Εφικτό ένα Νέο Δυτικό Σχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο

by ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΖΙΟΛΑΣ

Η Ελλάδα να προβάλει και να εγγυηθεί ένα νέο Δυτικό Σχέδιο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  • Γράφει ο Ελευθέριος Τζιόλας

Οι ΗΠΑ, με τη Διοίκηση Μπάϊντεν, θέλουν να επιστρέψουν -και θα επιστρέψουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Διαμορφώνουν πλαίσιο και στρατηγική. Η Ελλάδα, θα έπρεπε να μιλήσει, να μιλάει μαζί τους.

Αφού, βέβαια, με οραματικό και συνεκτικό τρόπο έχει ανάλογα προετοιμαστεί, για το νέο Σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρώντας τον εαυτό της (μαζί και την Κύπρο) σαν τον πυλώνα-κλειδί, σαν την κρίσιμη -γεωγραφικά, πολιτικά, στρατηγικά- δύναμη στήριξης και υλοποίησης αυτού του Σχεδίου. Μέσα στο οποίο (Σχέδιο) θα έχει εγγράψει την ασφάλειά της, την ισχύ της, την ανάπτυξή της.

Το έλλειμμα στη στρατηγική των ΗΠΑ ήταν εμφανές ότι προσπαθούσε να μπαλώσει ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, το τελευταίο εξάμηνο της θητεία του, στο τέλος μιας τραγικής για την περιοχή θητείας του Τραμπ.

Το έλλειμμα αυτό θα έπρεπε να αναγνώσει, να κατανοήσει και να αξιοποιήσει η Ελληνική πλευρά. Είχαμε γράψει προ πολλού και αναλυτικά για αυτό, χρησιμοποιώντας και το ιστορικό παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι το σκηνικό της Ευρώπης επιστρέφει στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η Ελλάδα αντί να κινείται με το σύνδρομο του δεδομένου εταίρου (των παραχωρήσεων και των αμυντικών συμφωνιών άνευ δεσμεύσεων και άνευ δεσμεύσεων έναντι της Τουρκίας), θα έπρεπε να αναδείξει τη γεωπολιτική ανταγωνιστική της θέση -μαζί με την Κύπρο (τον άξονα του Μεσογειακού Ελληνισμού : Ελλάδα- Κύπρος)- απέναντι στην Τουρκία, τη συμμαχία Ρωσίας/Τουρκίας και τον νεοθωμανικό επεκτατισμό. Να προβάλει, να διεκδικήσει και να εγγυηθεί στα πλαίσια μιας Συμπαράταξης δυτικών δυνάμεων με πραγματικό ενδιαφέρον για την περιοχή το νέο της ρόλο, ως γεωπολιτικός δυτικός πυλώνας, ως σταθερά με κομβικό στρατηγικό ρόλο. Έναν στρατηγικό ρόλο, που θα εξέφραζε και τους ισχυρούς συμμάχους της Δύσης που κινούνται σε διαφορετική τροχιά από τον άξονα Ρωσίας- Τουρκίας. Συζητώντας και ενεργώντας για τη σύγκλιση Συμπαράταξης μέσα στις Δυτικές δυνάμεις .

Συγκεκριμένα η Γαλλία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ έχουν ενδιαφέρον και θα μπορούσαν να είναι από ένα σημείο και μετά ενεργά θετικές σε μια τέτοια Συμπαράταξη. Ιδιαίτερα οι ΗΠΑ στην εποχή Μπάιντεν αναζητά ένα νέο πλάνο για την Ανατολική Μεσόγειο. Η αδράνεια είναι ασυγχώρητη. Η σωστή στιγμή παρέμβασης, συζητήσεων, συναπόφασης σε λίγο δεν θα υπάρχει.

Η εγγύηση του άξονα του Ελληνισμού στη Μεσόγειο (Ελλάδα-Κύπρος) θα ήταν όχι μόνο το αναγκαίο αντίβαρο στην περιοχή, αλλά η μόνη ρεαλιστική Συμμαχία εξασφάλισης των ζωτικών συμφερόντων των Δυτικών Δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλία) στο χώρο της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η Ελλάδα δεν έχει, μέχρι τώρα, με καθαρότητα και σαφήνεια επισήμως διατυπώσει, εκφράσει την απαράβατη, απαραβίαστη γραμμή της στα θέματα εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας με Χάρτες και σχέδια απάντησης και ανταπάντησης στις περιπτώσεις καταπάτησής τους (ένα Δόγμα Ακεραιότητας και Άμυνας, με ειδικό στοιχείο του το Ελληνικό casus belli). Οφείλει να το κάνει.

Επιπλέον, η Ελλάδα δεν έχει συγκροτήσει ό,τι παραπάνω επισημάναμε, ένα οραματικό σχέδιο για τη θέση και το ρόλο της στην περιοχή, που οδηγεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και συμμαχίες ισχύος.

Χωρίς αυτά, στο δεδομένο πλαίσιο τουρκικής επιθετικότητας, μοιραία θα ολισθήσει, θα ξεπέσει σε λύσεις υποδεικνυόμενες, ταπεινωτικές για την Ιστορία της, απογοητευτικές για το Λαό της, δυσβάσταχτες για το Έθνος.

Το ξαναλέμε, τα κλειδιά είναι : Όραμα, Σχέδιο, Ηγεσία.

The following two tabs change content below.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΖΙΟΛΑΣ

Ο Ελευθέριος Τζιόλας είναι Χημικός Μηχανικός, Ελεύθερος επαγγελματίας, Συγγραφέας, με σαρανταπεντάχρονη παρουσία και συμμετοχή στο προοδευτικό κίνημα, εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού ''e-Δίαυλος'', π. Υφυπουργός και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ηγετικό του στέλεχος, τ. Αναπληρωτής Νομάρχης Θεσσαλονίκης, πρώτος μεταδικτατορικός Πρόεδρος της ΦΕΑΠΘ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή