Δικαίωση για τη Σαββαΐδου που ξήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015

Το ποσό των 7.000 ευρώ καλείται να καταβάλει η Ελλάδα στην πρώην γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, που, όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συντελέστηκε από την εκπρόσωπο της προηγούμενης κυβέρνησης, Ολγα Γεροβασίλη, στις 22 Οκτωβρίου 2015.

by Times Newsroom

«Το Υπουργικό Συμβούλιο, ομοφώνως, έκανε αποδεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για να παυθεί η κ. Σαββαΐδου. Οπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, σε τέτοιες δύσκολες εποχές για την κοινωνία και το λαό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό για τους δημόσιους λειτουργούς να λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και να ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν και από παλιότερες κυβερνήσεις, και αποτέλεσαν τον πυρήνα διαπλοκής. Υπάρχουν νόμοι και κανόνες στη χώρα και θα τηρηθούν», είχε αναφέρει στις τότε δηλώσεις της η κ. Γεροβασίλη, ενώ τότε ερευνόταν η εμπλοκή της κ. Σαββαΐδου σε υπόθεση απιστίας και παράβασης καθήκοντος, για την οποία απαλλάχθηκε τελικά με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου το 2017.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει το ποσό των 6.000 για ηθική βλάβη συν 1.000 ευρώ για τα έξοδα της κ. Σαββαΐδου, κρίνοντας ότι οι επίμαχες δηλώσεις παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι αυτές έγιναν από υψηλόβαθμο κρατικό αξιωματούχο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η προσφεύγουσα ενεπλάκη σε πράξεις αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον και ότι είχε σχέσεις με τη διαφθορά ενώ η σε βάρος της υπόθεση εκκρεμούσε.

Ενδιαφέρον έχει το νομικό σκεπτικό του δικαστηρίου, που έκρινε ότι στην Ελλάδα δεν προβλέπεται κάποιο ένδικο μέσο, ώστε να προσφύγει η κ. Σαββαΐδου για να «θεραπεύσει» την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, καταδικάζοντας τη χώρα μας και για αυτό το λόγο, πέραν της ίδιας της παραβίασης.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, με μία εξαιρετική απόφασή του, δικαίωσε μετά από 7 χρόνια πανηγυρικά την Κατερίνα Σαββαΐδου… Η απόφαση είναι και μια προτροπή στους Ελληνες αξιωματούχους και πολιτικούς να σέβονται τους κατηγορουμένους και το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωση!», δήλωσε ο συνήγορός της κ. Σαββαΐδου, Βασίλης Χειρδάρης.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή