Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», «Γαλάζια Πατρίδα» και ούτω καθεξής.

by Times Newsroom

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών προς την τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα στον Τούρκο Επιτετραμμένο, αναφορικά με παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων .

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που απορρίπτει η ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.

Τονίστηκε επίσης ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Περαιτέρω υπογραμμίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», «Γαλάζια Πατρίδα» και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Πρεσβείες μας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε χθες θερμό τετ α τετ με τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο. Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ρίξει «λάδι στη φωτιά» κάνοντας λόγο για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή