Δραπετσώνα: Τι «έδειξε» ο έλεγχος των επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις οσμές στην περιοχή

by Times Newsroom 1

Έκτακτο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας επεξεργασίας υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων «Oil One Mabee» στη Δραπετσώνα διενήργησαν την Τρίτη 19 Μαΐου οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας, μετά από αναφορές και διαμαρτυρίες για διάχυτες οσμές πετρελαιοειδών στην περιοχή του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Σήμερα διαβιβάστηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η σχετική έκθεσή τους, η οποία και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «δεν έγιναν αντιληπτές οσμές που να παραπέμπουν στην παραγωγική δραστηριότητα της εγκατάστασης σε ένταση και διάρκεια σχετική με τις αναφερόμενες οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Έγιναν αντιληπτές εκπομπές μικρής διάρκειας (στιγμιαίες) και χαμηλής έντασης, με ήπια οσμή υδρογονανθράκων σημειακά».

Εκθεση Επιθεωρητών Κερατσίνι

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σχετικά με τη διερεύνηση της πηγής εκπομπής των ρύπων «οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών». Το αντικείμενο της μέτρησης οσμών είναι πολύ εξειδικευμένο κι απαιτεί συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, που διαθέτουν λίγα πιστοποιημένα εργαστήρια στην ελληνική επικράτεια.

Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα απευθυνθεί άμεσα σε πιστοποιημένο εργαστήριο εγνωσμένου κύρους και θα του αναθέσει το σχετικό έργο, ενώ παράλληλα θα μελετήσει τα συμπεράσματα έργων άλλων εργαστηρίων που είναι σε εξέλιξη. Ήδη έχει ανατεθεί σχετικό έργο και από την περιφέρεια Αττικής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Επιπλέον, η ελεγχόμενη εταιρεία έχει αναθέσει την παρακολούθηση και μέτρηση της ποιότητας και των αέριων εκπομπών σε ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ και του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το ΥΠΕΝ υπενθυμίζει τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στο Κερατσίνι, στον χώρο των παλιών Λιπασμάτων. Για την επιτάχυνση αυτού του έργου το υπουργείο θα ορίσει τις επόμενες μέρες ειδικό συντονιστή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή