«Δούρειος ίππος» στο ΝΑΤΟ η Τουρκία του Ερντογάν

Το Σύμφωνο του Βορείου Ατλαντικού του Απριλίου του 1949 είναι κατά βάση αμυντικό και ουσιαστικά αποτελεί μία πολυεθνική συμμαχία ασφάλειας. Στο προοίμιό του (συμφωνία της Ουάσιγκτον) επισημαίνεται ότι η συμμαχία στηρίζεται στις πάγιες και δεδομένες αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας και του κράτους δικαίου.

by Times Newsroom

Επίσης, βάσει του άρθρου 10 της συνθήκης είναι ανοικτή σε κράτη που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εκ των πραγμάτων τότε δεν συμπεριέλαβε άρθρο για το ότι δεν μπορούν τα κράτη-μέλη της να εκδιώξουν ή να αποκλείσουν ή περιθωριοποιήσουν χώρα η οποία κινείται παράξενα, περίεργα, αντισυμμαχικά ή και πιθανότατα να είναι και «Δούρειος ίππος» μέσα στη Συμμαχία (π.χ. διαρροή πληροφοριών σε Μόσχα).

Προβληματικό καθεστώς

Το κατάφωρα αυταρχικό, εκκεντρικό, προβληματικό και αλλοπρόσαλλο καθεστώς της Τουρκίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ από το 1952, δεν χαρακτηρίζεται από τα ανωτέρω. Σύμφωνα με το «2021 Democracy Index» που εκπόνησε η γνωστή «Economist Intelligence Unit» (EIU), η Τουρκία κατατάσσεται στην 103η θέση μεταξύ 167 χωρών για τις οποίες υπάρχουν καταγραφές και στοιχεία του πώς κινούνται και συμπεριφέρονται. Η αξιολόγηση του δείκτη βασίστηκε σε πέντε κριτήρια: εκλογικές διαδικασίες και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και πολιτικές ελευθερίες.

Στην ετήσια έκθεσή του, «Freedom in the World 2022», το «Freedom House», ένας έγκυρος οργανισμός που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τοποθετεί την Τουρκία στην κατηγορία των «μη ελεύθερων» χωρών, μαζί με το Αφγανιστάν, την Αγκόλα, τη Λευκορωσία, την Καμπότζη, την Κίνα, την Κούβα, την Αιθιοπία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Νικαράγουα, τη Ρωσία, αραβικά κράτη (όπως Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Σουδάν, Συρία) καθώς και με ορισμένα άθλια καθεστώτα του νοτίου ημισφαιρίου.

Βάσει των ανωτέρω κριτηρίων, καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει θέση σε έναν οργανισμό τύπου Ατλαντικής Συμμαχίας. Σταράτα λόγια.

Δυστυχώς και ειδικά τα τελευταία 10-15 χρόνια η Τουρκία συμμετέχει στο ΝΑΤΟ. Ο υπογράφων που διαχρονικά είναι ένθερμος υποστηριχτής της συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού έχει τονίσει ότι η Τουρκία (κυρίως) αλλά και η Ουγγαρία του κομπλεξικού και ανεκδιήγητου Ορμπαν θα έπρεπε να περάσουν στο περιθώριο.

Το 2012, η Τουρκία εντάχθηκε στον χαοτικό και ιδιόρρυθμο Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης («SCO») ως «εταίρος διαλόγου». Το 2022, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει να ενταχθεί στην «SCO». Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2013, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι επέλεξε μια κινεζική εταιρία (στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ) για να κατασκευάσει αεράμυνα και αντιπυραυλική άμυνα διευρυμένων και ενισχυμένων δυνατοτήτων. Το 2019, η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S-400, αφού εκβίαζε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ότι αν επέλεγε τα PATRIOT-3, ήθελε συμπαραγωγή! Επιπρόσθετα, αρκετοί νατοϊκοί επιτελείς στα πλείστα στρατηγεία της Συμμαχίας δεν εμπιστεύονται τους Τούρκους συναδέλφους τους για «διαρροές». Αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει και με τους Ούγγρους του Όρμπαν. Η Τουρκία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων της CAATSA. Το 2022 ο ακροδεξιός Ντεβλέτ Μπαχτσελί (ο επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων και σύμμαχος του Ερντογάν) είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ γιατί έχουμε άλλες απόψεις. Εκτιμώ ότι είχε δίκιο αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα…

Απευθύνεται σε εθνικιστές ψηφοφόρους

Ο Ερντογάν χρειάζεται το ΝΑΤΟ, ειδικά τώρα που οξύνει τα πράγματα και που χρειάζεται υλικό για την αντιδυτική ρητορική του, δηλαδή «εμείς οι Τούρκοι ενάντια στους απίστους», εν όψει των πολύ κρίσιμων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών της Τουρκίας στα μέσα Μαΐου και ειδικά εμφανιζόμενος έντονα αρνητικός με απαράδεκτες και ανυπόστατες θέσεις απέναντι στη σκανδιναβική επέκταση της Συμμαχίας (έχει πλέον εντάξει τα νταηλίκια του απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία). Δύο προκλητικά και ίσως προκατασκευασμένα συμβάντα στη Στοκχόλμη τον περασμένο μήνα (ένα ομοίωμα του Ερντογάν κρεμάστηκε από έναν φανοστάτη στη Στοκχόλμη και ένας Δανοσουηδός ρατσιστής, ακροδεξιός και συνδεόμενος με τη Ρωσία πολιτικός έκαψε το Κοράνι μπροστά στην τουρκική πρεσβεία στη σουηδική πρωτεύουσα) έδωσαν στον εκκεντρικό Τούρκο πρόεδρο την τέλεια ευκαιρία να συγκεντρώσει υποστήριξη και να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων ψηφοφόρων από μια προβληματική οικονομία. Και τα δύο περιστατικά, παρεμπιπτόντως, επικρίθηκαν από τις σουηδικές κυβερνητικές και αστυνομικές αρχές (και μάλιστα σε μία χώρα-πρότυπο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών)

Με μία μαζική υποστήριξη από τους συντηρητικούς κύκλους, τους ισλαμιστές και εθνικιστές ψηφοφόρους του, σε πρόσφατη ομιλία του στο Ντενιζλί, ο Ερντογάν είπε ότι η Σουηδία δεν θα μπορούσε πλέον να περιμένει την υποστήριξη της Τουρκίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ γιατί δεν λαμβάνει μέτρα προς υπεράσπιση του Ισλάμ, ενώ δεν εκδίδει 100 και πλέον γκιουλενιστές του FETO και Κούρδους εξτρεμιστές των PKK-PYD-YPG (κάθε μέλος του ΝΑΤΟ έχει δικαίωμα βέτο για την είσοδο νέων μελών).

Η αντίληψη του «ισχυρού ηγέτη»

Ο γνωστός στρατηγικός και πολιτικός αναλυτής Οζέρ Σενσάρ, πρόεδρος της δημοσκοπικής εταιρίας «Metropoll», είπε ότι η ενίσχυση των θεμάτων ασφάλειας της εξωτερικής πολιτικής πριν από τις εκλογές επιτρέπει στον Ερντογάν να «πακτώσει» τη βάση των ψηφοφόρων του. «Δημιουργεί την αντίληψη ενός ισχυρού ηγέτη εντός της Τουρκίας», είπε. «Αν μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα ασφάλειας, τότε οι άνθρωποι συσπειρώνονται πίσω από τον ισχυρό ηγέτη».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com