Δικαστήριο της Ε.Ε.: Παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο πειθαρχικός μηχανισμός στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης στην Πολωνία

by Times Newsroom 1

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι η εισαγωγή πειθαρχικού μηχανισμού στο πλαίσιο της επίμαχης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που εισήγαγε η υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου έκρινε ότι η θέσπιση του νέου πειθαρχικού οργάνου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας «δεν παρέχει όλες τις εγγυήσεις αμεροληψίας και ανεξαρτησίας και, ειδικότερα, δεν παρέχει εγγύηση για την προστασία του από άμεση ή έμμεση επιρροή της πολωνικής νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας», παραβιάζοντας, κατά συνέπεια, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Το Δικαστήριο της ΕΕ είχε ήδη προειδοποιήσει την Πολωνία να σταματήσει όλες τις διαδικασίες θέσπισης του πειθαρχικού οργάνου εν όψει της ετυμηγορίας.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας ανακοίνωσε χθες ότι τα προσωρινά μέτρα που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο της ΕΕ για το πειθαρχικό συμβούλιο παραβιάζει το πολωνικό σύνταγμα και, κατά συνέπεια, η Πολωνία δεν πρέπει να τα εφαρμόσει. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας παραβιάζει την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων.

Ευρωπαϊκές πηγές επισημαίνουν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θέτει θέμα ντε φάκτο νομικού Polexit, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο την Πολωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πολωνική αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι η διαδικασία μπορεί εν τέλει να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ανεξάρτητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί σήμερα νέες διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης για την παραβίαση των δικαιωμάτων των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ

Η Κομισιόν προσάπτει στη Βαρσοβία ότι δεν έλαβε μέτρα κατά των «πρωτοβουλιών» τοπικών αρχών για την ανακήρυξη «ζωνών ελεύθερων από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ» σε ολόκληρη την χώρα.

Ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών αρχών, η Κομισιόν προσάπτει στην Βουδαπέστη την εισαγωγή νόμου που απαγορεύει την δημοσίευση περιεχομένου για την ομοφυλοφιλία προς τους ανήλικους, εισάγοντας διακρίσεις κατά πολιτών με βάση την σεξουαλικότητά τους και παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή