Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Κούρσα για τρεις με προβάδισμα Χριστοδουλίδη

Προβάδισμα Χριστοδουλίδη έναντι Αβέρωφ και Μαυρογιάννη στον β’ γύρο – Πρώτος στην παράσταση νίκης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ

by Times Newsroom

Δείτε τα ευρήματα της πρώτης μεγάλης δημοσκόπησης του Σίγμα για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 – Προβάδισμα Χριστοδουλίδη έναντι Αβέρωφ και Μαυρογιάννη στον β’ γύρο – Πρώτος στην παράσταση νίκης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ – Αξιοσημείωτη η δυναμική Δημητριάδη.

Κούρσα για τρεις κυρίως υποψηφίους, με σαφές προβάδισμα Χριστοδουλίδη δείχνει η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του Σίγμα για τις προεδρικές εκλογές του 2023, που προβλήθηκε χθες βράδυ στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές».

Εννέα σχεδόν μήνες πριν την εκλογική μάχη, με τα όποια ευρύματα να αποτυπώνουν τη “φωτογραφία της στιγμής” ο Νίκος Χριστοδουλίδης πέραν από το σαφές προβάδισμα που κατέχει έναντι των ανθυποψηφίων του στον πρώτο γύρο των εκλογών, έχει σοβαρό προβάδισμα και στον δεύτερο γύρο ανεξαρτήτως αν θα είναι αντίπαλός του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ή ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ωστόσο στην παράσταση νίκης, -δηλαδή στο ποιος υποψήφιος πιστεύουν οι ερωτηθέντες ότι θα κερδίσει τις εκλογές ανεξαρτήτως του ποιον θα ψηφίσουν-, ο Αβέρωφ Νεοφύτου προηγείται με 39% έναντι 30% του Νίκου Χριστοδουλίδη, 6% του Ανδρέα Μαυρογιάννη και 4% του Αχιλλέα Δημητριάδη.

Αξιοσημείωτη είναι και η αποσυσπείρωση των κομμάτων –τουλάχιστον του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ που έχουν ήδη επιλέξει τον υποψήφιο τους-. Με τις εκλογές ωστόσο να απέχουν περίπου εννέα μήνες, ο συγκεκριμένος δείκτης είναι δεδομένο ότι θα διαφοροποιηθεί, αφού παραδοσιακά οι συσπειρώσεις αυξάνονται, όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών.

Πρόθεση ψήφου

Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου σε περίπτωση που διεξάγονταν εκλογές σήμερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει 37%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 19%, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 14%, ο Αχιλλέας Δημητριάδης 8% ενώ από 2% λαμβάνουν οι Γιώργος Κολοκασίδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και Χρίστος Χρίστου.

Δημοσκόπηση Σίγμα Πρόθεση Ψήφου 5.22.jpg

Σενάρια β’ γύρου

Σε περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρεθεί στον β’ γύρο με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, οι δύο τους θα λάβουν 49% και 27% αντίστοιχα.

Αβέρωφ Vs Χριστοδουλίδης.jpg

Στο σενάριο του να βρεθούν ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη στον β΄ γύρο, η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη φτάνοντας τις 33 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα ο Ν. Χριστοδουλίδης λαμβάνει 57% έναντι 24% του κ. Μαυρογιάννη.

Χριστοδουλίδης Vs Mαυρογιάννης.jpg

Αν στον β’ γύρο περάσουν οι Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ φαίνεται να έχει ελαφρύ προβάδισμα, μόλις 2%.

αβερωφ vs μαυρογιάννης.jpg

Χαμηλές προς ώρας οι συσπειρώσεις

Σχετικά με τις συσπειρώσεις των κομμάτων, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η απόσταση των εννέα μηνών μέχρι τις εκλογές καθιστά βέβαιο ότι οι εν λόγω μετρήσεις θα διαφοροποιηθούν. Όσο κοντεύει η μέρα της εκλογικής αναμέτρησης, παραδοσιακά τα κόμματα και οι υποψήφιοί τους αυξάνουν τις συσπειρώσεις τους.

Επιπλέον πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι, επισήμως τουλάχιστον πέραν από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, κανένα άλλο κόμμα δεν έχει επιλέξει τον υποψήφιο που θα στηρίξει.

Συνεπώς αν οι μετρήσεις των συσπειρώσεων για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ μπορεί να αναγνωστούν και ως «δείκτης αποδοχής της επιλογής της κομματικής ηγεσίας», για τα υπόλοιπα κόμματα, ακόμη δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΔΗΣΥ στις Βουλευτικές του 2021, φαίνεται πως είναι σχεδόν διχοτομημένοι αφού το 47% δηλώνει ότι θα ψηφίσει την κομματική επιλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ το 40% θα ψηφίσει Νίκο Χριστοδουλίδη.

Χαμηλή είναι και η συσπείρωση των Ακελικών ψηφοφόρων αφού όπως φαίνεται στη δημοσκόπηση του Σίγμα, μόνο το 60% δηλώνει πως θα ψηφίσει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη που έχει επιλεγεί από την ηγεσία του κόμματος. Σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ αξιοσημείωτη είναι η δυναμική του Νίκου Χριστοδουλίδη που φτάνει το 18%, αλλά και του Αχιλλέα Δημητριάδη που φτάνει το 10%.

συσπειρώσεις κομμάτων.jpg

Πρωτιά Αβέρωφ στην παράσταση νίκης

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρά την απόσταση που τον χωρίζει στην πρόθεση ψήφου από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και τη χαμηλή προς ώρας συσπείρωση που συγκεντρώνει η υποψηφιότητά του ακόμη και από τους ψηφοφόρους του κόμματός του, διατηρεί την πρωτιά σε ότι αφορά την παράσταση νίκης, με διαφορά 9 μονάδων από τον κ. Χριστοδουλίδη.

παράσταση νίκης.jpg

Καταλληλότερος για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προηγείται με 37% έναντι 18% του Αβέρωφ Νεοφύτου, 12% του κ. Μαυρογιάννη, και 7% του κ. Δημητριάδη.

Για το 14% των ερωτηθέντων, κανένας από τους πιο πάνω δεν θεωρείται ο καταλληλότερος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Καταλληλότερος για την προεδρία.jpg

Χαρακτηριστικά Προέδρου

Σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά που θεωρούν οι ερωτηθέντες ότι πρέπει να φέρει ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί, τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκεντρώνουν στοιχεία «ηθικού τύπου». Το 58% θεωρεί ως σημαντικότερο χαρακτηριστικό την «εντιμότητα» και το 28% το να είναι «αδιάφθορος».

χαρακτηριστικά προέδρου.jpg

Ταυτότητα και άλλα στοιχεία δημοσκόπησης

Η δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες το βράδυ το Σίγμα στην εκπομπή του Γιάννη Καρεκλά «Χωρίς Περιστροφές» είχε παγκύπρια κάλυψη και δείγμα 1014 πετυχημένες συνεντεύξεις. Η συλλογή των δεδομένων έγινε στην περίοδο από 9.5.2022 μέχρι τις 16.5.2022.

Το στατιστικό σφάλμα ανέρχεται στο +,-, 3%.

ενδιαφέρον για προεδρικές.jpg
επίδραση κομματικών μιχανησμών στην επιλογή υποψηφίου.jpg
δεσμευση από απόφαση κόμματας για την ψήφο.jpg

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή