Δημοσκόπηση RTL: Απόλυτη πλειοψηφία για Αριστερά, SPD και Πράσινους σε περίπτωση νέων εκλογών στη Θουριγγία

by Times Newsroom 1
Share this

Το κόμμα της γερμανικής αριστεράς (Die Linke), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) και οι Πράσινοι (Die Gruenen) θα επιτύγχαναν την απόλυτη πλειοψηφία με 53% σε περίπτωση που διεξάγονταν νέες εκλογές στη Θουριγγία, σύμφωνα με δημοσκόπηση των ραδιοτηλεοπτικών δικτύων RTL και ntv.

Και τα τρία αυτά κόμματα — που συγκροτούσαν τον πρώην κυβερνητικό συνασπισμό– θα αύξαναν το ποσοστό τους σε σχέση με τις εκλογές του Οκτωβρίου 2019, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ερευνητικό ίδρυμα Forsa για λογαριασμό του RTL και του ntv.

Το κόμμα της Αριστεράς θα είχε τη μεγαλύτερη άνοδο και θα μπορούσε να κερδίσει έως έξι ποσοστιαίες μονάδες αυξάνοντας το ποσοστό του στο 37%.

Το SPD θα ψήφιζε το 9% (+0,8%) των πολιτών, τους Πράσινους το 7% (+1,8%), ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) θα επέλεγε το 24% (+0,6%) των ψηφοφόρων.

Oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) θα ήταν οι μεγάλοι χαμένοι αφού θα τους ψήφιζε μόνο το 12%, δηλαδή 10% λιγότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με τις περασμένες εκλογές στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι είχαν καταφέρει να αποσπάσουν το 5% (το όριο για την είσοδο ενός κόμματος στο κοινοβούλιο, τοπικό και εθνικό) θα ελάμβαναν 4% και αυτή τη φορά δεν θα εξασφάλιζαν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων (FDP) Τόμας Κέμεριχ δεν θα έπρεπε να είχε αποδεχθεί την εκλογή του ως πρωθυπουργού με την υποστήριξη του AfD.

Τέλος το 64% των ερωτηθέντων εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ραμέλο (Αριστερά / Die Linke) δεν είναι πλέον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Το CDU και το FDP χρεώνονται ήδη την ευθύνη για τα γεγονότα στην Θουριγγία

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) φαίνεται ότι χρεώνονται ήδη την ευθύνη για το χάος που προκλήθηκε από την εκλογή του Τόμας Κέμεριχ (FDP) ως πρωθυπουργού της Βαυαρίας με τις ψήφους του CDU αλλά και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε στο κρατίδιο το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL και ntv, το CDU, το οποίο στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου τερμάτισε τρίτο με ποσοστό 21,7%, θα έχανε σήμερα περίπου δέκα μονάδες και θα έπεφτε στο 12%. Το FDP, το οποίο είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο με μόλις 70 ψήφους και ποσοστό 5%, θα έμενε σήμερα εκτός, περιοριζόμενο σε ποσοστό 4%. Η Αριστερά, η οποία είχε κερδίσει τις εκλογές εμφανίζεται να ενισχύεται κατά 6 μονάδες και να φθάνει στο 37%, ενώ οι Πράσινοι από το 5,2% θα ανέβαιναν στο 7%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα από το 8,2% στο 9% και η ΑfD από 23,4% σε 24%.

Η συντριπτική πλειοψηφία (77%) των πολιτών στην Θουριγγία εκτιμά ως «λιγότερο καλό» ή ως «κακό» το γεγονός ότι ο Τόμας Κέμεριχ ανέχθηκε να εκλεγεί και με τις ψήφους της ΑfD, ενώ το 20% έχει αντίθετη άποψη. Το 56% όσων συμμετείχαν στην δημοσκόπηση εκτιμούν πάντως ότι η εκλογή του με αυτόν τον τρόπο θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την Θουριγγία αλλά και το πολιτικό σύστημα συνολικά στη χώρα.

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή