Έφυγε χθες βράδυ ο ποιητής Γιώργος Βουλγαράκης

by Times Newsroom 1

Δικηγόρος, σύμβουλος της Μερκούρη, πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής και των φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Έφυγε από κοντά μας χθες βράδυ ο Λαρισαίος ποιητής Γιώργος Δαμ. Βουλγαράκης. σε ηλικία 74 χρόνων. Ήσυχα, σεμνά όπως έζησε, από τις παρουσίες που όσο υπάρχουν μας γεμίζουν όραμα, αξίες, αρχές και όταν φεύγουν αφήνουν κενό που κανένας πόνος δεν μπορεί να εκφράσει. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί, έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες και έχουν μελοποιηθεί.

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1947. Ήταν δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Από τους μόνιμους συνεργάτες των εκδόσεων Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος έείχε εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, η πρόσφατη πριν ένα μήνα «Ερριμμένα», το «Άγιο Ευαγγέλιο» και την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη σε μεταφορά στη νεοελληνική γλώσσα, διάφορα νομικά βιβλία και καθιέρωσε επίσης τη σπουδαία -πρωτοποριακή για την εποχή της και αξεπέραστη έως σήμερα – σειρά ΜΟΥΣΙΚΗ του ίδιου εκδοτικού οίκου και επιμελήθηκε τους σχετικούς τόμους, αναλαμβάνοντας και την ποιητική προσαρμογή των μεταφράσεων στις όπερες.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σύμβουλος της Μελίνας Μερκούρη στο Υπουργείο Πολιτισμού κατά τη δεκαετία του ’80 και Σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας επί πολλά έτη. Ήταν Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ (φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου) κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Επίσης του απονεμήθηκε τιμητικός τίτλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας. Ήταν παντρεμένος με την Δώρα Ακρίβου, και απέκτησαν δύο παιδιά και δύο εγγόνια. Η μια κόρη του, η Ιώ Βουλγαράκη ανήκει στη νέα γενιά σκηνοθετών του Ελληνικού θεάτρου.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης με τη στάση ζωή τους απόδειξε ότι το χρησιμότερο βήμα για μια θαρρετή κριτική και αλλαγή της κάθε εποχής είναι η Τέχνη κι όπως στη τελευταία του συλλογή επισημαίνει: «μα το βλέμμα/ πριν το τετέλεσται/ σε κρατάει εδώ/ βηματοδότη καρδιών που τιμούν/ τον ανθρώπινο πόνο/ ευεργέτη ψυχών που δια βίου πολεμούν/ το μηδέν και το άπειρο//.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή