Δημοκρατία και «μεταμφιεσμένοι» εχθροί της

by ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ
  • Γράφει ο Βασίλης Τακτικός

Την δημοκρατία οι εχθροί της δεν την πολεμούν στα ίσια. Αλλά μεταμφιέζουν έννοιες και λέξεις. Οι οικονομικές ολιγαρχίες δεν χρειάζονται πλέον στρατιωτικές δικτατορίες και απολυταρχίες για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Τα εξυπηρετούν πολύ καλύτερα με την κοινωνική συναίνεση και την ψευδαίσθηση ελευθερίας που έχουν οι πολλοί.

Ενίοτε η ελευθερία των πεινασμένων και απόκληρων της κοινωνίας είναι επικίνδυνη αλλά υπάρχουν πιο «πολιτισμένοι» τρόποι να καθυποτάξεις τους πολλούς και φτωχότερους σε μια τυπική δημοκρατία, (η οποία είναι κάτι μεταξύ ολιγαρχίας και δημοκρατίας) από μια ανοικτή δικτατορία. Το τρωτό σημείο της δημοκρατίας είναι ότι οι πολλοί και φτωχοί που προστατεύονται από τη δημοκρατία και τις μεγάλες ανισότητες δεν πάνε να ψηφίσουν.

Έχουν αδρανοποιηθεί για μια σειρά από λόγους. Ένας από αυτούς είναι η διανοητική μεταμφίεση των εννοιών της πολιτικής, της δημοκρατίας και της αγοράς που είναι και τα βασικά κλειδιά γι΄αυτό τον σκοπό. Ολόκληροι «στρατοί’ μισθοφόρων επικοινωνίας δημοσιογράφοι, διανοούμενοι και πανεπιστημιακοί υπηρετούν και προστατεύουν την διανοητική μεταμφίεση των πολιτικών εννοιών αλλά και των πολιτικών ελίτ ώστε να φαίνονται κι αυτοί να ως δημοκρατικοί.

Το φαινόμενο δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Η ιστορία είναι γεμάτη από πλάνες, λεηλασίες εγκλήματα και δολιοφθορά. Στα προσόντα του πολιτικού αναγνωρίζονται ακόμη η ικανότητα και ευχέρεια να εξαπατά τις λαϊκές μάζες. Ας μείνουμε όμως στις λέξεις κλειδιά.

Πολιτική: δεν σημαίνει η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και τα αποτελέσματα αυτής της συμμετοχής όπως παραπέμπει η ετυμολογία της αλλά άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας από τους εκπροσώπους του λαού που πολλές φορές λειτουργούν ως ολιγάρχες.

Δημοκρατία: δεν σημαίνει όπως είναι προφανές από την ετυμολογία της άσκηση της εξουσίας από τον Δήμο-λαό αλλά άσκηση εξουσίας πάλι από μια διευθυντική τάξη που αναπαράγεται από την οικονομική εξουσία και τα συγκεντρωτικά κόμματα.

Αγορά: δεν σημαίνει δεν σημαίνει αυτό που εννοούσαν οι αρχαίοι στην αθηναϊκή αγορά την ελεύθερη ανταλλαγή προϊόντων αλλά και ιδεών αλλά μια συγκεκριμένη παγκόσμια χρηματοοικονομική τάξη που επιδρά ολιγαρχικά και δεσποτικά στην οικονομία παρακάμπτοντας την πολιτική και την δημοκρατία.

The following two tabs change content below.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ

Ο Βασίλης Τακτικός είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Παράλληλα, είναι συντονιστής του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Οικονομίας και εργάζεται ως εμπειρογνώμων σύμβουλος σε σχετικά προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης. Αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προωθεί το μοντέλο των «Κοινωνικών Αναπτυξιακών Συμπράξεων» σε συνεργασία με τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών με έμφαση στους τομείς της κοινωνικά υποστηριζόμενης Γεωργίας και κοινωνικών αγροκτημάτων – την αυτονομημένη ενέργεια, τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς υγείας, τον βιοτουρισμό – αγροτουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον. Διευθύνει την επιστημονική ομάδα Μελετών για την Κοινωνική Οικονομία. Έχει γράψει τα βιβλία: «Θεσμοί και εφαρμογές Κοινωνικής Οικονομίας», «Κοινωνική Οικονομία και Αυτοδιαχείριση. Τοπικές αναπτυξιακές συμπράξεις».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή