ΕΕ: Παιδιά 3 στους 10 αιτούντες άσυλο για πρώτη φορά

by Times Newsroom 1

Το 2020, 129. 630 παιδιά (κάτω των 18 ετών δηλαδή) υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση ασύλου στην ΕΕ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 31% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων ασύλου που καταγράφηκαν στην ΕΕ, όπως αναφέρει η Eurostat.

Μεταξύ αυτών των παιδιών, το 10% ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι και αντιστοιχούν στο 3% του συνολικού αριθμού των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά.

Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, το ποσοστό των παιδιών στο συνολικό αριθμό των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά κυμαινόταν το 2020 από 54% στη Γερμανία έως 6% στη Σλοβακία.

Το υψηλότερο ποσοστό των ασυνόδευτων ανήλικων στο συνολικό αριθμό των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά καταγράφηκε στη Βουλγαρία (23%) και το χαμηλότερο στην Ισπανία (0,1%).

Οι χώρες στις οποίες δεν καταγράφηκαν αιτήσεις ασυνόδευτων ανήλικων το 2020 είναι η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία.

Όσον αφορά τη χώρα υπηκοότητας των ανήλικων αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά το 2020, περισσότερα από τα μισά (52%) παιδιά είχαν υπηκοότητα ασιατικής χώρας, το 22% από χώρα της Αφρικής, το 13% από την Αμερική και το 9% είχαν υπηκοότητα από χώρα της Ευρώπης (εκτός ΕΕ).

Η συριακή υπηκοότητα (με το 25% του συνολικού αριθμού των παιδιών που ζήτησαν άσυλο για πρώτη φορά) ήταν η κύρια μεταξύ των ανηλίκων αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά το 2020.

Το ποσοστό των ασυνόδευτων ανηλίκων στον αριθμό των παιδιών που ζήτησαν άσυλο για πρώτη φορά ανά ήπειρο ήταν 15% για την Ασία και 11% για την Αφρική. Το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 2% για την Ευρώπη (εκτός ΕΕ) και 1% για την Αμερική.

Το 2020, η κορυφαία χώρα από την οποία προέρχονται οι αιτούντες άσυλο ασυνόδευτοι ανήλικοι ήταν το Αφγανιστάν (με 41% του συνόλου της ΕΕ όλων των αιτούντων ασυνόδευτων ανήλικων).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή