Διαθέσιμη η πλατφόρμα eudcc.gov.gr για το ψηφιακό πιστοποιητικό

by Times Newsroom 1

Στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid το οποίο κάνει πρεμιέρα σήμερα στη χώρα μας αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης λέγοντας πως στις επόμενες λίγες ώρες θα έχουν τελειώσει και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Πιερρακάκης γνωστοποίησε ότι ήδη οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν  στην σελίδα eudcc.gov.gr μέσω της οποίας θα μπορούν να λαμβάνουν το ψηφιακό πιστοποιητικό στις εξής τρεις περιπτώσεις:

  • Αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι
  • Αν έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες
  • Αν έχουν κάνει θετικό τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες.

Διευκρινίζοντας ότι η λειτουργία του συστήματος ξεκινάει από σήμερα πιλοτικά στην Ελλάδα και σε ορισμένες ακόμη χώρες οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν, ο υπουργός υπενθύμισε ότι ολόκληρη η Ε.Ε. θα ενταχθεί την 1η Ιουλίου.

Σε αυτές τις χώρες που μαζί με την Ελλάδα ενεργοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό οι Έλληνες που θα το εκδώσουν θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα, όπως είπε.

«Σήμερα θα ξεκινήσουμε με κάποιες χώρες, περιμένουμε από τις Βρυξέλλες να ακούσουμε με ποιους άλλους θα ξεκινήσει να λειτουργεί, καθώς δεν είναι μόνο τεχνικό, έχει και νομοθετική διάσταση, ενδεχομένως να χρειαστούν προσθήκες στην πορεία, ενώ έχει και μία επιχειρησιακή διάσταση. Η κάθε χώρα της ΕΕ θα πάψει να εκδίδει το δικό της πιστοποιητικό και αποκτούμε όλοι ενιαίο», σημείωσε.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «αυτό έγινε για λόγους απλούστευσης των διμερών σχέσεων» όχι μόνο για λόγους έκδοσης αλλά και αναγνώρισης του πιστοποιητικού.

Αυτός ο μήνας, όπως ανέφερε, θα έχει έναν χαρακτήρα πειραματικό. Από σήμερα μπορούν οι πολίτες να το τυπώσουν και να ταξιδέψουν στις χώρες που θα ανακοινώσουν ότι το δέχονται.

«Είναι από τα πιο μεγάλα πρότζεκτ που έχουν γίνει», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή