Δημητριάδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές: Η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το pretador

Oλοκληρώθηκε η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που συγκλήθηκε μετά τα κοινά αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ακρόαση του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και των επιχειρηματιών Φέρλιξ Μπίτζιου, Γιάννη Λαβράνου και Tal Dilian, που φέρονται να εμπλέκονται με τις εταιρείες Krikell και Intellexa σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό Predator και τις παρακολουθήσεις.

by Times Newsroom

Στην Επιτροπή προσήλθε και κατέθεσε ο πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Αντίθετα οι επιχειρηματίες Φέρλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος ενημέρωσαν ότι ο ο πρώτος διαμένει στο Μιλάνο και ο δεύτερος στο Λονδίνο και κωλύονται να προσέλθουν στην Επιτροπή και εάν η Επιτροπή θέλει μπορεί να καταθέσουν με υπόμνημα ή να καταθέσουν στις προξενικές αρχές μας.

Ο κ.Tal Dilian, εάν και στάλθηκε σχετικό αίτημα- πρόσκληση στο Τελ Αβίβ, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί.

Η Αντιπολίτευση ζήτησε να αποσταλούν εκ νέου προσκλήσεις και να κινηθούν οι διαδικασίες περί υποχρεωτικής προσέλευσής τους. Το αίτημα αυτό τέθηκε σε ψηφοφορία όπως και το εάν πρέπει η συνεδρίαση να εξελιχθεί με τις διαδικασίες της μυστικότητας, τα οποία απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δημητριάδης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του επέβαλαν τα μέλη της επιτροπής ενώ επικαλέστηκε το απόρρητο μόνο σε θέματα που σχετίζονται με τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δημητριάδης υπήρξε κατηγορηματικός λέγοντας ότι καμία κρατική υπηρεσία δεν έχει προμηθευτεί κακόβουλα λογισμικά, σημείωσε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει τους Φέλιξ Μπίτζιο και Ταλ Ντίλιαν ενώ είπε ότι παραιτήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου με δική του πρωτοβουλία.

ΝΔ: στο κενό οι προσπάθειες εντυπωσιασμού από την αντιπολίτευση

Πηγές της ΝΔ ανέφεραν μετά το τέλος της συνεδρίασης: «Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών. Ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Γρηγόρης Δημητριάδης όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως ο κ. Δημητριάδης «Αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες. Δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του. Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση. Και από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator. Τέλος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή, η αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής».

ΣΥΡΙΖΑ: Ομερτά

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιώργος Κατρούγκλος κατηγόρησε την ΝΔ για «ομερτά» και παρεμπόδιση της διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Παράλληλα, ο κ. Νίκος Βούτσης σημείωσε μεταξύ άλλων «Ετέθησαν όλες οι ερωτήσεις για πρόσωπα, υπηρεσίες, ΕΥΠ και εταιρείες. Σε όλα απάντησε ο κ. Δημητριάδης λέγοντας ότι δεν γνωρίζει, δεν έχει γνώση, δεν γνωρίζει πρόσωπά, εταιρείες, δεν γνωρίζει να συνέβη οτιδήποτε μεμπτό. Ήταν κατηγορηματικός πως γνωρίζει ότι από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες δεν υπάρχει ούτε κτήση ούτε χρήση κακόβουλων λογισμικών. Του εντοπίσθηκε η αντίφαση ότι ενώ λέει πως δεν γνωρίζει το προσωπικό πώς είναι τόσο κατηγορηματικός για την ύπαρξη ή μη κακόβουλων λογισμικών;».

Ο κ. Χαρης Καστανίδης του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την πλειοψηφία για απόπειρα απόκρυψης της αλήθειας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή