Διαδηλωτές που συμμετέχουν στο γαλλικό «κονβόι της ελευθερίας» πηγαίνουν προς Παρίσι και Βρυξέλλες

...με αίτημα να μπει ένα τέλος στους περιορισμούς κατά της Covid-19, μια διαμαρτυρία που αντλεί έμπνευση από ανάλογες κινητοποιήσεις στον Καναδά.

by Times Newsroom

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη νότια Γαλλία σήμερα, στο πλαίσιο ενός «κονβόι της ελευθερίας» (freedom convoy), όπως το αποκάλεσαν, το οποίο θα καταλήξει στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, με αίτημα να μπει ένα τέλος στους περιορισμούς κατά της Covid-19, μια διαμαρτυρία που αντλεί έμπνευση από ανάλογες κινητοποιήσεις στον Καναδά.

Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε έναν χώρο στάθμευσης στη Νίκαια, στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν καναδικές σημαίες, σε μια αναφορά στους οδηγούς φορτηγών στον Καναδά, που διαμαρτύρονται κατά των περιορισμών για την αντιμετώπιση της Covid-19, τους οποίους έχει επιβάλει η κυβέρνηση της χώρας.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολέμιοι του εμβολιαστικού πάσου ανακοινώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θέλουν να «ταξιδέψουν στο Παρίσι» το Σάββατο.

Σε κάθε μία από τις ομάδες στο Facebook και το Telegram “Convoy France officiel”, είχαν δηλώσει ήδη το «παρών» περίπου 23.000 μέλη τη Δευτέρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, με τους υπεύθυνους να δηλώνουν ότι θέλουν να οργανώσουν μια εθνική δράση για τον «σεβασμό των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Έξι αυτοκινητοπομπές ανακοινώθηκαν από σήμερα ότι θα αναχωρήσουν από την Μπαγιόν, τη Νίκαια, το Στρασβούργο ή και το Σερμπούρ.

Οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς να έχουν προσδιορίσει ένα συγκεκριμένο σημείο συνάντησης. Στη συνέχεια σκοπεύουν να μεταβούν στις Βρυξέλλες για μια «ευρωπαϊκή συγκέντρωση» τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό και οι διαδηλωτές στη Νίκαια λένε πως σκοπεύουν να κατευθυνθούν πρώτα στο Παρίσι, κατόπιν στις Βρυξέλλες, όπου εδρεύουν οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ζητήσουν, μεταξύ άλλων, την απόσυρση των κανονισμών που απαγορεύουν στους πολίτες την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, εάν δεν διαθέτουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19.

«Πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν γιατί ένα εμβολιαστικό πάσο εφαρμόζεται στη Γαλλία», δήλωσε ένας άνδρας, ο οποίος βοηθούσε στον συντονισμό της αυτοκινητοπομπής από τη Νίκαια και συστήθηκε ως Ντενί.

«Δουλειά μας είναι να επικοινωνήσουμε στην Ευρώπη ότι εφαρμόζοντας ένα υγειονομικό πάσο έως το 2023 είναι κάτι που η πλειονότητα των συμπολιτών μας δεν μπορεί να καταλάβει», συμπλήρωσε ο Ντενί, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει το επίθετό του.

Από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση που ξεκίνησε στη Νίκαια, δεν σκοπεύουν όλοι να ταξιδέψουν έως το Παρίσι ή τις Βρυξέλλες. Το κονβόι αποτελείται κυρίως από μηχανές και ιδιωτικά οχήματα, όχι φορτηγά.

Και στην πόλη Περπινιάν, κοντά στα σύνορα της Γαλλίας με την Ισπανία, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τη γαλλική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της «αυτοκινητοπομπής της ελευθερίας». Το δικό τους κονβόι αποτελείτο από οχήματα, τροχόσπιτα και ένα φορτηγό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή