Δωρεάν ηλεκτρικά ποδήλατα για όλους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με το νέο σύστημα, θα επιτρέπεται η αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού.

by Times Newsroom

Με την πράξη «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε δήμους της χώρας», μιας δράσης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, έρχονται σε δεκάδες δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δωρεάν ηλεκτρικά ποδήλατα.

Με το νέο σύστημα, θα επιτρέπεται η αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ηλεκτρονικά τη μίσθωση του ποδηλάτου για συγκεκριμένη ώρα.

Από τους σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισης που θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος και φόρτισης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα ποδήλατά τους αλλά και να τα επιστρέφουν.

Οι δήμοι που θα διαθέτουν δωρεάν τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι οι εξής:

Στην Αθήνα οι δήμοι:

Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αιγάλεω, Αλίμου, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Ηρακλείου, Ιλίου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Περιστερίου, Πετρουπόλεως, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου, Κορυδαλλού, Περάματος, Δάφνης – Υμηττού, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Κηφισιάς, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Μοσχάτου – Ταύρου, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Στη Θεσσαλονίκη οι δήμοι:

Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη.

Το ηλεκτρικό ποδήλατο που είναι γνωστό και ως e-bike ή ebike είναι ένα ποδήλατο που έχει ενσωματωμένο ηλεκτρικό κινητήρα που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τον αναβάτη στην προώθηση.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ηλεκτρικών ποδηλάτων: αυτά που βοηθούν να αυξηθεί η ισχύς των πεντάλ του αναβάτη και αυτά που διαθέτουν ένα επιπλέον γκάζι, ενσωματώνοντας έτσι τη λειτουργία του μοτοποδηλάτου. Και οι δύο κατηγορίες των ποδηλάτων χρησιμοποιούν το πεντάλ, κάτι που τα διαχωρίζει από την ηλεκτρική μοτοσικλέτα.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και η ταχύτητα που αναπτύσσουν συνήθως είναι μέχρι τα 25 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ υπάρχουν και κάποια ποδήλατα υψηλής ισχύος που μπορούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη ταχύτητα που φτάνει και πάνω από 45 χιλιόμετρα την ώρα. Ένα συνηθισμένο ηλεκτρικό ποδήλατο χρειάζεται 6-8 ώρες φόρτισης και μπορεί να ταξιδέψει 35 – 50 χιλιόμετρα, με μέση ταχύτητα 20 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα τελευταία χρόνια, τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν γίνει πολύ δημοφιλή. Στο διάστημα 2019-2020, οι πωλήσεις ηλεκτρικών ποδηλάτων σημείωσε αύξηση πάνω από 40% παγκοσμίως, ενώ από το 2020 – 2023 εκτιμάται ότι θα πουληθούν 130 εκατομμύρια ηλεκτρικά ποδήλατα.

Να σημειωθεί ότι, το 2015 πωλήθηκαν 40 εκατομμύρια ποδήλατα από τα οποία, το 90% στην Κίνα, το 5% στην Ευρώπη και μόλις το 0,7% στις ΗΠΑ.

Στην ελληνική νομοθεσία, τα ποδήλατα ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες ως εξής: Στη μία κατηγορία κατατάσσονται τα ηλεκτρικά ποδήλατα που δεν αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 25 χιλιόμετρα την ώρα και δεν χρειάζεται οι αναβάτες τους να έχουν πινακίδες, δίπλωμα οδήγησης, ασφάλεια, και η χρήση του κράνους είναι προαιρετική. Ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να παρέχει πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να βάζει ταμπέλα συμμόρφωσης σε εμφανές σημείο του σκελετού για να μπορεί να κυκλοφορεί το ποδήλατο νόμιμα στους δρόμους της Ευρώπης.

Στη δεύτερη, εκείνα που αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 25 χιλιόμετρα την ώρα, χρειάζεται να έχουν έγκριση τύπου, πινακίδες κυκλοφορίας, δίπλωμα οδήγησης και ασφάλεια.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή