Ε.Ε.: Επικυρώθηκε ο κατάλογος των 27 μελών της επόμενης Κομισιόν

by Times Newsroom 1
Share this

Tον κατάλογο των 27 υποψηφίων για τον σχηματισμό της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς εκπρόσωπο της Βρετανίας, επικύρωσαν σήμερα τα κράτη-μέλη και ο κατάλογος αυτός θα υποβληθεί μεθαύριο σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κατάλογος υιοθετήθηκε από τους υπουργούς της Ε.Ε. σήμερα το πρωί, ενώ τίθεται ζήτημα νομιμότητας της μελλοντικής Κομισιόν υπό την προεδρία της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο ενός Brexit που έχει αναβληθεί για τα τέλη Ιανουαρίου.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μέλος της Ε.Ε., η Κομισιόν και οι 27 υπενθύμισαν στο Λονδίνο πως ο διορισμός ενός υποψηφίου εντάσσεται στις υποχρεώσεις του.

Η βρετανική κυβέρνηση όμως αρνήθηκε, επικαλούμενη έναν βρετανικό κανονισμό που προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν οφείλει να προχωρεί σε διορισμούς σε θέσεις αυτού του τύπου στη διάρκεια της περιόδου που προηγείται εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 12 Δεκεμβρίου.

Το Συμβούλιο «έλαβε γνώση» του γεγονότος ότι δεν προτείνεται Βρετανός υποψήφιος, όμως «αυτό δεν μπορεί να υπονομεύσει την κανονική λειτουργία της Ένωσης και των θεσμών της και συνεπώς δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στον διορισμό της επόμενης Επιτροπής», υπογραμμίζεται στο κείμενο που υιοθετήθηκε σήμερα το πρωί.

Για να προστατευθούν νομικά οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τη νέα Επιτροπή, η Κομισιόν είχε από την πλευρά της ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου για μη τήρηση των υποχρεώσεών του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βασίζεται σε γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει πως ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να επικαλείται εσωτερικές νομικές προβλέψεις για να δικαιολογεί μη τήρηση των υποχρεώσεών του που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία.

Πηγές: ΑΜΠΕ AFP

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή