Domenico Nordio–Orazio Sciortino στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

by Times Newsroom
  • Tετάρτη 1 Φεβρουαρίου | 20:30
  • Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
  • Έργα για βιολί και πιάνο των Luigi Dallapiccola, Johannes Brahms και Sergei Prokofiev
  • Με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

Με ένα πρόγραμμα για όλα τα γούστα έρχονται στην Αθήνα ο βιολονίστας Domenico Nordio [Ντομένικο Νόρντιο] και ο πιανίστας Orazio Sciortino [Οράτσιο Σορτίνο]. Στο πρόγραμμα της πρώτης εμφάνισης των δύο ιταλών σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ, οι λάτρεις του Ρομαντισμού θα απολαύσουν τη Δεύτερη σονάτα για βιολί και πιάνο του Johannes Brahms, οι φίλοι του Μοντερνισμού την Πρώτη σονάτα για βιολί και πιάνο του Sergei Prokofiev, ενώ όσοι προτιμούν τη μουσική του 18ου αιώνα, θα ανακαλύψουν ένα εκπληκτικό έργο-φόρο τιμής του Luigi Dallapiccola στο στιλ του μπαρόκ συνθέτη και βιολονίστα Giuseppe Tartini.

Το ρεσιτάλ του Domenico Nordio και του Orazio Sciortino στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Ο πολυβραβευμένος βιολονίστας Domenico Nordio

υπήρξε παιδί-θαύμα. Έδωσε την πρώτη του συναυλία σε ηλικία 10 ετών και έξι χρόνια αργότερα κέρδισε τον Διεθνή Διαγωνισμό Viotti, με πρόεδρο της επιτροπής τον θρυλικό Yehudi Menuhin. Οι μετέπειτα διακρίσεις του σε τρεις ακόμη διεθνείς διαγωνισμούς (Thibaud, Viña del Mar Sigall, Francescatti) και η βράβευσή του με το Eurovision Grand Prix τού άνοιξαν τον δρόμο για μια λαμπρή σταδιοδρομία στις μουσικές σκηνές του κόσμου.

Ο Ντομένικο Νόρντιο έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες (Carnegie Hall, Salle Pleyel, Barbican Center, Suntory Hall, Royal Concertgebouw κ.ά.), πλαισιωμένος από κορυφαίες ευρωπαϊκές ορχήστρες υπό τη διεύθυνση διακεκριμένων αρχιμουσικών, όπως οι Flor, Steinberg, Casadesus, Luisi, Lazarev, Aykal κ.ά. Επίσης, είναι Καλλιτέχνης in Residence της Συμφωνικής Ορχήστρας Giuseppe Verdi του Μιλάνου. Τις προηγούμενες σεζόν έδωσε συναυλίες στη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Μεξικό, την Ουρουγουάη και την Τουρκία, ενώ συνεργάστηκε με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της RAI (Casella), την Ορχήστρα «Simon Bolivar», τις Φιλαρμονικές της Μπογκοτά και του Κιέβου, την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Λιθουανίας κ.ά.

Ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ δίπλα σε φημισμένους μουσικούς (Misha Maisky, Louis Lortie, Boris Belkin, Giovanni Bellucci, Mikhail Lidsky, Jeffrey Swann).

Ερμηνεύει συχνά συνθέσεις του μοντέρνου και σύγχρονου ρεπερτορίου, το οποίο υπηρετεί πιστά εδώ και χρόνια, ενώ πολλοί συνθέτες της εποχής μας του έχουν αφιερώσει έργα τους.

Η αποκλειστική δισκογραφία του για την Sony Classical περιλαμβάνει τρία CDs σε συνεργασία με γνωστές ιταλικές ορχήστρες και με τους μαέστρους Muhai Tang και Tito Ceccherini.

Ο ιταλός πιανίστας και συνθέτης Orazio Sciortino

έχει στο βιογραφικό του συνεργασίες στην Ευρώπη καθώς και τη βόρεια και νότια Αμερική, με γνωστά σύνολα (La Verdi, Ορχήστρα του Θεάτρου La Fenice, Εθνική Συμφωνική της RAI κ.ά.), ενώ έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες και σε διάσημα θέατρα, όπως, μεταξύ άλλων, η Σκάλα του Μιλάνου, το Konzerthaus του Βερολίνου και η Αίθουσα Molière της Λυών. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολυάριθμες καλλιτεχνικές διοργανώσεις, όπως τα Φεστιβάλ Klara των Βρυξελλών, της Μπολόνια, της Βαλλονίας, Μουσικής Δωματίου της Οτάβας κ.ά.

Ως πιανίστας έχει εκδώσει cd με γνωστές δισκογραφικές εταιρείες (Sony Classical, Dynamic, Bottega Discantica, Limen Music), ενώ έχει λάβει μέρος και σε πρότζεκτ που συνδυάζουν τις εικαστικές τέχνες με τη μουσική.

Ως συνθέτης, ο Οράτσιο Σορτίνο έχει γράψει, μεταξύ άλλων, την ιδιαίτερα επιτυχημένη όπερα «Ο φόβος», που είναι εμπνευσμένη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και ένα μουσικό παραμύθι που παρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου.

Η δισκογραφία του περιλαμβάνει έργα για σόλο πιάνο που περιλαμβάνονται στο προσωπικό του CD Self Portrait. Έχει ακόμη συνθέσει μουσική δωματίου για πιάνο και έγχορδα που ηχογράφησε σε συνεργασία με το Ambra Piano Trio και με το σχήμα Swiss Ensemble «New Wave».

Tρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τη μαγειρική και είναι πρέσβης του ιστορικού οίκου σαμπάνιας Krug, για τον οποίο συνέθεσε αποκλειστικά, κατόπιν παραγγελίας, το πιανιστικό κομμάτι «Lives through a glass» («Ζωές μέσα από ένα ποτήρι»).

To πρόγραμμα της βραδιάς

LUIGI DALLAPICCOLA

Tartiniana seconda, divertimento για βιολί και πιάνο

JOHANNES BRAHMS

Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 2 σε λα μείζονα, έργο 100

Scherzo από τη Σονάτα F-A-E

SERGEY PROKOFIEV

Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 1 σε φα ελάσσονα, έργο 80

Τιμές εισιτηρίων

8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 12 € 18 €

Εκτιμώμενη διάρκεια

105 λεπτά (με διάλειμμα)

Eισιτήρια

210 72 82 333 megaron.gr

Πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή