ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος της Αργεντινής

by Times Newsroom 1

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι το χρέος της Αργεντινής είναι «μη βιώσιμο» και ότι όσοι διαθέτουν ομόλογα της νοτιοαμερικανικής χώρας θα πρέπει να κάνουν μία ουσιαστική συνεισφορά προκειμένου να επιλυθεί η κρίση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε καθώς το ΔΝΤ ολοκλήρωσε μία εβδομαδιαία επίσκεψη στην Αργεντινή, η οποία μάχεται για να αποφύγει την πτώχευση για δάνεια και ομόλογα οικονομικής αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με τη στάση του το ΔΝΤ υποστηρίζει τη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής, η οποία έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, εκτός εάν δοθεί χρόνος για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης. Η Αργεντινή θέλει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η ικανότητα της Αργεντινής να εξυπηρετεί τα χρέη της έχει χειροτερεύσει αισθητά σε σύγκριση με τα μέσα του 2019.

«Το προσωπικό του ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος της Αργεντινής είναι μη βιώσιμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μαρτίν Γκουζμάν, προσθέτοντας ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα χρειαστεί ώστε να μειώσει η Αργεντινή τα χρέη της δεν είναι «ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά εφικτό».

Πρόσφατα, ο Γκουζμάν υποστήριξε ότι οι πολιτικές λιτότητας που προωθεί το ΔΝΤ ευθύνονται για την κρίση χρέους της Αργεντινής και προειδοποίησε ότι οι επερχόμενες συζητήσεις για το χρέος κατά πάσα πιθανότητα θα απογοητεύσουν τους ιδιοκτήτες ομολόγων.

Οι τιμές των ομολόγων της Αργεντινής έπεσαν κατά 3,5% φέτος καθώς ενισχύθηκε η αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει 44 δισ. δολάρια στο ΔΝΤ, τον μοναδικό και μεγαλύτερο πιστωτή της.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή