ΕΕ: Κυρώσεις στην Τουρκία και άλλες χώρες που παραβιάζουν τα μέτρα κατά της Ρωσίας

Κυρώσεις κατά τρίτων κρατών, δηλαδή κρατών που δεν ανήκουν στην ΕΕ, αποφάσισαν να επιβάλουν οι 27, εφόσον τα κράτη αυτά καταστρατηγούν τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η Ένωση στη Ρωσία.

by Times Newsroom

Σύμφωνα με την τσεχική προεδρία της ΕΕ, «το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα ομόφωνα απόφαση με την οποία προστίθεται η παραβίαση των περιοριστικών μέτρων στον κατάλογο των εγκλημάτων με ευρωπαϊκή διάσταση που περιέχονται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ.
Η ΕΕ έχει θεσπίσει σειρά περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και είναι αναγκαίο τα μέτρα αυτά να εφαρμόζονται πλήρως. Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικούς ορισμούς του τι συνιστά παραβίαση των περιοριστικών μέτρων και ποιες ποινές πρέπει να επιβάλλονται στις περιπτώσεις που αυτά παραβιάζονται.

Το γεγονός αυτό οδηγεί ενδεχομένως σε διαφορετικούς βαθμούς επιβολής των κυρώσεων και δημιουργεί κίνδυνο καταστρατήγησης των μέτρων αυτών, με πιθανό αποτέλεσμα τα πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις να μπορούν να διατηρούν την πρόσβασή τους στα περιουσιακά τους στοιχεία και να συνεχίζουν να στηρίζουν τα καθεστώτα κατά των οποίων στρέφονται τα μέτρα της ΕΕ».

Όπως δήλωσε ο Πάβελ Πλάτζεκ, υπουργός Δικαιοσύνης της Τσεχίας, «η ΕΕ αντέδρασε με αποφασιστικότητα στον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Έχει θεσπίσει πρωτοφανή αριθμό κυρώσεων για να πλήξει την οικονομία της Ρωσίας και να εξουδετερώσει την ικανότητά της να συνεχίσει αυτή την επίθεση. Για να στεφθεί με επιτυχία η εφαρμογή τους απαιτείται κοινή προσπάθεια, και η σημερινή απόφαση αποτελεί απαραίτητο εργαλείο προκειμένου να σταματήσουν τυχόν απόπειρες καταστρατήγησης αυτών των μέτρων».

Η Τουρκία στο «στόχαστρο» των κυρώσεων

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στις χώρες που αφορά το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων συγκαταλέγεται και η Τουρκία, η οποία έχει προσφέρει «παραθυράκι» στη Ρωσία για τις εξαγωγές πετρελαίου. Η Τουρκία έχει επιτρέψει στη Ρωσία να τη χρησιμοποιεί ως παρακαμπτήρια οδό για να εξάγει το πετρέλαιό της στην ΕΕ, καταστρατηγώντας προηγούμενες κυρώσεις της ΕΕ που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), που έχει την έδρα του στη Φινλανδία, η Ρωσία συγκέντρωσε 21 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πτώση 7% σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Τα έσοδα από όλα τα προϊόντα μειώθηκαν, με εξαίρεση το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Τα έσοδα από τις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν από την πλευρά τους κατά 14% στα 7,5 δισ. ευρώ και βρίσκονται πλέον κάτω από τα επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο.

Το CREA προειδοποιεί πάντως εναντίον μιας νέας παρακαμπτήριας οδού μέσω της οποίας το ρωσικό πετρέλαιο βρίσκει το δρόμο του προς τις δυτικές χώρες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com