Διαδικτυακή συζήτηση με τον Καθηγητή Nello Cristianini: «The Shortcut: Πώς οι μηχανές έγιναν έξυπνες χωρίς να σκέφτονται ανθρώπινα»

by Times Newsroom

Τον εγνωσμένου κύρους Δρα Nello Cristianini, Καθηγητή Τεχνητής Νοημοσύνης στο University of Bath, φιλοξενεί για μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «The Shortcut – how machines became intelligent without thinking in a human way» το Ερευνητικό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας (CyCAT) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 στις 17:00 μ.μ. και θα εστιάσει στο πώς πρέπει να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας και τις μελλοντικές γενιές για τις αλλαγές που επιφέρουν οι αυξανόμενες αλληλεπιδράσεις του ανθρώπου με έξυπνες μηχανές. Για εγγραφή και λήψη του συνδέσμου τηλε-παρακολούθησης: https://www.eventbrite.com. Η συζήτηση είναι ανοιχτή σε φοιτητές και φοιτήτριες, ερευνητές, ακαδημαϊκούς και στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για το «καυτό» αυτό θέμα.

Εσφαλμένα υπάρχει η εντύπωση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη «γεννήθηκε» τον Νοέμβριο του 2022 με το ChatGPT. Αντίθετα, αυτή η μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης είναι το αποτέλεσμα ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί και αποφάσεων που έχουν ληφθεί πριν από πολλά χρόνια, και η κατανόησή τους μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε πληρέστερα αυτές τις τεχνολογίες. Σε ποιο βαθμό μπορούμε να πούμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι έξυπνες μηχανές είναι σε θέση να κατανοούν τον κόσμο; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν; Μπορούν αυτές οι τεχνολογίες να χρησιμοποιηθούν για προπαγάνδα ή παρακολούθηση; Με αφορμή το βιβλίο του «The Shortcut – Why Intelligent Machines Do Not Think Like Us», ο Καθηγ. Cristianini θα συζητήσει με το κοινό –με μη τεχνικό τρόπο–, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η φύση της νοημοσύνης των έξυπνων μηχανών, εξηγώντας πώς αναπτύχθηκε η σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη με την πάροδο του χρόνου και γιατί οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης συχνά συμπεριφέρονται με τρόπους που δεν είναι συμβατοί με ανθρώπινες αξίες ή προσδοκίες.

Ο Δρ Nello Cristianini, Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο University of Bath, είναι γνωστός ερευνητής σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης με επιμέρους ερευνητικά ενδιαφέροντα που εστιάζουν στη θεωρία της μηχανικής μάθησης, στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας, στις κοινωνικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, στα φιλοσοφικά θεμέλια της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και στην υπολογιστική κοινωνική επιστήμη. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «The Shortcut – Why Intelligent Machines Do Not Think Like Us», που εκδόθηκε από το CRC Press (2023).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com