Διθέσιο Su-57, σχεδιασμένο για να ελέγχει σμήνος drones

by Times Newsroom 1

Ένα μαχητικό Su-57 θα σχεδιαστεί σε διθέσια διαρρύθμιση- διαμόρφωση, προκειμένου να μπορεί να ελέγχει ένα σμήνος βαρέων, οπλισμένων drones τύπου Okhotnik, ανέφερε στο πρακτορείο TASS πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Με σκοπό τον έλεγχο προηγμένων drones Okhotnik, θα δημιουργηθεί μια διθέσια παραλλαγή του Su-57. Το μαχητικό, ήδη υπό ανάπτυξη, προορίζεται να ελέγχει περίπου τέσσερα drones Okhotnik» ανέφερε η συγκεκριμένη πηγή.

Το πρακτορείο TASS αναφέρει πως δεν ήταν σε θέση να λάβει επίσημη επιβεβαίωση της αναφοράς αυτής. Ωστόσο, εάν κάτι τέτοιο ισχύει όντως, θα πρόκειται για σημαντική εξέλιξη: Το μοντέλο των drones που θα συνοδεύουν και θα διοικούνται/ καθοδηγούνται από επανδρωμένα αεροσκάφη προωθείται/ θεωρείται ως μια από τις πιο πιθανές εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας πολεμικής αεροπορίας, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα και των δύο «κόσμων». Επί της προκειμένης, η έκδοση αυτή του Su-57 (που προωθείται από τη Ρωσία ως 5ης γενεάς) θα προορίζεται για αυτήν ακριβώς τη χρήση.

Όπως είπε πηγή της UAC στο TASS, το drone αυτό θα είναι σε θέση να πλήττει εναέριους και επίγειους στόχους σε δικτυοκεντρική αλληλεπίδραση με το Su-57. Τα Okhotnik θα χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο εύρος αποστολών, αέρος- αέρος και αέρος- επιφανείας, ελεγχόμενα από τους χειριστές του Su-57.

To Su-57 είναι ένα πολλαπλών ρόλων μαχητικό, το οποίο ενσωματώνει stealth χαρακτηριστικά και είναι ικανό για υπερηχητική ταχύτητα cruising, ενώ φέρει τον εξοπλισμό του σε πυλώνες που βρίσκονται στο εσωτερικό του, για τη μείωση του ίχνους του. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παρέλαβαν το πρώτο τους Su-57 το 2020.

Όσον αφορά στο Okhotnik, έκανε την πρώτη του πτήση τον Αύγουστο του 2019, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους πραγματοποίησε πτήση μαζί με ένα Su-57. Οι παραδόσεις του στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προορίζονται να αρχίσουν από το 2024.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή