ΔΝΤ – Γκεοργκίεβα: Δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία το 2023

«Οι τρεις κύριες οικονομίες - οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα - επιβραδύνουν όλες ταυτόχρονα»

by Times Newsroom

Για το μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά καθώς οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης -οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα– αντιμετωπίζουν εξασθένηση της δραστηριότητας, δήλωσε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η νέα χρονιά θα είναι «πιο δύσκολη από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην κυριακάτικη πρωινή ενημερωτική εκπομπή του CBS «Face the Nation».

«Γιατί; Επειδή οι τρεις κύριες οικονομίες – οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα – επιβραδύνουν όλες ταυτόχρονα», εξήγησε.

Ο παράγοντας «Κίνα»

Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ μείωσε τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023, σε αντανάκλαση της συνεχιζόμενης επιβάρυνσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και τις πληθωριστικές πιέσεις αλλά και τα υψηλά επιτόκια, με τα οποία επιχειρούν να «απαντήσουν» οι κεντρικές τράπεζες στο ξέφρενο «ράλι» των τιμών.

Έκτοτε, η Κίνα εγκατέλειψε την πολιτική μηδενικής ανοχής στην covid19 και προχώρησε σε χαοτική επανεκκίνηση της οικονομίας, αν και οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται κατακόρυφα. Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά την αλλαγή της πολιτικής, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε το Σάββατο σε μια πρωτοχρονιάτικη ομιλία για περισσότερη προσπάθεια και ενότητα καθώς η Κίνα εισέρχεται σε «νέα φάση».

«Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 είναι πιθανό να είναι στο ίδιο επίπεδο ή και κάτω από την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Τι θα γίνει με τον κορωνοϊό;

Επιπλέον, μια «πυρκαγιά» από τις αναμενόμενες νέες μολύνσεις covid19 τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την οικονομία της Κίνας φέτος και να παρασύρει τόσο την περιφερειακή όσο και την παγκόσμια ανάπτυξη, δήλωσε η Γκεοργκίεβα, η οποία ταξίδεψε στην Κίνα για τις ανάγκες του ΔΝΤ στα τέλη του περασμένου μήνα.

«Ήμουν στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, σε μια ”φούσκα”, μια πόλη όπου υπάρχει μηδενική covid», είπε. «Αλλά αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει μόλις οι άνθρωποι αρχίσουν να ταξιδεύουν».

«Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι για την Κίνα και ο αντίκτυπος στην κινεζική ανάπτυξη θα είναι αρνητικός, ο αντίκτυπος στην περιοχή θα είναι αρνητικός, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι αρνητικός», είπε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com