Διπλωματικός ελιγμός από τον Σίνζο Άμπε για να μην εξοργίσει Κίνα και Ν. Κορέα

by Times Newsroom 1
Share this

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε απέστειλε τελετουργική προσφορά στο Μαυσωλείο Γιασουκούνι για τους πεσόντες στο πεδίο της μάχης, κατά την 75η επέτειο από την ήττα της χώρας του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφεύγοντας όμως μια προσωπική επίσκεψη που θα εξόργιζε το Πεκίνο και τη Σεούλ, όπως δήλωσε βουλευτής από το κυβερνών κόμμα, .

Οι προηγούμενες επισκέψεις Ιαπώνων ηγετών στο Γιασουκούνι είχαν εξοργίσει τη Νότια Κορέα και την Κίνα επειδή το ιερό, αφιερωμένο στους 2,5 εκατομμύρια νεκρούς πολέμου που είχε η χώρα, αποτίει επίσης φόρο τιμής και σε 14 ηγετικά στελέχη κατά την εποχή του του πολέμου, που στη συνέχεια καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου από συμμαχικό δικαστήριο.

Οι πικρές αναμνήσεις για το στρατιωτικό παρελθόν και την επιθετικότητα της Ιαπωνίας έχουν βαθιές ρίζες στην Κίνα και στα δύο κράτη της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ τεταμένες είναι οι σχέσεςι με τη Σεούλ, όσον αφορά τη διαμάχη για τις πολεμικές επανορθώσεις για τους Κορεάτες που εξαναγκάσθηκαν να εργασθούν στα ορυχεία και τα εργοστάσια της Ιαπωνίας.

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή