ΕΕ: Σχέδιο για πλαφόν στις τιμές ενέργειας στις 14 Σεπτεμβρίου

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα αναφερθεί στις προτάσεις για πλαφόν στις τιμές ενέργειας - Για δύσκολο χειμώνα προετοιμάζονται Ελλάδα και Ευρώπη

by Times Newsroom

Το σχέδιο για τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές της ενέργειας στις 14 Σεπτεμβρίου πρόκειται να περιγράψει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, «η κ. Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το περιγράψει αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου» δήλωσε η Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Επιτροπής, σε συνεδρίαση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Ευρώπη και Ελλάδα προετοιμάζονται για έναν ενεργειακά δύσκολο χειμώνα με πιθανά προβλήματα στην παροχή φυσικού αερίου.

Yπενθυμίζεται ότι η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα εξεταστούν οι προτάσεις – όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού, αναζητώντας εναγωνίως μέτρα για να πέσουν οι τιμές και να μείνουν τα φώτα της Ευρώπης ανοιχτά.

Τα σενάρια

Στα σενάρια που εξετάζονται, όπως αναφέρει το ΑΠΕ περιλαμβάνονται:

-Η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή κατά το πρότυπο που εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η λύση αυτή συνοδεύεται με αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διαφορά του πλαφόν από την πραγματική τιμή του φυσικού αερίου.

-Η επιβολή ενιαίου πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα προκύπτει από το μέσο όρο του κόστους των μονάδων, με επιδότηση εκείνων που έχουν υψηλότερο κόστος από το μέσο όρο.

-Μία ακόμη ελληνική πρόταση για την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, την οποία υπέβαλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας του Ιουλίου προβλέπει τη διχοτόμηση της παραγωγής σε δύο τμήματα: από τη μία οι ανανεώσιμες πηγές, τα πυρηνικά, η συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης, τα υδροηλεκτρικά και η αποθήκευση, και από την άλλη οι μονάδες άνθρακα (λιγνίτη) και φυσικού αερίου. Η τιμή που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα προκύπτει από τη στάθμιση των δύο «καλαθιών» και σύμφωνα με την ανάλυση του υπουργείου μπορεί να είναι έως και 45% χαμηλότερη από την τιμή που διαμορφώνεται σήμερα στα Χρηματιστήρια.

Έτσι, δύο από τις προτάσεις που βρίσκονται μέχρι στιγμής υπό συζήτηση είναι ελληνικής έμπνευσης.

Κρούει τον κώδωνα η κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει ήδη από τις 9 Μαρτίου με επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ανάγκη άμεσης και αποφασιστικής παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου «ώστε να αποτρέψουμε να επιφέρει επιπλέον κόστος στις ζωές των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οικονομίες των κρατών-μελών και στην επιτυχή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

«Αν δεν δράσουμε τώρα, το πρόβλημα θα συνεχιστεί στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος -που συνδέονται με τις τιμές του φυσικού αερίου στις αγορές χονδρικής- τους επόμενους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, θέτοντας ένα τεράστιο βάρος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», τόνιζε τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός.

Στους υπ. Ενέργειας η ελληνική πρόταση

Το ζήτημα της επιβολής πλαφόν αλλά και μιας γενικότερης αναδιάρθρωσης της αγοράς ενέργειας, θα βρεθεί στο επίκεντρο του Έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το πλαφόν στην τιμή του αερίου σημαίνει ότι η Ευρώπη συνολικά θα αποφασίσει μια ανώτατη τιμή, πάνω από την οποία θα αρνείται να αγοράσει το ο ρωσικό ενεργειακό προϊόν.

Μάλιστα, ο έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι έστειλε επιστολές στους 26 ομολόγους του, στις οποίες περιγράφει την ελληνική πρόταση για έναν μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και δύο μήνες με σημαντικά αποτελέσματα.

«Έχουμε ανακτήσει για τον Αύγουστο σχεδόν 900 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και τα έχουμε οδηγήσει το ταμείο ενεργειακής μετάβασης για να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς των Ελλήνων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, περιέγραψε την ελληνική πρόταση για έναν νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό, μόνιμο, για αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου ώστε τα νοικοκυριά να έχουν φθηνότερο ρεύμα.

Σε ερώτηση αν η στήριξη θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα απάντησε θετικά λέγοντας ότι «έχουμε εκπονήσει σενάρια για στήριξη για όλο το επόμενο διάστημα που θα συνεχιστεί αυτή η εξωγενής εν πολλοίς ενεργειακή κρίση». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα όρια του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένα, αλλά η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να στηρίξει την κοινωνία.

Σημείωσε δε με έμφαση ότι θα πρέπει και η Ευρώπη να λάβει μέτρα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «κάλιο αργά παρά ποτέ».

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, θα συναντηθούν την Παρασκευή και θα συζητήσουν την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com