Δραματική μείωση της COVID-19 στους εμβολιασμένους υγειονομικούς

by ΒΑΪΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  • Γράφει ο ΒΑΪΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  • Ουρολόγος
  • www.ourologos.eu

Τα στοιχεία αυτών των ημερών από Νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna για την COVID-19. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicine, ένα από τα σημαντικότερα Ιατρικά Περιοδικά.

Τα στοιχεία από τα Πανεπιστήμια της California, του San Diego και του Los Angeles δείχνουν ότι με επιθετικό έλεγχο με εκτεταμένα μοριακά τεστ PCR για τον κορονοϊό, το ποσοστό νέων λοιμώξεων μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών) έπεσε δραματικά, ξεκινώντας από τη δεύτερη βδομάδα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Τα εκτεταμένα μοριακά τεστ ανίχνευσαν τη νόσο στο 2,5% των υγειονομικών την πρώτη εβδομάδα μετά την πρώτη δόση, στο 1,2% τη δεύτερη βδομάδα, στο 0,7% την τρίτη εβδομάδα, μόνο στο 0,4% την πρώτη εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση και λιγότερο από το 0,2% τη δεύτερη εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.

Οι ερευνητές μάλιστα τονίζουν ότι η εξαιρετική σπανιότητα της διάγνωσης COVID-19 μετά τον εμβολιασμό επιβεβαιώνει και στον πραγματικό κόσμο τα ευρήματα των κλινικών μελετών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Στην Πολιτεία του Texas που χτυπήθηκε άσχημα από την πανδημία νόσησε το 2,61% των ανεμβολίαστων υγειονομικών κατά τη διάρκεια του τελευταίου επιδημικού κύματος, το 1,82% των μερικώς εμβολιασμένων και μόνο το 0,05% των πλήρως εμβολιασμένων γιατρών και νοσηλευτών.

Ο αριθμών των υγειονομικών που βρέθηκαν σε καραντίνα και αποχή από την εργασία τους ελαττώθηκε περισσότερο από 90% μετά τον εμβολιασμό. Και αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την αντοχή του Συστήματος Υγείας στην κορύφωση του επιδημικού κύματος.

  Στο Hadassah Hebrew University Medical Center της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, σε μία περιοχή με υψηλό αριθμό νέων λοιμώξεων, φάνηκε ότι το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει εξαιρετικά τους υγειονομικούς από τη Βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7. Η μείωση στον κίνδυνο λοίμωξης από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη υπολογίστηκε πάνω από 80%.

Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και δείχνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην προστασία των γιατρών και νοσηλευτών πρώτης γραμμής, ακόμα και σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί σημαντικά από την πανδημία με μεγάλο αριθμό λοιμώξεων και νοσηλειών.

Πηγή: The New England Journal of Medicine, online March 23, 2021.

The following two tabs change content below.

ΒΑΪΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο Βάιος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στη Λαμία το 1976 και είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε την ειδικότητά του στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης . Το 2009 απέκτησε μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις τον τίτλο του Fellow of the European Board of Urology. Στη συνέχεια υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) και Fellow στο τμήμα ουροδυναμικής του Southmead Hospital του Bristol, από το οποίο και πιστοποιήθηκε κατόπιν εξετάσεων στην Ουροδυναμική με το Certificate in Urodynamics. Όσον αφορά το συγγραφικό του έργο, έχει 11 πλήρεις ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις στο pubmed, 15 δημοσιεύσεις με τη μορφή abstract σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά και περισσότερες από 30 εργασίες δημοσιευμένες σε ελληνικά ουρολογικά περιοδικά. Από το 2011 εργάζεται ως ιδιώτης ουρολόγος στη Λαμία, όπου διατηρεί Ουροδυναμικό Εργαστήριο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή