Δημήτρης Λιγνάδης: Ελεύθερος μέχρι το εφετείο – Με ποιους περιοριστικούς όρους βγαίνει από τη φυλακή

Ελεύθερος μέχρι το Εφετείο αφέθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης μετά την απόφαση από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με πλειοψηφία 4-3 (μειοψήφησαν δύο ένορκοι και μία σύνεδρος).

by Times Newsroom

Το δικαστήριο όρισε ομόφωνα περιοριστικούς όρους απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση τρεις φορές και εγγύηση 30.000 ευρώ (έως 29/7). «Ντροπή σας, ξεφτίλες. Εχετε παιδιά αφήνετε ελεύθερο ένα βιαστή παιδιών» φώναξαν παρευρισκόμενοι μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Νωρίτερα, κάθειρξη 12 ετών κατά πλειοψηφία επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για δυο από τις τέσσερις πράξεις βιασμού για τις οποίες δικάστηκε.

Στην απόφαση για την τελική ποινή που επιβλήθηκε στον σκηνοθέτη μειοψήφησε ένορκος και πρόεδρος που είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να του επιβληθεί κάθειρξη 11 ετών.

Αρχικά  το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο κάθειρξη πέντε ετών, που είναι η χαμηλότερη που προβλέπεται, για τη κατηγορία βιασμού σε βάρος του. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3). Μειοψήφησαν δυο ένορκοι και ένας σύνεδρος που είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να επιβληθεί στον κατηγορούμενο κάθειρξη επτά ετών.

Για τη δεύτερη πράξη βιασμού σε βάρος του Π., το δικαστήριο ανακοίνωσε κάθειρξη 10 ετών κατά πλειοψηφία (4-3). Σε αυτή την απόφαση μειοψήφησαν δυο ένορκοι και η πρόεδρος του δικαστηρίου που είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να επιβληθεί στον κατηγορούμενο κάθειρξη 6 ετών. Ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλλει στον κατηγορούμενο συνολική ποινή 12 ετών κατά συγχώνευση.

Το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε την απόρριψη του ελαφρυντικού του σύννομου βίου και με πλειοψηφία 5-2 της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που είχε ζητήσει νωρίτερα η υπεράσπιση του ηθοποιού που κρίθηκε ένοχος για δύο πράξεις βιασμού και αθώος για άλλες δύο.

Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό από αυτά που αιτήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κωνσταντίνος Κούγιας.

«Θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου» ανέφερε ο εισαγγελέας ζητώντας να μην αποδεχθεί το δικαστήριο ούτε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ούτε της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που ζήτησε μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια ο κριθείς ένοχος για δύο βιασμούς κατά ανηλίκων Δημήτρης Λιγνάδης.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα Μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

Δημήτρης Λιγνάδης: Ένοχος για δύο βιασμούς ο σκηνοθέτης – Αθωώθηκε για τους άλλους δυο

Κατά πλειοψηφία ένοχος κρίθηκε για τις δύο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Το δικαστήριο, μετά από πολύωρη διάσκεψη η οποία διήρκησε σχεδόν 4 ώρες, καταδίκασε τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου,  για τον βιασμό δύο 17χρόνων το 2015 ενώ τον αθώωσε για τον βιασμό ενός ενήλικου άνδρα και ενός 16χρονου ο οποίος αν και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Ειδικότερα o Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2 ένορκοι) για τον πρώτο μηνυτή Α., αθώος κατά πλειοψηφία (4-3) για τον Δ.Μ που δεν ήρθε στο δικαστήριο, (4-3) ένοχος για S, μειοψήφησαν 1 ένορκος, η πρόεδρος και μια δικαστής που είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών και (5-2) ένοχος για τον Π.Φ, μειοψήφησαν πρόεδρος και μια δικαστής που είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν και οι τρεις καταγγέλλοντες που ξέσπασαν σε λυγμούς με την ανακοίνωση της απόφασης. Βαρύ ήταν το κλίμα από την πλευρά του κατηγορουμένου, όπου στη δικαστική αίθουσα βρέθηκε ο αδελφός του κατηγορουμένου Γιάννης Λιγνάδης και η Ελένη Κούρκουλα.

