Διατροφή για αντιμετώπιση του hpv

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και φυλλικό οξύ - μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τον HPV.

  • Γράφει η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
  • MSc, MBA, SRD – Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  • www.somaygies.gr

Τί είναι ο hpv;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι μια από τις πιο διαδεδομένες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες με περισσότερα από 100 είδη να έχουν ταυτοποιηθεί και πάνω από 40 να μολύνουν τα γεννητικά όργανα, προκαλώντας σπίλους, κυτταρικές ανωμαλίες, ακόμη και καρκίνο, όταν το ανοσοποιητικό μας δεν καταφέρει να τα αντιμετωπίσει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τακτική κατανάλωση ορισμένων τροφίμων – κυρίως, μια ποικιλία θρεπτικών φρούτων και λαχανικών – μπορεί να παρέχει προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο λόγος είναι ότι πολλές περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από λοίμωξη από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV). Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και φυλλικό οξύ – όλα αυτά βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά – μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τον HPV και επίσης να αποτρέψει μια λοίμωξη από τον HPV από το μετασχηματισμό των τραχηλικών κυττάρων σε καρκινικές βλάβες.

Θρεπτικά συστατικά/τροφές που μπορούν να βοηθήσουν

1) Τα σταυροειδή λαχανικά!

Τα σταυροειδή λαχανικά περιέχουν ενώσεις του θείου που ονομάζονται γλυκοσινολικές ενώσεις. Η διάσπαση των γλυκοσινολικών παραγώγων παράγει μία ένωση γνωστή ως Ινδολο-3-καρβινόλη ή Ι3C. Το Ι3C σταματά την πρόοδο ορισμένων τύπων καρκίνου. Η προκαταρκτική έρευνα για τον HPV υποδηλώνει ότι ένας σημαντικός αριθμός γυναικών που έλαβαν 200 έως 400 χιλιοστόγραμμα I3C ημερησίως κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων σταμάτησε πλήρως την εξέλιξη των προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών. Καλές πηγές Ι3C είναι το λάχανο, το νεροκάρδαμο, τα γογγύλια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

2) Το φολικό οξύ!

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον HPV και έχουν έλλειψη φυλλικού οξέος ή βιταμίνη Β-9, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας. Εάν έχετε τέτοια συμπτώματα, το φυλλικό οξύ μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη από την δυσπλασία του τραχήλου σε καρκίνο. Ωστόσο, η κατανάλωση επιπλέον φυλλικού οξέος δεν αντιστρέφει τα συμπτώματα της δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας. Καλές πηγές φολικού είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το συκώτι, τα αυγά, τα όσπρια, τα σπαράγγια, τα πορτοκάλια, το πεπόνι, οι φράουλες και οι ηλιόσποροι.

3) Το β-καροτένιο!

Το β-καροτένιο παρέχει τη χρωστική στα φυτά και μετατρέπεται σε ρετινόλη, μια μορφή βιταμίνης Α, όταν καταναλώνεται. Παρόμοια με το φυλλικό οξύ, οι ανεπάρκειες του β-καροτένιου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γυναικείας δυσπλασίας και καρκίνου σε γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV. Καλές πηγές β-καροτίνης είναι η κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το πεπόνι, το μπρόκολο, το μαρούλι και οι ντομάτες.

4) Άλλα αντιοξειδωτικά!

Τα κονδυλώματα προκαλούνται από διαφορετικά στελέχη του HPV. Μπορούν να εξαπλωθούν από ένα μέρος του σώματός στο άλλο. Για να αποτρέψετε ή να μειώσετε τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων, συνιστάται να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, παράγοντες που προκαλούν καρκίνο στο σώμα. Τα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα βατόμουρα, οι ντομάτες, οι φράουλες, τα κεράσια, τα κολοκυθάκια, η κολοκύθα, το πράσινο τσάι και η πιπεριά.

5) Πράσινο τσάι!

Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) είναι το πιο σημαντικό αντιοξειδωτικό του πράσινου τσαγιού που φαίνεται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη του υποδοχέα αυξητικού επιδερμικού παράγοντα, ενός παράγοντα που χρειάζεται στην ανάπτυξη των τραχηλικών κυττάρων. Στο πλαίσιο ερευνών καταγράφεται θετική απόκριση σε 6 στους 10 ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία με κάψουλες EGCG.

6) Μανιτάρι coriolus versicolor!

Πρόκειται για ένα μανιτάρι που χρησιμοποιείται για τις ιδιότητές του να τονώνει το ανοσοποιητικό και την υγεία. Έχει μελετηθεί για τις ιδιότητές του να δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό και συγκεκριμένα έναντι του HPV και την ιδιότητά του να αντιστρέφει τα πρώτα στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

7) Ρεσβερατρόλη!

Σύμφωνα με έρευνα in vitro έρευνα που έχει δημοσιευτεί το 2013 στο European Journal of Cancer Prevention, η ρεσβερατρόλη φαίνεται να χρησιμοποιεί διαφορετικούς μηχανισμούς στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας και να αλλάζει την εκδήλωση του καρκινικού γονιδίου στα HPV18 και HPV16 θετικά κύτταρα.

Τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης hpv

  • Μήλα

  • Σπαράγγια

  • Μαύρα φασόλια

  • Μπρόκολο

  • Λαχανάκια Βρυξελλών

  • Λάχανο

  • Σκόρδο

  • Μαρούλι

  • Κρεμμύδια

  • Σόγια

  • Σπανάκι

  • Γλυκοπατάτες

  • Παπάγια

  • Πορτοκάλια

  • Γλυκές πιπεριές

  • Ντομάτες

Ποιες τροφές/συστατικά πρέπει να αποφεύγονται αν έχετε hpv;

1) Γλουτένη

Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 95% των ασθενών με HPV έχουν τουλάχιστον ήπια δυσανεξία στη γλουτένη. Ο εντοπισμός και η εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή τους ήταν αποτελεσματικός όχι μόνο για την αντιμετώπιση του HPV, αλλά και για τη διαρροή του εντέρου και άλλα θέματα υγείας.

2) Ζάχαρη

Παρόμοια με τη γλουτένη, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα σχετίζεται συχνά με τη μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος στο σημείο που προσβάλλει ιούς. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ζάχαρης μειώνει την ανοσία του σώματος για 6-8 ώρες. Και όταν πρόκειται για τον HPV, όσο περισσότερο καταναλώνετε ζάχαρη, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστεί ο ιός θετικά στο αποτέλεσμα του επιχρίσματος και τόσο πιο πιθανό ο ιός θα προκαλέσει ανώμαλα κύτταρα στον τράχηλο σας.

3) Κορεσμένα ζωικά λιπαρά

Τα ζωικά λιπαρά (πχ χάμπουργκερ) έχουν συνδεθεί με τη φλεγμονή σε πολλές διαφορετικές έρευνες. Σε μία από αυτές οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υπερβολική κατανάλωση ζωικών λιπαρών αλλάζει σε τέτοιο βαθμό την ισορροπία στα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, ώστε μπορεί να προκαλέσει μια ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε φλεγμονή και βλάβη των ιστών.

4) Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι φυσικό να ερεθίζει τον οργανισμό σας, αλλά δεν θα πρέπει να προκαλέσει διαρκή προβλήματα αν δεν το παρακάνετε. Σε αντίθετη περίπτωση, τα βακτήρια μπορούν πιο εύκολα να περάσουν μέσα από την εσωτερική επένδυση του εντέρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ερεθισμός και φλεγμονή.

Ενώ μια υγιεινή διατροφή είναι ένα σημαντικό συστατικό ενός συνολικού σχεδίου πρόληψης του καρκίνου, δεν θα πρέπει να είναι το μόνο συστατικό. Επειδή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνδέεται συχνά με παράγοντες του τρόπου ζωής, είναι σημαντικό να λάβουμε και άλλα προληπτικά μέτρα, όπως το κάπνισμα, ο εμβολιασμός κατά του HPV, η μη συχνή εναλλαγή συντρόφων και η διεξαγωγή τεστ ελέγχου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (Pap smear) που πραγματοποιούνται τακτικά στα διαστήματα που συνιστώνται από τον προσωπικό σας γιατρό.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή