Διαφθορά στην Ελλάδα: Βήματα προόδου διαπιστώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης

Zητεί ωστόσο τη λήψη πρόσθετων μέτρων

by Times Newsroom

Τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα στην πρόληψη της διαφθοράς αναδεικνύει η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) στην έκθεση αξιολόγησής της για τη χώρα, ζητάει ωστόσο τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει την πρόοδο της χώρας στην ενίσχυση της πολιτικής κατά της διαφθοράς, ιδίως μέσω της σύστασης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Επίσης, αναφέρεται στα αναβαθμισμένα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και δημοσιοποίησης χρηματοοικονομικών στοιχείων, ως απαραίτητα εργαλεία για την πρόληψη της διαφθοράς μεταξύ ανώτατων εκτελεστικών στελεχών.

Χαρακτηρίζει εξάλλου ευπρόσδεκτη εξέλιξη την πρόσφατη θέσπιση κανόνων για τη ρύθμιση της άσκησης δραστηριοτήτων επιρροής (lobbying), αν και επισημαίνεται ότι η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί.

Η ομάδα GRECO ζητά πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των απαιτήσεων πρόσβασης σε πληροφορίες και δημόσιας διαβούλευσης. Επιπλέον, ζητάει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την προώθηση και ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα δεοντολογίας και ακεραιότητας μεταξύ των ανώτερων εκτελεστικών στελεχών.

Εξάλλου, συνιστά την ανάπτυξη στοχευμένης πολιτικής κατά της διαφθοράς στην Αστυνομία και επισημαίνει ότι τομείς προτεραιότητας θα πρέπει να είναι οι συνθήκες εργασίας των αστυνομικών (ιδίως μέσω της ανάπτυξης καταλόγων με βάρδιες και παροχής αποζημίωσης για υπερωρίες), η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, ο έλεγχος των αστυνομικών, οι κανόνες για δευτερεύουσες δραστηριότητες και οι πειθαρχικές διαδικασίες. Τέλος, ζητάει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Η εφαρμογή των συστάσεων που απευθύνονται στην Ελλάδα θα αξιολογηθεί από την ομάδα GRECO το 2023 μέσω της διαδικασίας συμμόρφωσης.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή