«Διάττων αστέρας» ο Ζεμούρ λίγο πριν την ευρωπαϊκή του περιοδεία;

Συνεχείς ακυρώσεις και αλλαγές στο πρόγραμμά του

by Times Newsroom 1

Όταν ο Ερίκ Ζεμούρ έκανε είσοδο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή με μια συνάντηση υψηλού προφίλ με τον Ούγγρο Βίκτορ Ορμπάν τον Σεπτέμβριο, πυροδότησε ένα κύμα εικασιών ότι ξεπερνούσε τη Μαρίν Λε Πεν στην «κούρσα» της γαλλικής ακροδεξιάς.

Όμως η προγραμματισμένη του ευρωπαϊκή περιοδεία πλαισιώθηκε από ανατροπές και ακυρώσεις.

Το διάσημο Βασιλικό Ινστιτούτο του Λονδίνου ακύρωσε μια εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή για λόγους «δέουσας επιμέλειας». Στη Γενεύη, οι αρχές της πόλης αρνήθηκαν να επιτρέψουν στον Ζεμούρ να πραγματοποιήσει μια διάσκεψη σε ένα πολυτελές εστιατόριο την επόμενη εβδομάδα. Η ομάδα του ανέβαλε πρόσφατα μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες για «θέματα ημερολογίου».

Τα εμπόδια έρχονται σε μια στιγμή που ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές και αντίπαλος της Λε Πεν είδε μεγάλη υποχώρηση στις δημοσκοπήσεις μετά από μια προηγούμενη μετεωρική άνοδο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του POLITICO.

Ο Ζεμούρ, ο οποίος δεν έχει ακόμη δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, υπόσχεται ριζοσπαστική προσέγγιση στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν εκλεγεί πρόεδρος. Τα σχέδιά του περιλαμβάνουν την επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων, την αναστολή των κανόνων χωρίς σύνορα Σένγκεν για δύο χρόνια και, σύμφωνα με ένα μέλος της ομάδας του που είναι αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, αγνοεί αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης — παρά το γεγονός ότι η Γαλλία είναι δεσμευμένη με την τελευταία — σε θέματα όπως η μετανάστευση και οι κρατικές επιδοτήσεις.

Επί του παρόντος, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει σαφές προβάδισμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου, ενώ Λε Πεν και Ζεμούρ φαίνεται να είναι στραμμένοι στην κούρσα για μια θέση στον δεύτερο γύρο.

Ενώ ο ίδιος είναι εδώ και πολύ καιρό ένας σχολιαστής με επιρροή στην εγχώρια τηλεόραση, είναι σχετικά νεοφερμένος στη γαλλική πολιτική και οι προσπάθειές του να οικοδομήσει ένα δίκτυο συμμάχων στην Ευρώπη βρίσκονται στις πρώτες μέρες τους. Οι προσπάθειές του να χτίσει γέφυρες τον έχουν φέρει επίσης σε τροχιά σύγκρουσης με τη Μαρίν Λε Πεν, της οποίας το κόμμα Εθνικού Συσπείρωσης εργάζεται σκληρά για να οικοδομήσει μια λαϊκιστική, εθνικιστική συμμαχία σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο Ζεμούρ αναμένεται τώρα να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο για να συναντήσει επιχειρηματικούς ηγέτες και υποστηρικτές σε μια επίσημη περιοδεία προώθησης για το τελευταίο του βιβλίο «Η Γαλλία δεν είπε την τελευταία της λέξη», σύμφωνα με την ομάδα Τύπου του. Μία από τις τελευταίες φορές που επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες ήταν το 2015, όταν έκανε δύο ομιλίες.

Στις Βρυξέλλες, ο Ζεμούρ φαίνεται να έχει έναν μικρό αλλά πιστό κύκλο θαυμαστών.

Ένας από αυτούς είναι ο Αλέν Ντεστέχ, πρώην γερουσιαστής του κεντροδεξιού Mouvement Reformateur που δεν κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές αφού ίδρυσε ένα αντιφρονούν δεξιό κόμμα. Ο Ντεστέχ, ο οποίος δημιούργησε μια ομάδα υποστηρικτών του Ζεμούρ στο Facebook, είπε: «Έχει υποστηρικτές στη γαλλική κοινότητα, αλλά όχι μεταξύ των φιλοευρωπαίων και των φεντεραλιστών».

Ακυρώσεις τελευταίας στιγμής

Ο Ζεμούρ περίμενε να μιλήσει σε αρκετές εκατοντάδες άτομα από τη γαλλόφωνη κοινότητα του Λονδίνου σε μια ιδιωτική εκδήλωση στο Βασιλικό Ινστιτούτο την Παρασκευή. Η ακύρωση της τελευταίας στιγμής ήταν ένα πλήγμα για την ομάδα του, η οποία λέει ότι θα μηνύσει την οργάνωση για αποζημίωση.

«Προφανώς δεν είναι αρμοδιότητα ενός εμπορικού συνεδριακού χώρου να αποφασίσει αν ο Έρικ Ζεμούρ έχει το δικαίωμα να εκφραστεί ή όχι», έγραψε ένας από τους υπεύθυνους τύπου του. «Στη χώρα της ελευθερίας του λόγου, είναι ειρωνικό».

Στη Γενεύη, η απόφαση του αριστερού δημοτικού συμβουλίου να του απαγορεύσει να μιλήσει στο εστιατόριο Eaux-Vives έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση για την ελευθερία του λόγου.

«Το ότι μερικοί άνθρωποι απογοητεύονται από την επίσκεψη του πιθανού προεδρικού υποψηφίου είναι σημάδι ζωτικότητας», σύμφωνα με ένα άρθρο στο Le Temps. «Αλλά το ότι οι δημόσιες αρχές τεκμαίρουν ότι έχουν το δικαίωμα να τον επικρίνουν ως ταραχοποιό… αποτελεί πλήγμα για την ελευθερία της έκφρασης».

Το συνέδριο του Ζεμούρ στο Λονδίνο την Παρασκευή μεταφέρθηκε σε νέο χώρο. Αλλά τα πράγματα μπορεί να μην γίνονται πιο εύκολα καθώς προχωρά η καμπάνια.

Ως δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής και συγγραφέας, πραγματοποιεί τακτικά sold-out συνέδρια για την ταυτότητα και την πολιτική στη Γαλλία. Ωστόσο, έχει καταδικαστεί δύο φορές για υποκίνηση μίσους και δικάστηκε αυτή την εβδομάδα επειδή αποκάλεσε τους ασυνόδευτους αλλοδαπούς ανήλικους «κλέφτες, δολοφόνους και βιαστές» σε ζωντανή τηλεόραση.

Η υποδοχή στο εξωτερικό θα είναι αρκετά διαφορετική από τη Γαλλία, είπε ένα στέλεχος του RN (Rassemblement National) της Λε Πεν.

«Οι ποινικές του καταδίκες δεν πάνε καλά στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες ή στην Ολλανδία», είπε ο αξιωματούχος του Εθνικού Ράλι, «στη Γαλλία, οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν δικαστικές κατηγορίες όλη την ώρα, οι άνθρωποι το συνηθίζουν».

Φυσικά, η ίδια η Εθνική Συσπείρωση δεν εξαιρείται από δικαστικά προβλήματα, με τη Λεπέν να κατηγορείται για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ.

Συμμαχία στα σκαριά

Όταν ο Ορμπάν καλωσόρισε τον Ζεμούρ στη Βουδαπέστη και είχε συνομιλίες μαζί του στο γραφείο του τον Σεπτέμβριο, δημιούργησε εικασίες ότι η τηλεοπτική διασημότητα ήταν η νέα ακροδεξιά δύναμη που έπρεπε να υπολογίσουμε.

Ο Ζεμούρ λέει ότι θέλει μια συμμαχία με τους Τέσσερις του Βίσεγκραντ — Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία — για να προστατεύσει αυτό που αποκαλεί τη χριστιανική, ελληνορωμαϊκή ταυτότητα της Ευρώπης. Κατά την επίσκεψή του στη Βουδαπέστη, ο Ζεμούρ επαίνεσε τον Όρμπαν για την «αντίστασή του στο πνεύμα της εποχής, σε κάθε είδους πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τους Γερμανούς και τον Εμανουέλ Μακρόν».

Αλλά ακόμη και στη δεξιά ευρωπαϊκή σκηνή, τα βήματα προς την υποστήριξη του Ζεμούρ φαίνονται δειλά.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Φόγκιελ, είπε ότι ελπίζει «ότι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα μοιραστούν τις απόψεις μας για την Ευρώπη», αλλά δεν θα παρασυρθούν στο να σχολιάσουν τις ιδέες του Ζεμούρ.

Στο Βέλγιο, η Ασίτα Κάνκο, ευρωβουλευτής από το δεξιό κόμμα NVA, έγραψε στο De Tijd: «Ο Ζεμούρ είναι αμφιλεγόμενος, έχει μεγάλες διανοητικές αποσκευές και το χάρισμα της γαστριμαργίας. Είναι μοναδικό», πριν προσθέσει ότι «συμφωνώ με τις προκλήσεις του; Όχι. Μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι θα τον ψήφιζαν; Ναι. Θα είναι συναρπαστικό.”

Ένα μέλος της ομάδας του Ζεμούρ που είναι υπεύθυνο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις είπε ότι η οικοδόμηση μιας συμμαχίας εθνών στην Ευρώπη ήταν ένας άξιος στόχος αλλά όχι μια προτεραιότητα.

«Η ΕΕ είναι ένα άλμπατρος, αλλά δεν μπορούμε να ανοίξουμε πάρα πολλά πεδία μάχης», είπε ο σύμβουλος, «δεν πρόκειται να γκρεμίσουμε το σπίτι μας αλλά να επικεντρωθούμε στις προτεραιότητες για τη Γαλλία».

Ο Ζεμούρ δεν υποστηρίζει ένα λεγόμενο Frexit, αλλά θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Πολωνίας στην αμφισβήτηση της υπεροχής της νομοθεσίας της ΕΕ και θα αγνοούσε την ευρωπαϊκή νομοθεσία εάν «μας εμπόδιζε να δράσουμε».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή