Δημόσια υβριδική διάλεξη: «Σχολική επιτυχία των παιδιών, σχολική αποτελεσματικότητα και συνεργασία σχολείου-οικογένειας: Ο ρόλος των ηγετών της εκπαίδευσης»

by Times Newsroom

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Educational Leadership and Policy» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και ο Κυπριακός Όμιλος Εκπαιδευτικής Διοίκησης (ΚΟΕΔ) διοργανώνουν την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 δημόσια διάλεξη με τίτλο «Σχολική επιτυχία των παιδιών, σχολική αποτελεσματικότητα και συνεργασία σχολείου-οικογένειας: Ο ρόλος των ηγετών της εκπαίδευσης». Ομιλητής είναι ο Δρ Λοΐζος Συμεού, Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η υβριδική εκδήλωση θα αρχίσει στις 18:30 μ.μ. και είναι ανοικτή σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, τεχνοκράτες και στο ευρύ κοινό. Για διά ζώσης συμμετοχή, ο χώρος διεξαγωγής είναι το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου στα Λατσιά (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία), ενώ για διαδικτυακή παρακολούθηση κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνδεθεί ελεύθερα στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3qc8lTL

Ο ρόλος των επίσημων εκπαιδευτικών αρχών για την υιοθέτηση κουλτούρας και καθιέρωση συνεργασίας των σχολικών μονάδων και των οικογενειών των μαθητών τους είναι καταλυτικός. Στην περίπτωση, όμως, εκπαιδευτικών συστημάτων όπως το κυπριακό, όπου η σχετική πολιτική εμφανίζεται στο περιθώριο της εκπαιδευτικής ατζέντας και χωρίς διακριτή στοχοθεσία και προσδοκίες, την ευθύνη για τη συνεργασία σχολείου-οικογένειας θα χρειαστεί να αναλάβει η ίδια η σχολική μονάδα, εάν αναγνωρίσει ότι αποτελεί καθοριστική συνιστώσα της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχει. Στην ομιλία του αυτή, ο Καθηγητής Συμεού θα επιχειρηματολογήσει ότι η ενεργός συνεργασία σχολείου-οικογένειας αποτελεί σημαντικό δείκτη αποτελεσματικότητας της σχολικής μονάδας και θα προτείνει εισηγήσεις για την υιοθέτηση αλλαγών και παιδαγωγικών πρακτικών για την επανοικοδόμηση των σχετικών αντιλήψεων και προσδοκιών σχολείου-οικογένειας που να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και προτεραιότητες των δύο πλευρών. Οι εισηγήσεις κατατίθενται αναδεικνύοντας τη σημασία ανάληψης πρωτοβουλιών από τους εκπαιδευτικούς και τους ηγέτες των σχολικών μονάδων, οι οποίοι καλούνται να αναλάβουν έναν ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο που προϋποθέτει τον σχεδιασμό και την οργάνωση σχετικών τοπικών αλλαγών και παρεμβάσεων, αλλά και τη διευκόλυνση και ενθάρρυνση των υπόλοιπων εταίρων της συνεργασίας, και ιδιαίτερα των οικογενειών των μαθητών.

Ο Καθηγητής Λοΐζος Συμεού πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Sydney και στο University του Cambridge, από όπου και έλαβε το διδακτορικό του με χρηματοδότηση από το Overseas Research Scholarship Award Scheme του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ διετέλεσε στο ίδιο Πανεπιστήμιο πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών της Αγωγής και πρώτος Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Οι περιοχές ερευνητικού ενδιαφέροντός του περιλαμβάνουν ευρύτερα θέματα Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και εστιάζουν στη διερεύνηση μέσα από ποιοτικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις του πώς το πολιτισμικό και κοινωνικό κεφάλαιο των παιδιών συνδέονται με τη σχολική επιτυχία. Έχει πληθώρα δημοσιεύσεων και οι ερευνητικές του δραστηριότητες έχουν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com