ώστε να παρουσιάσει η Στερεά Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, στην τουριστική αγορά, ελκυστικά και ποιοτικά γαστρονομικά προϊόντα. Αυτό το αυθεντικό ταξίδι στην Στερεά Ελλάδα… έναν τόπο εμπειριών, έναν τόπο των τεσσάρων εποχών… σας καλούμε μέσα από τις γευστικές δημιουργίες να το απολαύσετε…»

H αυθεντική ελληνική γαστρονομία χτυπάει δυνατά στην καρδιά της Ελλάδας, στην Στερεά Ελλάδα. Η κουζίνα των βουνών και της θάλασσας είναι στα καλύτερά της, τα προϊόντα «αστέρια» και οι άνθρωποι σε «κοιτούν στα μάτια». Οι κάτοικοι είναι περήφανοι για τον τόπο τους, την ιστορία τους, τις παραδόσεις τους, αγαπούν τη γη τους & γνωρίζουν την τέχνη της φιλοξενίας (κα Σ. Νίκα).

Οι γευστικές δημιουργίες που παρουσιάζονται στο www.tastecentralgreece.gr μιλάνε στην καρδιά. Στόχος των δημιουργών του είναι ένα διαχρονικό ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων, των χρωμάτων και των αρωμάτων. Τα πιάτα φωτογραφήθηκαν στη φύση, για να προσφέρουν σε όσους περιηγηθούν στο www.tastecentralgreece.gr ένα αυθεντικό «ταξίδι», στη Στερεά Ελλάδα.

Στον ιστότοπο www.tastecentralgreece.gr βρίσκονται αυθεντικές συνταγές από Βοιωτία, Εύβοια-Σκύρο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα & Φωκίδα, αποτέλεσμα των επισκέψεων και της εργασίας της δημοσιογράφου και συγγραφέως του βιβλίου «Στερεά Ελλάδα, Πάρε μια γεύση» κας Σίσσυ Νίκα.

Με στόχο να προσεγγίσουμε όλες τις προτεινόμενες αυθεντικές συνταγές στον τόπο παραγωγής τους, «φάγαμε» με τα μάτια τις εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες μαγειρεμένων φαγητών και διαβάσαμε τις συνταγές της Φωκίδας, που είχαμε την χαρά να επισκεφθούμε τον Σεπ 2021 κατά το Συνέδριο «1821-2021: Το ΟΡΑΜΑ της ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΣΣΑΣ, απολαμβάνοντας την φιλοξενία από την κα Αργυρώ Λαγγουράνη (Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου).

Με οδηγό την κα Γιάννα Μίχου, με καταγωγή από το Κάλλιο και από το Κονιάκο, περιηγήθηκα σχεδόν όλα τα χωριά της περιοχής από την Αρτοτίνα έως τον Αθανάσιο Διάκο (Άνω Μουσουνίτσα) και γεύτηκα μερικές από τις συνταγές που βρήκα στο www.tastecentralgreece.gr όπου για την Φωκίδα εντόπισα, ανάμεσα από πολλές άλλες συνταγές: Σαλάτα με καρπούζι, φέτα & προσούτο, Παραδοσιακή Τυρόπιτα Ορεινής Δωρίδας, Τραχανόπιτα, Κοτόπουλο τηγανιά με μέλι, Κελέμια, Λαχανοντολμάδες Βαρδουσίων, Κότσια χοιρινά μαριναρισμένα με μέλι & μπύρα, Κοκορέτσι Ρουμελιώτικο, Κοντοσούβλι Προβατίνας, Αρνί κλέφτικο με Φορμαέλα, Αγριογούρουνο στιφάδο όπως παλιά… και βέβαια γλυκά, όπως: Γαλακτομπούρεκο, Χαλβά πορτοκαλένιο & Καρυδάκι γλυκό.

Για την Φωκίδα η κα Σίσσυ Νίκα στο www.tastecentralgreece.gr γράφει: Ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς, με αγέρωχα βουνά τον Παρνασσό, την Γκιώνα και τα Βαρδούσια, δάση αιωνόβια, έναν ιστορικό ελαιώνα, αρχαιότητες και θαλασσινές πολιτείες. Μην ξεχνάτε βρισκόμαστε στον «Ομφαλό της γης»… και σε τόπους ανδρείων. Εδώ θα συναντήσετε μοναδικά μνημεία της φύσης, περιοχές Natura, λίμνες, ποταμάκια, πανίδα & χλωρίδα, μοναδικές θάλασσες και το νησάκι Τριζόνια.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Δάφνος), ο κ Παναγιώτης Μπαγλατζής (Ανατολή), ο κ Νίκος Δεσύπρης (Αρτοτίνα), με είχαν προετοιμάσει με περιγραφές & φωτογραφίες κυρίως για την Δωρίδα αλλά οι περιγραφές της κας Σίσσυ Νίκα στο www.tastecentralgreece.gr είναι πάρα πολύ ακριβείς για τα εξαιρετικά τυριά & γαλακτοκομικά, το μέλι ελάτης & την τοπική γαστρονομία.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα

The following two tabs change content below.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι συνταξιούχος και προσφέρει εθελοντικά (χωρίς εκχρηματισμένη σχέση) σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως: Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Νέων Αγροτών, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.-Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σε Συνεταιρισμούς (Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «βιοςCoop», ΚοινΣΕπ ΜOΔΟΥΣΑ, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών κλπ) και είναι συνεργάτης στο ΑγρΟραμα (άτυπη δομή αγροτών-παραγωγών επώνυμων προϊόντων), στο Skywalker (Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας), στις εφημερίδες ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Agrenda & ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, εκδίδει το ηλεκτρονικό newsletter "ΑγροΝέα" (για φίλους και συνεργάτες) και δημοσιεύει σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα. Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα, Διευθυντής Δια Βίου Μάθησης στην Γεωργική Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ΔΕΚΟ, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσ/νίκης, και εργολάβος τεχνικών ιδιωτικών έργων, ενώ σήμερα προσφέρει περίπου 200 ομιλίες ετησίως σε θέματα μεταξύ των οποίων, Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη, Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα, Νεανική ή Γυναικεία Επιχειρηματικότητα κλπ. Κιν. 6998282382, michaeld@otenet.gr.

Τελευταία άρθρα απόΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή