Διαπροσωπική θεραπεία | (Interpersonal Psychotherapy, IPT)

Σκοπός της IPT είναι να εξετάσει σοβαρά διαπροσωπικά προβλήματα, όπως αλλαγές στους ρόλους, διαπροσωπικές συγκρούσεις, πένθος, απομόνωση από τους άλλους.

by Times Newsroom

Η διαπροσωπική θεραπεία αντλεί πληροφορίες και θέσεις από τις ψυχαναλυτικές ιδέες. Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που εστιάζει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μέσα από τη βελτίωση της διαπροσωπικής λειτουργικότητας. Μια κεντρική ιδέα της IPT είναι ότι τα ψυχολογικά συμπτώματα μπορούν να γίνουν κατανοητά ως μια απάντηση στις τρέχουσες δυσκολίες των καθημερινών σχέσεων που έχουμε με τους άλλους ανθρώπους γύρω μας. Η κατάθλιψη, είναι μία από τις διαταραχές, που συνδέεται στενά με τα διαπροσωπικά προβλήματα και εστιάζει στην τρέχουσα ζωή του ατόμου.

Σκοπός της IPT είναι να εξετάσει σοβαρά διαπροσωπικά προβλήματα, όπως αλλαγές στους ρόλους, διαπροσωπικές συγκρούσεις, πένθος, απομόνωση από τους άλλους.

Η IPT είναι μια δομημένη προσέγγιση, που έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια, συνήθως 12-16 εβδομάδες και εστιάζει στις διαπροσωπικές σχέσεις και την επικοινωνία. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εδώ- και- τώρα σχέσεις και στοχεύει στη βελτίωση της διαπροσωπικής λειτουργικότητας και της κοινωνικής στήριξης. Η IPT διεξάγεται είτε πρόσωπο με πρόσωπο, είτε σε ομάδες. Ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος επικεντρώνονται σε ένα ή δύο θέματα σε κάθε συνεδρία. Στόχος είναι να βοηθηθεί το άτομο να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του για τα θέματα αυτά, να πάρει σημαντικές αποφάσεις και να κάνει αλλαγές, για να επιλύσει τα προβλήματα αυτά.

Το άτομο μπορεί να διδαχθεί πώς να βελτιώσει την επικοινωνία με τους άλλους, έτσι ώστε αυτοί να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του και το άτομο να έχει πιο ικανοποιητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και να λαμβάνει περισσότερη υποστήριξη. Η ψυχοθεραπευτική αυτή προσέγγιση ασχολείται με τα διαπροσωπικά ελλείμματα, που αφορούν την κοινωνική μοναξιά ή την εμπλοκή σε ανεκπλήρωτες σχέσεις. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει θεραπευόμενους να επιλύσουν περιπλεγμένα πένθη, αλλά και να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις, όπως τη συνταξιοδότηση, ένα διαζύγιο ή μια μετακόμιση σε άλλη περιοχή. Στόχος είναι να εντοπιστούν και να γίνει επεξεργασία στις προσδοκίες που προκαλούν συγκρούσεις στις σχέσεις με συντρόφους, μέλη της οικογένειας, συνεργάτες ή στενοί φίλοι.

Στη συγκεκριμένη προσέγγιση χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές, όπως μη κατευθυντική συζήτηση γύρω από διαπροσωπικά προβλήματα, διερεύνηση αρνητικών συναισθημάτων και επίλυση προβλήματος. Το άτομο ενθαρρύνεται να εκφράζει τα συναισθήματά του, γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν τόσο οι λεκτικοί όσο και οι μη λεκτικοί τρόποι επικοινωνίας και προτείνονται νέοι και πιο ικανοποιητικοί τρόποι συμπεριφοράς. Πιο αποτελεσματική θεωρείται η IPT για την αντιμετώπιση του άγχους, της νευρικής βουλιμίας, της χρόνιας κόπωσης και των διαταραχών διάθεσης, όπως είναι η διπολική διαταραχή και η δυσθυμία. Πρόκειται για μια προσέγγιση που μπορεί να εφαρμοστεί σε θεραπευόμενους από την εφηβεία μέχρι την τρίτη ηλικία.

 

Πηγές:

https://www.camh.ca/en/health-info/mental-illness-and-addiction-index/interpersonal-psychotherapy.

https://www.psychologytoday.com/us/therapy-types/interpersonal-psychotherapy.

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc at 3:43 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια: 

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com