Την ανακοίνωση της απόφασης παρακολούθησαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεαρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής του Μέρα25 Κλέων Γρηγοριάδης. Πλέον ξεκινά η αγόρευση του συνηγόρου του κατηγορουμένου Αλέξη Κούγια για την παροχή ελαφρυντικών και θα ακολουθήσει η πρόταση του εισαγγελέα για ίδιο θέμα.

Δημήτρης Λιγνάδης:  Η εισαγγελική πρόταση

Την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για τους βιασμούς των τριών ανηλίκων καταγγελλόντων ζήτησε ο εισαγγελέας Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ο εισαγγελέας ζήτησε αθώωση για την τέταρτη πράξη βιασμού σε βάρος ενήλικα άνδρα που αποδίδεται στον Δημήτρη Λιγνάδη καθώς ο μάρτυρας δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και σύμφωνα με τον εισαγγελέα γεννώνται αμφιβολίες για την αξιοπιστία του.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό αποδείχθηκαν πλήρως όσα κατήγγειλαν οι τρεις ανήλικοι κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης, ενώ δεν αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί που προέβαλε ο κατηγορούμενος περί σκευωρίας και πλεκτάνης που εξυφάνθηκαν στο πρόσωπό του.

«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης, ήταν εύκολος στόχος γιατί διασφάλιζαν τι σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη.

Η αναγνωσιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός συμπληρώνοντας ότι «κοινός παρανομαστής ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής.

Κοινό χαρακτηρισμό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική του ανέλιξη».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, ενώ μετά την αναλυτική περιγραφή των πραγματικών περιστατικών που κατά την κρίση του αποδείχθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, σημείωσε σχετικά με τον πρώτο καταγγέλλοντα: «Το επίμαχο βράδυ δεν είχε προ ύπαρξη συζήτηση με σεξουαλικό περιεχόμενο. Με βάση όσα έχουν εκτεθεί από κατάθεση Αλί, «ήταν ένας εφιάλτης που δεν ήθελε να σκεφτεί», «δεν ήθελε να θυμάσαι περιστατικά». Είναι απολύτως λογικό να μη προσδιορίστηκε ορθά ο χρόνος του βιασμού καθως πρόκειται για μια εξαιρετικά επώδυνη πράξη. Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος παραγραφής που προβλέπει ο ΠΚ δίνοντας τη δυνατότητα στους εγκαλούντες να απευθύνουν στις αρχές 15 χρόνια μετά, ενώ πλέον για τους ανήλικους ο χρόνος παραγραφής ξεκινά 1-3 έτη μετά την ενηλικίωση του θύματος. Ο νόμος αναγνωρίζει τη δυσκολία ενός ενηλίκου να προβεί σε καταγγελία ενός τόσο βάναυσου αδικήματος σε βάρος του» ανέφερε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας πως δεν τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας του μάρτυρα σχετικά με το που εργάζεται, αλλά δεν φέρει και κάποια βαρύτητα σε σχέση με το αδίκημα.

Για τον δεύτερο καταγγέλλοντα

Σχετικά με τον δεύτερο άνθρωπο που έχει καταγγείλει το Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό στην Επίδαυρο, ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε σχετικά με την επιστροφή του θυματος στο σπίτι του σκηνοθέτη μετά τι βιασμό του, αφού «ήταν ανήλικος και ένιωθε πως ο κατηγορούμενος ήταν το μόνο πρόσωπο που τον αποδεχόταν».

Αναφερόμενος στις αλλαγές των ημερομηνιών του ταξιδιού, ο εισαγγελικός λειτουργός εξήγησε πως «δεν είναι αδικαιολόγητος ο λάθος προσδιορισμός του διαστήματος. Το γεγονός ότι η εκδρομή στην Επίδαυρο πράγματι έλαβε χώρα είναι σημαντικό και αποδεικνύεται από τις καταθέσεις του φίλου του θυματος, του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου και δυο ακόμη ανθρώπων που τον είδαν εκεί. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καταχώρηση του ονόματος του στο ξενοδοχείο απαντήθηκε από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος εξήγησε ότι τότε δεν καταχωρούσαν ονόματα».

Για τον τρίτο καταγγέλλοντα

Περιγράφοντας την υπόθεση του τρίτου καταγγέλλοντα, ο οποίος έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι του σκηνοθέτη, εξαιτίας του κακοποιητικού περιβάλλοντος του σπιτιού του και των οικονομικών προβλημάτων, ο εισαγγελέας περιέγραψε ότι «δεδομένων των περιστατικών βίας που έζησε στο περιβάλλον του, το θύμα πίστευε ότι ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να γίνει πιο βίαιος αν αντιδρούσε».

Στη συνέχεια, ο εισαγγελικός λειτουργός εξήγησε ότι «το γεγονός ότι δεν υπήρξε λεκτική αντίδραση δεν αναιρεί την άσκηση βίας σε βάρος του. Κατέθεσε ότι είχε παγώσει. Η σκέψη του ήταν ότι πρέπει να παραδοθεί γιατί δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό βιασμού υπήρξε και μάρτυρας, ενώ για την παραμονή του στο διαμέρισμα για μήνες μετά, εξήγησε ότι αδυνατούσε να φύγει, αφού δεν είχε που να πάει. «Το θύμα προερχόταν από κακοποιητικό περιβάλλον, στερούνταν τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης, ήταν ανήλικος και απόλυτα εξαρτημένος από τον κατηγορούμενο που του εξασφάλιζε τη διαβίωση».

Για τον τέταρτο καταγγέλλοντα 

Σχετικά με τον Δ.Μ, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να καταθέσει, αλλά έχει καταγγείλει τον σκηνοθέτη για βιασμό του έπειτα από γνωριμία τους στην πλατεία του Αγίου Παύλου, ο εισαγγελέας ανέφερε: «το πρόσωπο αυτό αν και έχει διαταχθεί η νησί προσαγωγή του δεν ήρθε ποτέ να καταθέσει. Οι αποδείξεις διεξάγονται επ ακροατηρίω. Όχι στην τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης. Αποδείχτηκε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο διαμένει ούτε διέμενε στην διεύθυνση που δήλωσε. Εγείρονται αμφιβολίες για την αξιοπιστία του και τη βασιμότητα όσων έχει καταγγείλει. Οι αμφιβολίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορουμένου».

Ο εισαγγελέας αποδήμησε και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης. Σχετικά με την κατάθεση της Ελένης Κούρκουλα, που είδε σκευωρία πίσω από τις καταγγελίες και καταφέρθηκε σε βάρος των μηνυτών κάνοντας λόγο για «αστείες προσωπικότητες», αλλά και του αδελφού του Γιάννη Λιγνάδη, ο οποιος αν και είχε στενή σχέση με τον αδελφό του, δεν γνώριζε τα ερωτικά του, ο εισαγγελέας είπε: «οι μάρτυρες δεν μπορούσαν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο σπίτι του όταν δεν ήταν παρόντες». Περιορισμένης αποδεικτικής αξίας έκρινε την κατάθεση της Γ.Κ, «ιδιαιτέρως εξαιτίας του τρόπου που διεκόπη η επικοινωνία της με τον κατηγορούμενο».

Τέλος, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς Λιγνάδη περι σκευωρίας σε βάρος του, ο εισαγγελέας ανέφερε: «Ακόμη και αληθών υποτιθέμενων των ισχυρισμών του κατηγορουμένου για την κόντρα με το ΣΕΗ και το Εθνικό δεν είναι αρκετό αυτό. Ακόμα και ο μάρτυράς του Διονύσης Παναγιωτάκης είπε ότι δεν έχει ικανό το ΣΕΗ για κάτι τόσο μεγάλο. Δεν προέκυψε οργανωμένο σχέδιο για να στέφουν κατά της υπουργού πολιτισμού, η οποία καμία αναφορά δεν έκανε σε σκευωρία».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com