Εγκώμια για τον Δένδια, θλίψη για την αντιπολίτευση

by Times Newsroom 1
  • Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΛΥΒΑΣ

Ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε χθες, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαούσογλου, μετά την συνάντησή τους στην Άγκυρα, το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ευγένεια, σαφήνεια και αποφασιστικότητα, υπενθυμίζοντας τις «κόκκινες γραμμές» της εθνικής μας πολιτικής.

Ο Έλληνας υπουργός προφανώς θα τα είχε πει και κατά την συνάντηση που προηγήθηκε, στον Τούρκο υπουργό, αλλά η δημόσια δήλωση αποτελεί επίσημη θέση, αφ’ ενός, αφ’ ετέρου τα είπε για να καταλάβουν το ΝΑΤΟ και η Γερμανία, ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω.

Δεν ξέρω τι κατάλαβαν ή τι θα καταλάβουν οι ξένοι , αλλά στο εσωτερικό μέτωπο ή δεν καταλαβαίνουν ή θέτουν το κομματικό όφελος πάνω από τα εθνικά θέματα και συμφέροντα.

Η αποδοχή από την μεγάλη πλειοψηφία του λαού, της στάσης και της τοποθέτησης του κ. Δένδια, προκάλεσε αμηχανία και ενόχλησε, όπως φαίνεται, από τις αντιδράσεις της, την αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Κατρούγκαλου, πρώην υπουργού τωνΕξωτερικών, αντί να ασχοληθεί με την ουσία του θέματος ανακάλυψε διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του υπουργού Ν. Δένδια, με αφορμή κάποια “διαρροή” από το μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία ο δεύτερος είχε συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό για να έχει αυτή τη στάση. Αυτά τα διαχέουν και διάφοροι άλλοι ανόητοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο ΚΙΝΑΛ αναρωτιούνται αν υπάρχει στρατηγική!

Ας τα πάρουμε με την σειρά : Σαφώς και όταν υπάρχουν τέτοιου είδους κρίσιμες συναντήσεις που αφορούν τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα, υπάρχει προετοιμασία και ο πρωθυπουργός έχει πλήρη γνώση και έλεγχο. Αλίμονο αν δεν ήταν έτσι. Οι δύο συναντήθηκαν άλλωστε πριν την αναχώρηση του κ. Δένδια για την Τουρκία και συζήτησαν για σχεδόν δύο ώρες γι’ αυτό το ταξίδι. Προφανώς κατά την συνάντηση ο πρωθυπουργός δεν έλεγε στον υπουργό του πρόσεξε μη σε ποτίσουν «Yeni Raki» οι τουρκαλάδες και τα κάνεις όλα ίσιωμα. Συζήτησαν διεξοδικά, όπως μαρτυρά ο χρόνος της συνάντησής τους, όλα τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες με την γείτονα χώρα και χαράχθηκε γραμμή.

Αυτές οι συναντήσεις είχαν μια ιδιαιτερότητα σημαντική για την χώρα μας, που η αντιπολίτευση μάλλον δεν θέλει να δει. Η Ελλάδα πήγαινε σε αυτές τις συναντήσεις έχοντας διπλωματικά το πάνω χέρι, γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου, «έπαιξε επιθετικά» αν και ήταν «εκτός έδρας».

Τις γνωστές ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, μέχρι την προσβολή της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που ταιριάζουν πιο πολύ σε δικτάτορα, παρά σε πρόεδρο δημοκρατικής χώρας, την βάναυση επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο και γενικά την συμπεριφορά «νταή», χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τα εκμεταλλεύτηκε άριστα η ελληνική διπλωματία και η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση απομονωμένη. Ακόμη και η πιο πιστή σύμμαχός της, η Γερμανία, δυσκολεύεται να την στηρίξει. Κατά την επίσκεψη αυτή ήταν ευκαιρία να τα κεφαλαιοποιήσει όλα αυτά η χώρα και να «πατήσει πόδι», απέναντι στην θρασύτητα του Ερντογάν, που στην προσπάθειά του να βγει από την δύσκολη θέση και την απομόνωση πρότεινε γενικά και αόριστα «σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο». Η Ελλάδα διά του υπουργού των Εξωτερικών της καθόρισε το τι και από πού και πέρα συζητάει. Αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τώρα γιατί το Μαξίμου έκανε αυτή τη διαρροή, προφανώς περίμεναν τη θεωρία περί διαφωνίας, γιατί έτσι η στάση αυτή θα παρουσιαστεί ως αστοχία του Ν. Δένδια και όχι εθνική πολιτική. Περιέργως αυτό θα βόλευε και τους Τούρκους.

Όσο για το αν υπάρχει στρατηγική που αναρωτιέται το ΚΙΝΑΛ, τους καταλαβαίνω. Είναι δύσκολο να αντιληφθείς μια στρατηγική και ακόμη πιο δύσκολο να την χαράξεις, ειδικά αν σε απασχολούν… σοβαρότερα θέματα , όπως το πώς θα δρομολογήσεις τις διαδικασίες για να μη χάσεις τις κομματικές καρέκλες.

Ευτυχώς για τη χώρα αμφότεροι έχουν ασήμαντο ρόλο στις εξελίξεις, αλλά δυστυχώς το κενό αντιπολίτευσης είναι τεράστιο και πολύ επιζήμιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή