«Έφυγε» η διακεκριμένη προσωπικότητα της ελληνικής τέχνης Χαρά Τόμπρα-Λαγοπάτη

by Times Newsroom 1
Share this

Η Χαρά Τόμπρα-Λαγοπάτη υπήρξε σημαντική μορφή της κλασικής και της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, με διεθνή παρουσία σε Ευρώπη, Βόρειο Νότιο Αμερική και Ασία.

Από την οικογένειά της ανακοινώθηκε ότι χθες, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, έφυγε από τη ζωή η Χαρά Τόμπρα-Λαγοπάτη, μια διακεκριμένη προσωπικότητα της ελληνικής τέχνης.

Πιανίστρια, μουσικός παιδαγωγός, μουσικολόγος και διδάκτωρ φιλοσοφίας, η Χαρά Τόμπρα-Λαγοπάτη υπήρξε σημαντική μορφή της κλασικής και της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, με διεθνή παρουσία σε Ευρώπη, Βόρειο Νότιο Αμερική και Ασία.

Ως καθηγήτρια του Ωδείου Αθηνών δίδαξε εκεί πιάνο και πιανιστική παιδαγωγία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με τον σύζυγό της, βιολιστή Σπύρο Τόμπρα, σχημάτισαν το «Ντούο Τόμπρα» και πραγματοποίησαν, επί πολλές δεκαετίες, πολυάριθμες συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος. Για το «Ντούο Τόμπρα» έχουν γράψει έργα αρκετοί σημαντικοί έλληνες συνθέτες. Μαζί είχαν επίσης συμμετάσχει και στο Αττικό Τρίο, με ανάλογη πολυετή καλλιτεχνική παρουσία.

Η Χαρά Τόμπρα-Λαγοπάτη σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και αναγορεύτηκε σε διδάκτορα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε δημοσιεύσει πολλά δοκίμια καθώς και μεταφράσεις, με θεματική κυρίως από την αισθητική και την φιλοσοφία της μουσικής. Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Η Αισθητική Θεωρία και η Φιλοσοφία της Μουσικής του Adorno στον 20ον αιώνα» κυκλοφόρησε σε βιβλίο το 2010 (Εκδόσεις Παπαγρηγορίου – Νάκας).

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την δημόσια ζωή.

Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις 14.30 στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας (Ι. Ναός Λαζάρου).

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή